Hyppää sisältöön

Syyrialaiset Ylelle Turkissa: Lähteäkö Eurooppaan vai ei?

Yle kysyi Turkin rajamaakunnassa Hatayssa syyrialaisten tulevaisuuden suunnitelmista nyt, kun Turkki sanoo pitävänsä rajansa auki Eurooppaan.

Kihlapari Raja ja Abdulla suunnittelee yhteistä tulevaisuutta. Kuva: Kemal Aslan / Yle

HATAY Ensimmäiset Syyrian sodan pakolaiset ylittivät rajan Hatayn maakunnassa Turkkiin keväällä 2011. He pakenivat presidentti Bashar al-Assadin iskuja siviilialueille.

Yhdeksän vuotta sodan alkamisesta yli puolet Turkin 3,6 miljoonasta syyrialaisesta asuu yhä Turkin rajamaakunnissa, lähellä kotimaataan.

Mutta sen jälkeen kun Turkki lopetti EU:n vastaisen rajansa valvomisen ja ilmoitti päästävänsä pakolaiset vapaasti Eurooppaan – ja kun samaan aikaan Syyrian presidentti Bashar al-Assad on ottanut haltuunsa lähes koko Syyrian – osa harkitsee nyt lähtöä.

“Valmistaudumme lähtöön”

Kihlapari Raja, 21 ja Abdulla, 26, tapasi toisensa puolitoista vuotta sitten, kun Abdulla työskenteli Rajan kerrostalon alakerrassa sijaitsevassa elintarvikekaupassa Hatayssa.Sattumalta he olivatkin kotoisin samalta paikkakunnalta Syyrian Latakiassa.

Nyt nuorten yhteisiin tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu lähtö Eurooppaan salakuljettajien matkassa – Saksaan, jos mahdollista. Rajan vanhemmat ovat olleet siellä jo viisi vuotta.

He ovas selvittäneet, että salakuljettaja pyytäisi matkasta kumiveneellä Kreikan saarille 1 300 dollaria. Matkan riskit pelottavat nuortaparia: he tietävät että kumiveneet uppoavat helposti ja tuhannet ovat hukkuneet.

Raja opiskelee fysiikkaa turkkilaisessa yliopistossa ja haluaisi jatkaa opintojaan Euroopassa. Abdullalla on vain syyrialainen peruskoulutus ja siksi hänkin haluaisi opiskella. Hänen on ollut pakko käydä töissä nuoresta asti ja tukea perhettään Turkissa.

– Meillä ei ole täällä minkäänlaista turvaa. Ei laillista eikä fyysistä turvaa, sanoo Abdulla, joka tekee vuoroja sekä elintarvikekaupassa että kännykkäkaupassa Antakyassa.

Kihlapari Raja, 21 ja Abdulla, 26, selvittelevät kuinka päästä Eurooppaan. Kuva: Kemal Aslan / Yle

Turkkilaisnationalistien jengit ahdistelevat tiuhaan syyrialaisia Hatayssa.

Abdullan työpaikalla jengi vaati suojelurahaa ja ampui reikiä kännykkäliikkeen ikkunaan. Syyrialaisomistaja – hänkin pakolaisena tullut – kieltäytyi nostamasta summaa. Kun syyrialaismies meni tekemään rikosilmoitusta poliisille, hänet palautettiinkin Syyriaan, Abdulla sanoo. Viime kesänä Turkista pakkopalautettiin monia syyrialaisia.

Tämän takia Abdulla ja Raja eivät halua tässä jutussa esiintyä nimellään ja kasvoillaan tässä jutussa. He pelkäävät.

– Jos meillä olisi täällä turvallinen olo, enemmän mahdollisuuksia ja perheemme koossa, asuisimme mieluummin Turkissa, Raja sanoo."Harkitsen lähtöä ensimmäistä kertaa"

Ravintolakokki Mustafa Khaddor, 46, harkitsee lähtöä Turkista koska ei enää tunne itseään tervetulleeksi.

Aina kun Turkki menettää sotilaitaan Syyrian-operaatioissaan, syyrialaiset Turkissa saavat tuntea sen nahoissaan, hän sanoo.

Lauantaina Antakyassa järjestettiin hautajaiset kolmelle syyrialaissotilaalle, jotka kuolivat Idlibissä ilmaiskuissa. Kaikkialla oli Turkin lippuja ja tunnelma kaupungissa jännittynyt.

Khaddorin työpaikka, syyrialaisravintola, suljettiin kaiken varalta: turkkilaiseen äärioikeistoon kuuluvat jengit voivat hyökätä Turkin tappioista suuttuneena.

– Ensimmäistä kertaa tänä aamuna turkkilaiset naapurini, joiden kanssa välimme olivat aina hyvät, eivät tervehtineet minua. Ensimmäistä kertaa yhdeksään vuoteen harkitsen lähtöä Eurooppaan, Khaddor sanoi.

– Jos Assad saa Syyrian, sinne palaaminenkaan ei ole turvallista, hän toteaa.

Latakiasta tulleen Khaddorin elämä oli muuten jo asettunut uomiinsa Turkissa. Hänen viidestä lapsestaan kaksi opiskelee turkkilaisissa yliopistoissa, muut käyvät koulua.

Ravintolakokki Mustafa Khaddor, 46, ei enää tunne itseään tervetulleeksi Turkissa. Kuva: Kemal Aslan / Yle

"Olen kotonani täällä Turkissa"

Mustafa Faido, 30, on niin tottunut Turkkiin, ettei haluaisi lähteä minnekään – ellei sitten joskus Syyriaan.

Hänen perheensä pakeni Turkkiin Pohjois-Syyrian Khirbet el-Jozin kylästä kun Assadin joukot hyökkäsi kylään vuonna 2011, tukahduttamaan hallinnonvastaiset mielenosoitukset.

Hänestä Turkki tuntuu nyt kodilta. Turkissa on melko samanlainen kuluttuuri kuin Syyriassa, rukoushuuto kuuluu minareeteista viidesti päivässä ja arabian kielellä pärjää hyvin Antakyassa, jossa asukkaat ovat etnisesti arabeja.

Euroopassa olevat syyrialaiset ovat onnettomia ja elävät ikävän vallassa, hän uskoo.

– Saksassa sukulaiseni surevat, ettei heillä ole sosiaalista elämää ja he kaipaavat meitä, Faido sanoo.

Sukulaiset eivät voi käydä Turkissa, koska turvapaikka Euroopassa vaarantuisi. Turkissa olevat syyrialaiset eivät myöskään voi vapaasti lentää ulkomaille.

– En halua lähteä Eurooppaan vaikka voisin. Harkitsin lähtöä vuonna 2015, mutta luovuin sitten ajatuksesta. Mitä minä siellä olisin tehnyt? Faido sanoo.

Syyrialaisessa pikaruokaravintolassa työskentelevä Mustafa Faido, 30, tuntee olevansa kotonaan Turkissa. Kuva: Keman Aslan / Yle
.
.