1. yle.fi
  2. Uutiset

"Olen kanssasi, Chile, älkäämme koskaan vaietko" – Mielenosoitukset varjostivat Latinalaisen Amerikan suurta musiikkifestaria, yli 200 pidätettiin

Hallitusta vastustavat mielenosoittajat saivat tukea usealta festivaaliesiintyjiltä.

Chile
Poliiseja ja mielenosittajia.
Turvallisuusjoukot ottivat yhteen mielenosoittajien kanssa Viña del Marin rantakaupungissa Chilessä 24. helmikuuta.Leandro Torchio / EPA

Chilessä yli 200 ihmistä on pidätetty levottomuuksista Viña del Marin musiikkifestivaalin aikaan, kertovat chileläisviestimet (siirryt toiseen palveluun).

Viikonloppuna päättynyttä, Latinalaisen Amerikan suurinta musiikkijuhlaa varjostivat mellakat ja levottomuudet, kun hallitusta ja eriarvoisuutta vastustaneet mielenosoittajat ottivat yhteen turvallisuusjoukkojen kanssa.

Turvallisuusjoukot taltuttivat polttopulloja ja kivenmurikoita heitelleitä mellakoitsijoita kyynelkaasulla ja vesitykillä.

Rantakaupunki Viña del Marin festivaali kokoaa vuosittain yhteen nimekkäitä esiintyjiä. Kymmenet miljoonat seuraavat festivaalia televisiosta.

Osa esiintyjistä otti tänä vuonna vahvasti kantaa Chilen poliittiseen kriisiin ja kehotti mielenosoittajia pitämään ääntä vaatimuksistaan.

Levottomuudet olivat jatkoa Chilessä lokakuussa syttyneille ja kuukausia jatkuneille hallitusta vastustaneille mielenosoituksille.

Ricky Martin
Festivaalilla esiintynyt pop-tähti Ricky Martin kehotti hallitusta vastaan protestoivia chileläisiä pitämään kiinni vaatimuksistaan.Alberto Valdes / EPA

Esiintyjät ottivat kantaa

Viime viikonloppuna avajaispäivänä mielenosoittajat yrittivät tunkeutua Quinta Vergaran festivaalialueelle, mutta he eivät siinä onnistuneet. Sen sijaan he hyökkäsivät lähistön liikkeitä ja festivaaliesiintyjien käyttämää hotellia vastaan ja polttivat useita ajoneuvoja.

– Mieltään saa osoittaa, mutta nämä teot ovat rikollisia ja sellaisina niitä käsitellään, sanoi Viña del Marin pormestari Virginia Reginato aiemmin tällä viikolla Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Useat esiintyjät nostivat mielenosoittajien vaatimuksia esiin. Avajaiskonsertissa esiintynyt pop-tähti Ricky Martin kehotti chileläisiä pitämään kiinni vaatimuksistaan.

– Vaatikaa niitä asioita, joita haluatte. Vaatikaa ihmisoikeuksia. Olen kanssasi, Chile, älkäämme koskaan vaietko, aina rakkauden ja rauhan kautta, hän julisti yleisölle.

Lehdistötilaisuudessaan Martin kehotti viemään viestiä päättäjille "järjestäytyneesti".

Mielenosiittajia
Mielenosoittajat kumosivat roskalaatikkoa hallituksen vastaisissa protesteissa Viña del Marissa 25. helmikuuta.Alberto Pena / EPA

Chileläiskoomikko Stefan Kramer puolestaan kuvasi chileläisten saaneen tarpeekseen.

– Riittää jo tämä epäoikeudenmukaisuus. Meidän on tunnettava myötätuntoa eriarvoisuudesta kärsiviä kohtaan, meidän on tultava ulos kuplastamme, Kramer sanoi esityksessään.

Festivaalia on järjestetty Chilessä 1960-luvulta saakka. Julkisuudessa oli väläytelty festivaalin peruuntumista sen jälkeen kun Chile perui marraskuussa Aasian ja Tyynenmeran maiden huippukokouksen ja joulukuussa YK:n ilmastokokouksen levottomuuksien vuoksi.

Viña del Marin rantakohde sijaitsee Tyynenmeren rannalla, noin 120 kilometriä pääkaupungista Santiagosta. Osaa mielenosoittajista suututti, että glamouria tihkuva festivaali järjestetään hulppeasti kaupungissa, jonka laitamilla asuu ihmisiä köyhyydessä ja erittäin vaatimattomissa oloissa.

Poliiseja ja mielenosittajia.
Turvallisuusjoukot ottivat kiinni mielenosoittajia Viña del Marissa. Leandro Torchio / EPA

Myös Santiagossa osoitettu mieltä

Chilen mielenosoitukset käynnistyivät viime lokakuussa, kun viranomaiset ilmoittivat korotuksesta metrolippujen hintoihin Santiagossa. Mielenosoitukset laajenivat nopeasti, ja sadattuhannet chileläiset lähtivät kaduille osoittamaan mieltään Sebastián Piñeran konservatiivihallitusta ja eliittiä vastaan sekä vastustamaan yhteiskunnan syvää eriarvoisuutta.

He vaativat parannuksia eläkkeisiin, terveydenhuoltoon ja koulutukseen.

Perjantaina turvallisuusjoukot yrittivät hajottaa mielenosoituksia Santiagossa vesitykein ja kyynelkaasulla.

Viime viikolla Piñera vaihtoi hallituksen opetusministerin. Ilmaista koulutusta vaativat mielenosoittajat olivat arvostelleet ministeriä rajusti.

Kansanäänestys huhtikuussa

Piñera on tarjonnut ratkaisuksi muun muassa turvallisuusjoukkojen vahvistamista. Se tuskin rauhoittaa tilannetta.

– Chile on kokenut liikaa väkivaltaa. On tullut aika solmia kansallinen sopimus väkivaltaa vastaan ja demokratian ja rauhan puolustamiseksi, Piñera vetosi alkuviikosta.

Chilessä on määrä järjestää kansanäänestys sotilasdiktaattori Augusto Pinochetin aikaisen perustuslain muuttamisesta huhtikuussa. Perustuslain muutosta on pidetty yhtenä väylänä tasa-arvoisemman yhteiskunnan rakentamiseksi.

Mielenosoitusten on pelätty yltyvän maaliskuussa, kun opiskelijat palaavat opinahjoihinsa eteläisen pallonpuoliskon kesätauolta.

Yli 30 ihmistä on kuollut protesteissa ja yhteenotoissa turvallisuusjoukkojen kanssa.

Poliiseja ja mielenosittajia.
Nainen kuvasi puhelimellaan mielenosoituksen tapahtumia Viña del Marin festivaalin aikaan 24. helmikuuta.Leandro Torchio / EPA

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi