1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyrian sisällissota

Turkki tappoi lisää Syyrian sotilaita lennokki-iskuilla

Syyrian ja Turkin väliset yhteenotot ovat kiihtyneet Idlibin alueella Turkin antaman aikarajan umpeuduttua.

Savupilviä Idlibin kaupungin läheisyydessä Venäjän ilmaiskujen jälkeen sunnuntaina. Kuva: Ibrahim Yasouf / AFP

Syyriassa ainakin 19 Syyrian hallinnon sotilasta on saanut surmansa Turkin joukkojen lennokki-iskuissa, kertoo sotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights -järjestö.

Sotilaat kuolivat saattueeseen tehdyssä iskussa Jabal al-Zawiyan alueella ja toisessa iskussa Maaret al-Numanin kaupunkiin. Iskut tehtiin vain muutamia tunteja sen jälkeen kun Turkki oli pudottanut kaksi Syyrian hävittäjää.

Ammutut koneet olivat Syyrian SU-24 rynnäkkökoneita. Syyrian valtionmedian mukaan koneiden lentäjät onnistuivat pelastautumaan heittoistuimilla. Turkin F-16-koneet ampuivat syyrialaiskoneet alas. Kyseessä oli ilmataistelu Idlibin yllä eli Turkin koneet olivat syvällä Syyrian ilmatilassa.

Turkki kertoi jo aiemmin jatkavansa sotilasoperaatiotaan Syyrian hallintoa vastaan. Operaatio alkoi sen jälkeen kun 34 turkkilaissotilasta kuoli tällä viikolla Syyriassa tehdyssä ilmaiskussa.

Tulitauko Idlibissä ei kestänyt juuri missään vaiheessa

Aiemmin päivällä Turkki teki myös useita iskuja Syyrian hallituksen asemiin Idlibin alueella. Turkki sanoi aloittaneensa operaation Syrian hallitusta vastaan sen jälkeen kun Turkin Syyrialle antama aikaraja vetäytyä Idlibistä umpeutui viime yönä.

Operaation nimeksi on annettu "Kevään kilpi".

Lisäksi Turkki sanoo "neutralisoineensa" yli 2 200 Syyrian armeijan sotilasta, 103 panssarivaunua ja kahdeksan helikopteria viime päivien aikana. Lukuja ei ole voitu vahvistaa puolueettomasti.

Syyria puolestaan ampui alas Turkin miehittämättömän lennokin Saraqibin kaupungin lähellä. Turkki vastasi tuhoamalla kolme ilmatorjuntayksikköä.

Syyrian armeija väitti aamulla sulkeneensa Idlibin ilmatilan.

Taisteluiden nostattamaa savua Saraqebin kaupungissa Syyrian Idlibissä. Kuva: Aref Tammawi / AFP

Turkilla on ollut Syyrian Idlibin alueen ympärillä useita tarkastuspisteitä, joissa olleet turkkilaissotilaat ovat valvoneet Idlibiin sovittua tulitaukolinjaa.

Tulitauko ei Idlibissä ole kestänyt juuri missään vaiheessa. Turkin ja Syyrian välit kiristyivät kuitenkin voimakkaasti noin kuukausi sitten, kun Syyrian joukot alkoivat vallata Syyrian islamistikapinallisten hallussa olevaa Idlibiä. Turkin joukot joutuivat taistelujen jalkoihin ja useita turkkilaissotilaita sai surmansa.

Turkin tukemat kapinalliset ampuvat kuorma-auton lavalle asennetulla tykillä Saraqebin lähellä Idlibissä. Kuva: Omar Haj Kadour / AFP

Syyria ei ole noudattanut Turkin vaatimusta vetää joukkonsa tulitaukolinjalta helmikuun loppuun mennessä. Alueelta on tullut tietoja ilmaiskuista, joita ovat tehneet sekä Turkin ilmavoimat että miehittämättömät lennokit. Myös Syyrian armeija sekä Venäjän ilmavoimat ovat jatkaneet sotatoimia.

Turkki on ilmoittanut, ettei se halua konfliktia Syyriaa tukevan Venäjän kanssa. Turkin tiedotusvälineet kertoivat, että Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin on määrä tavata Venäjän presidentti Vladimir Putin Moskovassa 5. maaliskuuta. Venäjän ja Turkin ulkoministerit ovat keskustelleet puhelimessa sunnuntaina.

Idlibin taistelut ovat aiheuttaneet valtavan pakolaisaallon, kun lähes miljoona ihmistä yrittää paeta tulitusta. Turkin ilmoitus avata Euroopan-puoleiset rajansa pakolaisten päästämiseksi Eurooppaan ovat suoraa seurausta Idlibin sotatoimista.

Turkissa on noin 3,6 miljoonaa pakolaista Syyriasta. Idlibin alueella Syyriassa, Turkin rajalla puolestaan on noin miljoona Syyrian sisäistä pakolaista.

Lue myös:

Kreikan poliisi turvautui taas kyynelkaasuun – Tuhansia uusia siirtolaisia tungeksii Turkin ja Kreikan rajalla