1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Ylen toimittaja näki, kuinka afganistanilaismies käveli Kreikan tarkimmin vartioidun rajan yli – Uupunut nuorukainen istahti poliisiaseman eteen

Yksittäisiä ihmisiä on päässyt Turkista Kreikkaan myös tarkasti vartioidun Kastaniesin rajanylityspaikan kautta, kertoo alueella oleva Pauli Lahti.

Turkki
Viranomaisten auto.
Kuva Kastaniesin raja-asemalta. Juha Kivioja / Yle

Ylen toimittaja Pauli Lahti kertoo, että erittäin tarkasti valvottu ja suljettu Kastaniesin raja-asema näyttää vuotavan.

Lahti oli Kastaniesissa myöhään lauantai-iltana ja näki kuinka Turkin puolelta raja-aidan yli tullut afganistanilainen mies käveli Kreikan puolelle kaikessa rauhassa.

– Mies on elävä todiste siitä, että rajan yli pääsee raja-aseman kohdaltakin.

Kreikka on väittänyt aiemmin, ettei rajan yli olisi päässyt siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita sen jälkeen, kun Turkki ilmoitti avanneensa rajat.

Turkin ja Kreikan välisellä rajalla on tuhansia ihmisiä pyrkimässä EU:n puolelle.

Kreikka haluaa osoittaa, että rajat ovat tiukasti kiinni ja Kastaniesissakin on paikalla mellakkapoliiseja ja sotilaita.

Silti yksinäinen afgaanimies onnistui kävelemään rajalle huolimatta poliisien läsnäolosta.

Lahti kuvailee näkyä absurdiksi:

– Mies käveli rajalta tulevaa katua pitkin ja istui lopulta poliisiaseman edustalle. Uupuneen ja hätääntyneen oloinen mies kertoi kiivenneensä piikkilanka-aidan yli. Hän oli loukannut jalkansa.

Poliisit eivät uskoneet todeksi

Aikaisemmin kansainvälistä mediaa oli päästetty kuvaamaan rajan lähelle. Kun suurin osa kuvausryhmistä oli jo poistunut, käveli afganistanilaismies vastaan.

Poliisit tai sotilaat eivät piitanneet miehestä, vaikka paikalla oli vielä Ylen lisäksi muun muassa BBC:n ja saksalaisen ARD:n toimittajat.

– Poliisit eivät ymmärtäneet, että kyse oli siirtolaisesta, koska rajan yli ei olisi pitänyt päästä.

– Jos tuolla tavalla pääsee rajan yli Kastaniesissa, niin on oletettavaa, että rajan yli tullaan paikoista, joista pääsee helpommin.

Lahti on nähnyt Kreikan rajaseudulla yksittäisiä Turkin puolelta tulleita siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita. Lahden havaintojen perusteella Turkin väitteet tuhansista rajan yli tulleista ovat epäuskottavia.

Kreikan poliisi sanoo uutistoimistotietojen mukaan pidättäneensä lähes 140 laittomasti rajan ylittänyttä ihmistä sitten perjantain.

Turkin ja Kreikan välisen rajajoen yli on raportoitu tulleen kumiveneillä ihmisiä.

Lue lisää Ylen juttuja aiheesta:

Kreikan poliisi turvautui taas kyynelkaasuun – Tuhansia uusia siirtolaisia tungeksii Turkin ja Kreikan rajalla

Syyrialaiset Ylelle Turkissa: Lähteäkö Eurooppaan vai ei?

Asukkaat Ylelle Kreikan ja Turkin rajalla: "Pelkäämme, että tämä on vasta alkua"

Lue seuraavaksi