1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikokset

Poliisin aineisto paljastaa, miten Katiska-vyyhdissä syytetyn liikemiehen outo toiminta valkeni työkavereille – "Nyt ottaa päähän tuo asia"

Miljoonaluokan yrityksiä pyörittänyt liikemies Janne Järvinen päätyi avustamaan tunnettua rikollista.

Poliisi takavarikoi erään epäillyn hallusta yli 60 000 euroa käteistä rahaa Helsinki-Vantaan lentokentällä. Esitutkinnan mukaan epäilty oli toimittamassa rahoja Espanjaan. Kuva: Poliisi

Poliisin julkaisema esitutkintamateriaali valottaa liikemies Janne Järvisen roolia laajassa Katiska-huumevyyhdissä. Yrittäjää ja kansainvälisen tason kilpapurjehtijaa syytetään kahdesta törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään huumausainerikokseen.

Järvinen lunasti panttilainaamosta Janne Tranbergin panttaamia kelloja ja koruja. Myöhemmin Tranberg lähetti hänelle avustajansa kautta 27 000 euroa kuminauhoilla sidottuina setelinippuina. Syyttäjän mukaan järjestelyn tarkoituksena oli kätkeä Tranbergin huumekaupoilla tienaamien rahojen alkuperä.

Lisäksi Järvisen syytetään luovuttaneen vastikkeetta vuokralle yrityksensä omistaman varastokopin. Tätä koppia rikolliset myöhemmin käyttivät huumeiksi luokiteltavien lääkkeiden varastoimiseen, pakkaamiseen ja lähettämiseen asiakkaille. Järvistä ei syytetä huumeiden salakuljettamisesta tai myynnistä.

Poliisi kuunteli Järvisen puhelinta ja kävi tutkinnassa läpi tämän työkavereiden sähköpostiliikennettä. Esitutkintamateriaalin mukaan Järvinen järjesteli tiloja vuokrattavaksi ex-jengipomolle työkavereidensa tietämättä.

"Ei kukaan ole tehnyt eikä kenenkään kanssa"

Liikemiehen erikoinen toiminta paljastui kollegoille pala palalta. Aluksi Järvinen ilmoitti yrityksensä hallintojohtajalle löytäneensä uuden vuokralaisen yhteen varastotilaan Espoon Laajalahdessa.

"Vuokralainen" lähetti sähköpostissa kuvan erikoisella norjalaisella nimellä varustetusta passista, mutta mitään sopimusta ei tehty. Yrityksen hallintojohtaja ja talousjohtaja kummastelivat tapausta keskenään.

Myöhemmin Järvinen tiedusteli uudemman kerran vapaista varastotiloista. Seuraavana päivänä hän ilmoitti, että koppiin numero 5 oli löytynyt vuokralainen. Poliisi tiedusteli hallintojohtajalta, kuka vuokrasopimuksen oli tehnyt ja kenen kanssa.

– Ei kukaan ole tehnyt eikä kenenkään kanssa. Siitä ei laskuteta ketään, eikä kukaan maksa siitä mitään ainakaan [yritykselle], hallintojohtaja sanoi poliisikuulustelussa.

Nyt minua ottaa päähän tuo asia, että jos hän on ottanut firman rahoja omaan taskuunsa.

Järvisen yrityksen hallintojohtaja

Hallintojohtaja kävi itsekin varastokopissa, kun viereisen tilan vuokraamisesta kiinnostunut asiakas halusi tietää, kuuluvatko seinistä äänet läpi.

– Huomasin, että siellä oli silloin pahvilaatikoita ja proteiinipurkkeja.

Pian löydön jälkeen poliisi ratsasi tilan ja löysi sieltä tyhjiä laatikoita, joissa oli etikettien perusteella ollut huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä. Poliisin mukaan varastossa on ollut satoja tuhansia huumetabletteja. Ratsian aikaan Tranberg oli jo otettu kiinni Espanjasta.

Kun hallintojohtaja myöhemmin kuuli poliisilta, että Järvinen oli ottanut vastaan maksamattomia vuokria käteisenä, hän ei ollut lainkaan tyytyväinen.

– Nyt minua ottaa päähän tuo asia, että jos hän on ottanut firman rahoja omaan taskuunsa. Koen sen henkilökohtaisena loukkauksena. Periaate tässä asiassa, vaikka kyseessä onkin pienet summat.

"Ei tähän kuule poika jätetä mitään"

Esitutkintamateriaalista selviää, että Tranberg ja Järvinen ovat viestitelleet ahkerasti Telegram-sovelluksella. Tranberg on käyttänyt nimeä "Markku" ja Järvinen nimeä "JJ".

– Ja otahan nyt varovasti. Kaiken tapahtuneen jälkeen laita se sun superhyvä "vaino" päälle. En rupea opettaa, tiedät sen. Ystävänä sanon. Ettei hommat pala, JJ viestitti.

Poliisille hän selitti lähettäneensä viestin, koska Tranberg oli soitellut rikostoimittajille. Virkavaltaa pakoilevan rikollisen "henkisenä sparraajana" esiintynyt liikemies ei halunnut, että tämä jäisi kiinni.

Miehet viestittelivät myös muun muassa Tranbergin rahaveloista. Entinen Cannonball-pomo oli velkaa Järviselle paitsi panttilainaamossa lunastetuista arvotavaroista, myös toisen Cannonball-miehen rästiin jääneistä vuokrista.

Ens yönä tulessa terassi.

Tranbergin Telegram-viesti Järviselle

Elokuussa 2019 Tranberg yritti toimittaa Järviselle avaimia. Ne piti jättää Vallilan konepaja-alueen terassiravintolaan Järviselle toisella nimellä. Ilmeisesti paikan työntekijä kuitenkin kieltäytyi ottamasta avaimia kuriirilta.

– Öä. Ei ota vastaan. "En tunne ketään [sen nimistä], ei tähän kuule poika jätetä mitään", Tranberg viestitti turhautuneena.

Seuraavassa viestissä hän jo vihjasi, että terassi olisi "ens yönä tulessa".

Taustalla historiallisen laaja huumevyyhti

Espanjan poliisi pidätti Janne Tranbergin lokakuussa 2019. Hän on edelleen vangittuna. Janne Järvinen pidätettiin ja vangittiin tammikuussa 2020 ja vapautettiin sen jälkeen odottamaan oikeudenkäyntiä.

Rikosepäilyt liittyvät poikkeuksellisen suureen huumevyyhtiin, jonka käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa. Erikoissyyttäjä Heli Vesaajan mukaan rikolliset toivat maahan erittäin suuren määrän dopingaineita, huumeita ja huumeiksi luokiteltavia lääkkeitä vuosina 2016–2019. Jakeluketjun pyörittämiseen väitetään osallistuneen kymmeniä ihmisiä eri rooleissa.

Syyttäjä vaatii Katiska-jutussa 13 vuoden vankeusrangaistusta yhteensä 12:lle törkeistä huumausainerikoksista epäillylle. Toinen epäilty päätekijä Tranbergin ohella on tamperelaistaustainen liikemies Niko Ranta-aho.

Janne Järviselle syyttäjä vaatii vähintään kolmen vuoden vankeusrangaistusta.

Näin Järvinen on vastannut syytteisiin

Oikeudenkäynti jatkuu alkavalla viikolla, jolloin ääneen pääsevät syytetyt. Järvinen on kiistänyt kaikki syytteet asianajajansa kautta lähettämässään kirjallisessa vastauksessa. Hän haluaa kuitenkin tulla myös kuulluksi oikeudessa.

Liikemies kiistää tienneensä, että panttilainaamosta lunastetut arvotavarat ja niistä hänelle maksettu korvaus olisivat hankittu rikollisella toiminnalla. Hän myös ehdottomasti kiistää vuokranneensa toimitiloja huumekauppaa varten.

Järvinen on urheilu-uransa ohella rakentanut menestyksekkään liikemiesuran. Vielä vuonna 2018 hän oli esillä Ylen jutussa Vallilan konepaja-alueen uutena yrittäjänä. Iltalehden mukaan hän erosi hiljattain yritystensä johdosta rikosepäilyjen vuoksi (siirryt toiseen palveluun).

Järvinen ja Tranberg ovat tunteneet toisensa parikymmentä vuotta. Viimeisen poliisikuulustelun päätteeksi Järvinen vieritti syitä ystävänsä niskoille.

– Koen tässä tapauksessa tuttavuuttamme tulleen vahvasti hyväksikäytetyksi, en ole elämässäni ikinä käyttänyt tai ollut tekemisissä huumausaineiden kanssa.

Lue myös:

"Poliisi on pihalla kuin lumiukko", kirjoitti viranomaisia pakoillut Janne Tranberg muistikirjaan – mutta sitten hän paljasti itse piilopaikkansa

Juttua korjattu 3.3. 13.38: Jutusta on poistettu Järvisen ja Tranbergin viesteissä mainitun miehen nimi. Kyseisen nimistä miestä ei syytetä juttuun liittyvistä rikoksista.