1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

EU:hun pyrkijä Ylelle: "En lähde ennen kuin onnistun" – Turkin ja Kreikan rajajoen yli pääsee vain parissa minuutissa, jos hetki on otollinen

Turkissa paikalliset asukkaat ovat kuljettaneet ihmisiä kapean joenkohdan yli muutaman kymmenen euron maksua vastaan.

Ihmiset ylittivät Turkin ja Kreikan välisen rajajoen pienellä veneellä. Kuva: Kemal Aslan / Yle

EVROS-JOKI, EDIRNE Turkissa Kreikan-vastaisella rajalla pakolaiset ovat yrittäneet etsiä kuumeisesti rajanylityspaikkaa EU:hun. Turkki on aiemmin ilmoittanut, että "avoimet ovet" Eurooppaan jatkuvat eikä Turkki valvo rajaa.

Yle seurasi sunnuntaina, kuinka kymmenet ihmiset ylittivät muutamassa minuutissa maiden rajalla kulkevan Évros-joen pikkuveneillä.

Turkkilaiset veneenomistajat veloittivat kyydistä 30–60 euroa henkilöltä. Matka oli lyhyt, alle 100 metriä.

Valtaosa Ylen rajalla näkemistä pakolaisista oli miehiä, mutta joukossa oli naisia, lapsia ja vanhuksia.

Yksi nuori pariskunta ylitti rajajoen pienen vauvan kanssa. Nuoret miehet kuvasivat selfieitä ja tekivät voitonmerkkejä kännykkäkameralle. Punaiseen takkiin sonnustautunut pikkutyttö puristi tiukasti kangasnukkeaan.

– Heiluta kättä kameralle, kehotti pikkutytön isä veneestä.

Évros-joen Turkista Kreikkaan ylittäneitä ihmisiä 1. maaliskuuta 2020. Kuva: Kemal Aslan / Yle

Turkin luoteisnurkassa kulkevalla rajajoella on sunnuntaiaamusta sukkuloinut useita pieniä veneitä. Ne taittoivat matkan kiireellä ennen kuin Kreikan puolella viranomaiset ehtivät vastatoimiin.

Kreikan viranomaiset huomasivat iltapäivään mennessä kapean rajanylityspaikan ja nyt rajanylityspaikan kohdalle joen varrelle on vedetty piikkilankaa.

Eurooppaan pyrkivien ihmisten joukossa Kreikan-vastaisella rajalla oli Ylen havaintojen mukaan ihmisiä Afganistanista, Somaliasta, Syyriasta sekä muualta Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta.

Kreikan puolelle Turkista joen yli päässyt tuuletti vastarannalla. Kuva: Kemal Aslan / Yle

Kreikka on palauttanut ihmisiä Turkkiin

Ylen haastattelemien silminnäkijöiden mukaan kreikkalaispoliisit ovat palauttaneet jo Kreikkaan päässeitä ihmisiä takaisin Turkkiin.

– Tästä kohdasta lähteneitä ei vielä yhtäkään ole palautettu, vakuutti paikallinen veneenomistaja Mehmet, 55, joka toi veneensä viedäkseen mahdollisimman monta ylittäjää Kreikan puolelle.

Pieni kumivene hylättynä Évros-joen rannalla. Kuva: Kemal Aslan / Yle

Osa Eurooppan pyrkijöistä ei ole onnistunut joenylityksessä useista yrityksistä huolimatta.

– En lähde ennen kuin onnistun. En mene enää takaisin, sanoi Ylelle afganistanilainen Mesut Elmas, 23, joka odotti rajalla toista päivää.

Hän kertoo matkustavansa ryhmässä, joka on etsinyt sopivaa ylityskohtaa. Aiemmat yritykset ovat kariutuneet Kreikan rajavalvontaan.

– Kun salakuljettajan vene saapui illalla, Kreikan poliisi ampui varoituslaukauksia ja vene pakeni. Sitten yöllä kolmelta tuli uusi vene ja sama tapahtui taas, Elmas harmitteli.

Elmas on odottanut Turkissa tilaisuutta lähteä Eurooppaan kaksi vuotta. Kuluneiden vuosien ajan hän on työskennellyt leipomossa, säästänyt rahaa ja opetellut turkin kieltä.

– Emme yhtään tiedä, onnistuuko yrityksemme, mutta me yritämme, sanoi bangladeshilainen Mohammed Husein, 34, jolla ei myöskään ollut onnistanut tähän mennessä.

Jotkut luovuttivat pettyneinä ja lähtivät Edirnestä länsirannikolle kokeilemaan venematkaa Kreikan saaristoon.

Kreikan rajavalvonta vetämässä piikkilankaa Évros-rajajoen rannalle Kreikassa. Kuva: Kemal Aslan / Yle

Uusia ihmisiä saapui rajalle sunnuntaina

Ainakin 13 000 ihmistä eri maista on saapunut Edirnen maakuntaan Kreikan vastaiselle rajalle yrittämään rajanylitystä sen jälkeen, kun Turkki ilmoitti lopettavansa rajavalvonnan toistaiseksi. Turkki on väittänyt, että kymmenet tuhannet ovat jo onnistuneet rajanylityksessä, mutta luvuista ei ole riippumatonta vahvistusta.

Rajaseudulle on sunnuntaina saapunut lisää ihmisiä bussikyydeillä. Osa busseista on lähtenyt matkaan Istanbulista. Myös Edirnessä lähellä rajaa kynnelle kykenevät ovat mielellään kuljettaneet pakolaisia rajalle pientä tienestiä vastaan.

Lue myös:

Ylen toimittaja näki, kuinka afganistanilaismies käveli Kreikan tarkimmin vartioidun rajan yli – Uupunut nuorukainen istahti poliisiaseman eteen

Turkki tappoi lisää Syyrian sotilaita lennokki-iskuilla

Kreikan poliisi turvautui taas kyynelkaasuun – Tuhansia uusia siirtolaisia tungeksii Turkin ja Kreikan rajalla