"Koko kaupunki haisee kuin ruumishuone" – Iran kamppailee kestokykynsä rajoilla koronavirusepidemiaa vastaan ja pyytää apua ulkomailta

Iranissa saattaa muhia vielä koronaviruspommi, jonka seurauksia voi vain aavistella.

Suoja-asuinen työntekijä desinfioi bussia helmikuun lopulla Teheranissa. Kuva: Atta Kenare / AFP

Iranissa koko maata ravistelee koronavirusepidemia, jota pelätään paljon pahemmaksi kuin virallisesti on kerrottu. Pääkaupunki Teheran on hiljentynyt.

– Pääkaupungin kadut ja julkiset tilat ovat autiommat. Kaupunkeja ei ole laitettu karanteeniin, mutta matkustamista kaupunkien välillä ja sisällä kehotetaan välttämään. Ihmiset välttävät julkista liikennettä ja liikkumista, kuvailee Teheranin tunnelmia edustuston päällikön sijainen Laura Vanhanen Suomen Teheranin-suurlähetystöstä.

Koulut, yliopistot ja päiväkodit pysyvät suljettuina toistaiseksi. Parlamentin kokoontumiset sekä osa uskonnollisista seremonioista, muun muassa perjantairukoukset, on peruttu, samoin monet urheilu- ja kulttuuritapahtumat. Lähestyvä juhlakausi lisää ihmisten ahdinkoa.

– Maaliskuu on iranilaisen uudenvuoden eli nowruzin juhlinnan lähestyessä vuoden merkittävin juhla- ja lomajakso. Koronavirus hillitsee ostosintoa, matkustamista ja palveluiden ostamista, vaikuttaen kriittisesti usean paikallisyrityksen toimeentuloon, Vanhanen sanoo.

Vihanneskauppias Tajrishin torilla Teheranissa. Kuva: Atta Kenare / AFP

Uhrien määrä epäilyttää

Koronavirukseen sairastuneiden ja kuolleiden määrä on kasvanut Iranissa viime päivinä dramaattisesti. Virallisen ilmoituksen mukaan taudin oli Iranissa saanut keskiviikkoiltapäivään mennessä 2 922 ihmistä ja siihen on kuollut 92 ihmistä.

Iranista tauti on levinnyt myös Lähi-itään, sillä käytännössä melkein kaikki alueen tautitapaukset juontavat juurensa Iraniin. Iranista palanneet ovat sairastuneet muun muassa Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Monet Britannian tartunnoista ovat Iranista, samoin Viron ainoa tapaus tähän mennessä oli iranilainen opiskelija. Ruotsissa on niin monta Iraniin liitettävissä olevaa tartuntaa, että Ruotsi kielsi iranilaisen lentoyhtiön lennot.

Iranin viralliset uhriluvut ovat maailmanlaajuisestikin korkeat: kuolleita on eniten Kiinan jälkeen. Kuitenkin sekä asiantuntija-arvioiden että Iranista tihkuvien tietojen mukaan todelliset luvut olisivat vielä paljon virallisesti ilmoitettuja korkeampia.

Esimerkiksi persiankielisen BBC:n toimitus laski viime viikon lopussa (siirryt toiseen palveluun) haastattelutietoihinsa perustuen, että kuolleita olisi jo tuolloin ollut noin 210. Myös monet tartuntatautiasiantuntijat ovat laskeneet matemaattisilla malleilla, että kuolinlukuihin suhteutettuna ja muun muassa ulkomaille levinneiden tapausten perusteella tautitartuntoja täytyy olla ehkä jopa kymmeniä tuhansia.

Koronavirukseen sairastunutta potilasta hoidetaan sairaalassa Teheranissa. Kuva: Koosha Mahshid Falahi / AFP

Tauti vaikuttaa lisäksi levinneen koko maahan epäilyttävän nopeasti. Myös useat poliitikot ovat ilmoittaneet alueillaan olevan uhreja moninkertaisesti virallisiin lukuihin verrattuna, ja paljon aiemmin kuin mitä viralliset luvut ovat alkaneet. Monet kokivat turhautumista virallista johtoa kohtaan.

Muun muassa Qomin alueen poliitikko Ahmad Amirabadi Farahani syytti, että potilaiden kuolintodistuksia väärennetään.

– Kamkarin ja Foghanin sairaalat kirjoittavat kuolinsyyksi hengityselinten toiminnan loppumisen, mutta he tietävät varsin hyvin, että kuolemat ovat tapahtuneet koronaviruksen karanteeniosastolla, Farahani sanoi Twitterissä.

Iranin viranomaiset ovat kiistäneet kaikki syytteet salailusta.

Eliitti sairastelee ja kuolee

Joka tapauksessa poliitikot itsekään eivät ole välttyneet tartunnalta. Esimerkiksi Iranin parlamentin 290 jäsenestä 23:lla on todettu tartunta.

Iranin apulaisterveysministeri Iraj Harirchi esiintyi viime viikolla julkisesti virusta sairastaen. Korkeimman johtajan neuvonantaja Mohammad Mirmohammadi, 72, on kuollut virukseen, samoin kuin ainakin kaksi parlamenttiedustajaa on kuollut.

Apulaisterveysministeri Iraj Harirchi pyyhki kuumeista, hikistä otsaansa lehdistötilaisuudessa Teheranissa 25. helmikuuta. Kuva: Mehdi Bolourian / AFP

Varapresidentti Masoumeh Ebtekar kertoi sairastumisestaan torstaina, ja vain päivää aiemmin hän oli osallistunut presidentti Hassan Rouhanin ja hänen kabinettinsa kokoukseen. Viimeisimpänä tietona Iranin kansallisen hätätilapalvelun johtaja Pirhossein Kolivand on niin ikään sairastunut.

– Sekä tartuntojen että kuolonuhrien määrä on noussut merkittävästi lyhyessä ajassa. Virus on levinnyt lähes koko maahan ja poikkeuksellisen korkealle valtionjohtoon. Epäluulo valtion virallista tiedotuslinjaa ja toimintakykyä kohtaan vaivaa kansalaisia. Perättömät huhut leviävät nopeasti, arvioi suurlähetystön Vanhanen.

Voidaan joka tapauksessa kysyä, että mikäli maan korkein johto ja eliittiluokka sairastelee näin vakavasti, mitkä mahtavat luvut todella olla kadun tasolla.

Sosiaalinen media välittää tietoja

Sosiaalinen media pystyy antamaan tähän joitain vastauksia. Iranista on esimerkiksi Twitterissä levinnyt todella dramaattisia videoita. Niissä nuoretkin ihmiset lyyhistyvät kaduille, kauppakeskusten lattioille, metrovaunuihin. Osan ambulanssi hakee nopeastikin pois.

Qomin kaupungista puolestaan Twitterissä julkaistiin salaa kuvattu video yhdeltä ruumishuoneelta. Siinä mustiin säkkeihin ahdettuja ruumiita lojuu pitkin lattioita ja muita tasoja kymmenittäin.

Videon on kuvannut tiettävästi sairaanhoitaja, ja hänen sanotaan joutuneen pidätetyksi myöhemmin.

Videoiden aitoutta ei luonnollisesti voida vahvistaa, mutta Iranin hallinnon rajut toimet "huhujen levittäjien" suitsimiseksi ovat johtaneet pidätyksiin.

Twitter ja Facebook ovat Iranissa virallisesti kiellettyjä sitten 2009, mutta niihin on mahdollista päästä välittäjäpalvelimien kautta. Myös ulkomailla asuvat iranilaiset välittävät sukulaistensa ja ystäviensä välittämiä tietoja. Pelkona kuitenkin on, että Iran sulkisi koko internetin, kuten viimeksi marraskuussa mielenosoitusten aikaan.

Desinfiointiaineen löyhkä

Sosiaalisessa mediassa on välittynyt kuvia myös joukkohaudoista.

– Desinfiointiaineen hajusta on tullut painajaiseni, sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelema Ziba Rezaie Qomin kaupungista.

– Kaupunki haisee kuin hautausmaa, kuin ruumishuone, hän jatkaa.

Viranomaiset ovat määränneet julkisia tiloja, metroja ja bussiasemia desinfioitavaksi niin Qomissa, Teheranissa kuin muissakin kaupungeissa.

Lisäksi viranomaiset ovat määränneet, että puolisotilaallisen Basij-joukon ja terveysministeriön työntekijöistä muodostettu 300 000 jäsenen joukko liikkuu maanlaajuisesti ovelta ovelle etsimässä virustartunnan saaneita ja desinfioimassa ihmisten koteja.

– Sosiaalisessa mediassa kansalaiset pelkäävät toimenpiteen levittävän virusta aiempaa nopeammin, suurlähetystön Vanhanen sanoo.

Qomin kaupunki keskiössä

Qomin pyhää kaupunkia pidetään koko epidemian alkupisteenä Iranissa. Kaupungissa on shiiamuslimien uskonoppineiden seminaareja, joihin osallistuu paljon opiskelijoita ympäri maailmaa, ja se kerää myös laajasti pyhiinvaeltajia Fatima Masumehin pyhäkköön.

Ensimmäiset koronavirustapaukset raportoitiin virallisesti juuri Qomissa helmikuun 19. päivä. Asiantuntijoiden arvion mukaan tauti alkoi kuitenkin levitä kaupungissa kolmesta kuuteen viikkoa tätä aiemmin. Tiettävästi virus olisi levinnyt kiinalaisten opiskelijoiden kautta.

– Meillä oli monia potilaita, joilla oli samoja oireita. Heitä hoidettiin flunssalääkkeillä ja lähetettiin kotiin, sanoi nimettömänä pysytellyt lääkäri uutistoimisto Reutersille.

Viranomaiset eivät ole missään vaiheessa asettaneet kaupunkia karanteeniin. Myöskään pyhäkköjä ei ole suljettu, vaikka viranomaiset ovat sitä suositelleetkin, sillä sulkeminen olisi todella kova kynnys vaikutusvaltaiselle papistolle. Sosiaalisessa mediassa on levinnyt videoita, joissa ihmiset nuolevat pyhäkön muistomerkkiä (siirryt toiseen palveluun) – sillä kun uskotaan olevan parantavia voimia.

Iranissa koronakatastrofiin ja sen peittelyyn kietoutuu niin uskonnollisia kuin poliittisiakin syitä. Iranissa pidettiin parlamenttivaalit 21. helmikuuta. Ensimmäiset tiedot epidemiasta annettiin siis vain päiviä tätä ennen, vaikka tietoja alkoi levitä jo aiemminkin. Viranomaiset halusivat varmistaa vaalien sujuvuuden.

– Poliittinen päätös johti tähän epidemiaan Iranissa. Se on hyvin valitettavaa, sillä Iranissa on erittäin hyvin järjestäytynyt terveysinfrastruktuuri ja hyvin koulutetut lääkärit, sanoi iranilainen terveyspolitiikka-asiantuntija Kamiar Alaei The New Yorker -lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Nyt Iran ponnistelee saadakseen epidemian kuriin. Epidemia on kuitenkin levinnyt jo todella laajalle.

– Sairaalat ovat täynnä tartunnan saaneita ihmisiä. Olemme kuulleet sadoista kuolleista, sanoi teheranilainen lääkäri Reutersille.

– Me tarvitsemme lisää sairaaloita. Kuolleiden määrä tulee nousemaan.

Iranilaista hoitohenkilökuntaa on kielletty puhumasta tilanteesta tiedotusvälineille rangaistuksen uhalla.

USA:n saarto pahentaa pulaa suojavälineistä

Yhdysvallat on asettanut Iranin saartoon sen ydinohjelman vuoksi. Iran pystyy valmistamaan itse monia lääkkeitä ja suojavälineitä, mutta epidemian edetessä niistä on alkanut olla pulaa.

– Tietojemme mukaan henkilökohtaiset suojavälineet ja puhdistusaineet ovat lähes loppuneet koko maasta. Iraniin valtion pääsyyttäjä Mohammad Montazerin mukaan hengityssuojia ja desinfiointiainetta suuria määriä varastoivat henkilöt saatetaan vastuuseen, Vanhanen sanoo.

Myös sairaaloista on kuulunut tietoja suojavälineiden puutteesta.

Iranilaisen lääkintätarvikkeiden maahantuojan mukaan hän ei pysty ostamaan tuotteita, koska Yhdysvaltain pakotteet estävät rahaliikenteen.

– Monet kansainväliset yritykset ovat valmiita lähettämään Iraniin koronaviruksen testipakkauksia, mutta emme pysty lähettämään heille rahaa, sanoo Iranin lääkintätuotteiden maahantuojien järjestön hallituksen jäsen Ramin Fallah uutistoimisto Ilnan mukaan.

Suomen suurlähetystön Vanhasen mukaan paikallismedioissa vakuutetaan, että Iran selviää virusepidemiasta talouspakotteista huolimatta.

– Toisaalta valtionjohtoa myöten on todettu, että USA:n talouspakotteet ovat syynä siihen, että Iran ei saa hankittua tarvitsemiaan resursseja, Vanhanen sanoo.

Ongelmana ovat olleet myös lentojen lopettamiset, mikä on hidastanut esimerkiksi Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijoiden ja tarvikkeiden pääsyä Iraniin. Myös WHO on sanonut, että Iran tarvitsee kipeästi suojavälineitä ja muita tarvikkeita, kuten hengityslaitteita ja happea sairaaloihin sekä testivälineitä. WHO toimitti alkuviikosta jo testejä 100 000 ihmiselle.

– Iranin kestokyky koronaviruksen torjumiseksi on koetuksella. Iran on esittänyt myös Suomelle kuten usealle muulle maalle kiireellisen avunpyynnön. Pyyntö koskee erityisesti testausvälineiden hankintaa, Vanhanen kertoo.

Iranissa joka tapauksessa hoitohenkilökunta jatkaa työtään vaikeissa oloissa. Tunnelmaa kohottaakseen sosiaalisessa mediassa on alkanut levitä videoita, joissa hoitohenkilökunta tanssii täysissä suojavarusteissa.

Oikaisu 5.3. kello 9.49: Toisin kuin uutisessa aiemmin kerrottiin, iranilaisurheilija Elham Sheikhi ei ole kuollut. Kyseessä oli Iranin virallisenkin median välittämä virheellinen tieto, jossa erehdys johtui samannimisen ja -ikäisen naisen kuolemasta. Sheikhi on julkaissut persiankielisen videon (siirryt toiseen palveluun), jossa kiistää kuolemansa.