1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Tämän tiedämme nyt pakolaistilanteesta Turkin rajalla – Lesboksen asukkaat yrittivät estää siirtolaisveneen rantautumisen, Kreikka torjuu turvapaikkahakemukset

Tilanne Turkin ja Kreikan välisellä rajalla on kiristynyt viikonlopun aikana.

Turkki
Siirtolaislapsia Lesboksen saarella Kreikassa.
Siirtolaisryhmä rantautui Lesboksen saarelle helmikuun lopulla.Aris Messinis / AFP
  • Turkin Kreikan-vastaiselle rajalle on kerääntynyt tuhansia EU:hun pyrkiviä pakolaisia ja siirtolaisia sen jälkeen, kun Turkki ilmoitti perjantaina ”avanneensa portit” Eurooppaan.
  • Kreikan poliisi on ampunut kyynelkaasuammuksia ja käyttäneet vesitykkejä kohti raja-aidalle pyrkineitä ihmisiä.
  • EU:n alueelle pyrkiviä on saapunut lisäksi Kreikan saarille.
  • Kreikka ei aio ottaa vastaan turvapaikkahakemuksia kuukauteen.
  • EU:n raja- ja merivartiovirasto Frontex on nostanut valmiuttaan kaikilla Turkin rajoilla.

Turkin Kreikan-vastaiselle rajalle on kerääntynyt viikonlopun aikana tuhansia pakolaisia ja siirtolaisia, jotka pyrkivät Euroopan unionin alueelle.

Valtaosa ihmisistä on Syyriasta, Afganistanista ja Irakista taisteluita paenneita. Kylmässä yössä raja-alueella on odotellut myös lukuisia perheitä pienten lasten kanssa.

EU:hun pyrkiviä siirtolaisia ja pakolaisia nousemassa kumiveneen kyytiin Évros-joen rannalla Turkissa.
EU:hun pyrkiviä siirtolaisia ja pakolaisia nousemassa kumiveneen kyytiin Évros-joen rannalla Turkissa.Sedat Suna / EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti viikonloppuna, että Turkki avaa rajansa Kreikkaan, koska ei voi enää ottaa vastaan uusia pakolaisia Syyriasta. Heitä on Turkissa jo yli kolme miljoonaa.

Tilanne on raja-alueella äärimmäisen kiristynyt ja Kreikan poliisi on käyttänyt kyynelkaasua rajan yli yrittäviä vastaan. Mantereella ihmisiä on päässyt Turkista Kreikan puolelle rajajoen yli.

EU:hun pyrkijä Ylelle: "En lähde ennen kuin onnistun" – Turkin ja Kreikan rajajoen yli pääsee vain parissa minuutissa, jos hetki on otollinen

Lisäksi Kreikan poliisi arvioi, että ainakin 500 pakolaista on matkustanut veneillä kolmelle Kreikan saarelle Egeanmerellä: Lesbokselle, Samokselle ja Chiosille. Saarien pakolaisleirit ovat jo valmiiksi ääriään myöten täynnä.

Kreikan pakolaisleirin kurjat olot järkyttävät kokenutta avustuslääkäriä: "Ei ole sanoja kuvailemaan sitä"

Afgaanisiirtolaiset rantautuvat Lesboksen saarelle Kreikassa.
Viisitoista afgaanipakolaista rantautui Lesboksen saarelle Kreikassa perjantaina.Aris Messinis / AFP

Esimerkiksi Lesboksella saaren asukkaat yrittivät sunnuntaina estää tuntikausia merellä olleen siirtolaisveneen rantautumisen saarelle. Veneessä oli viitisenkymmentä ihmistä, myös lapsia.

Ylen toimittaja näki, kuinka afganistanilaismies käveli Kreikan tarkimmin vartioidun rajan yli – Uupunut nuorukainen istahti poliisiaseman eteen

Kreikan pääministeri Kyriákos Mitsotákis kertoi sunnuntai-iltana Twitterissä, ettei maa aio ottaa vastaan uusia turvapaikkahakemuksia laittomasti maahan tulleilta ainakaan kuukauteen.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Mitsotákis vetosi tviitissään myös EU-sopimukseen, jonka mukaan unioni voi ottaa käyttöön väliaikaisia toimia, jos jäsenmaahan pyrkii yllättäen suuri joukko unionin ulkopuolisten maiden kansalaisia.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel puolestaan tviittasi tukevansa Kreikan ponnisteluja Euroopan rajojen vartioimiseksi. Michel kirjoittaa vierailevansa tiistaina Kreikan ja Turkin rajalla Kreikan pääministerin kanssa.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

EU:n sisä- ja ulkoministerit kokoontuvat, Frontex nostanut valmiuttaan

EU:n ulkoministerit pitävät ensi viikolla hätäkokouksen Syyrian pahentuneen kriisin ja Turkin rajatilanteen takia. Asiasta kertoi EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell sunnuntaina.

Borrellin lausunnon mukaan Syyrian Idlibin taistelut "ovat vakava uhka kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle". Niillä on myös vakavat humanitaariset seuraukset sekä alueella että sen ulkopuolella, hän lisäsi.

EU:n täytyy vahvistaa ponnistelujaan humanitaarisen kriisin vuoksi, Borrell huomautti.

EU-komission varapuheenjohtaja, maahanmuuttoasioista vastaava komissaari Margaritis Schinas ilmoitti myös sunnuntaina kutsuvansa EU:n sisäministerit ylimääräiseen kokoukseen.

Kreikan rajavalvonta vetämässä piikkilankaa Évros-rajajoen rannalle Kreikassa.
Kreikan rajavalvonta vetämässä piikkilankaa Évros-rajajoen rannalle Kreikassa.Kemal Aslan / Yle

Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex ilmoitti sunnuntaina nostaneensa valmiustasoaan kaikilla Turkin rajoilla.

Frontexin mukaan Kreikka on pyytänyt lisätukea. Kreikkaan siirretään sekä lisähenkilöstöä että teknologiaa.

YK puolestaan vetosi sunnuntaina siihen, että valtiot pidättäytyisivät tarpeettomasta voimankäytöstä rajoilla. YK:n pakolaisjärjestö pyysi, että raja-alue rauhoitettaisiin ja jännitteitä liennytettäisiin.

Uutista on päivitetty 2.3. klo 7.15: Täydennetty Kreikan pääministerin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan kommenteilla sekä täsmennetty tietoja EU-ministerikokouksista.

Lue myös:

Kreikan poliisi turvautui taas kyynelkaasuun – Tuhansia uusia siirtolaisia tungeksii Turkin ja Kreikan rajalla

EU:n sisäministerit hätäkokoukseen Syyrian kriisin pahenemisen takia

Lähteet: AFP, STT, Reuters

Lue seuraavaksi