1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Salpausselän kisat

Salpausselän kisojen kävijätavoite täyttyi: katsojia yli 30 000 henkilöä

Lauantaina hiihtomuseon kunniagalleriaan lisättiin neljä urheilijaa.

Salpausselän kisat
Yleisö Salpausselän kisoissa lauantaina  29. helmikuuta.
Salppurin kisat onnistuivat vetämään paikalle kymmeniä tuhansia katsojia. Lauantaina kävijöitä helli aurinko.Lauri Rautavuori / Yle

Viikonloppuna vietetty Salpauselän kisat pääsi kävijätavoitteeseensa. Kisoja katsomassa kävi viikonloppuna 30 800 henkilöä. Vilkkain kisapäivä oli lauantai, jolloin kisoja kerääntyi katsomaan liki kuusitoistatuhatta urheilunystävää. Perjantaina paikalla oli yli viisituhatta henkilöä ja sunnuntaina yhdeksän ja puoli tuhatta.

Joukkueissa kilpaili lähes kuusisataa urheilijaa. Tapahtuman järjestämisessä auttoi yli tuhat vapaaehtoista.

Alustavan kalenterin mukaan Salpausselän kisat järjestetään ensi vuonna MM-kisoista johtuen tammikuun loppupuolella.

Hiihtomuseon kunniagalleriaan uusia urheilijoita

Salpausselän kisoissa lauantaina julkistettiin hiihtomuseon kunniagallerian uudet nimet. Nordic ski hall of fame -gallerian on tarkoitus kunnioittaa ja tuoda esille suomalaisia merkittävän kansainvälisen hiihtourheilu-uran tehneitä urheilijoita tai hiihtourheilua kehittäneitä henkilöitä. Siihen on valittu tähän mennessä 25 henkilöä.

Kunniagalleriaan valittiin neljä urheilijaa:

Juhani Kärkinen (28.10.1935–29.8.2019)

Kärkinen oli 1950-luvun lopulla ja 1960-luvun alussa maailman parhaita hyppääjiä. Kotikaupungissaan Lahdessa hän voitti maailmanmestaruuden vuonna 1958. Kärkinen voitti Salpausselän kisojen mäkikilpailun kahtena vuotena, ja hänelle on myönnetty voittojensa ansiosta Salpausselkä-mitali. Suomen mestariksi hän hyppäsi kolme kertaa.

Paavo Korhonen (5.6.1928–29.9.2019)

Korhonen voitti kultaa Holmenkollenin kisoissa vuonna 1957 sekä yhdistetyn maailmanmestaruuskilpailuissa Lahdessa 1958. Hän on voittanut yhdistetyn SM-kultaa useita kertoja sekä edustanut Suomea kolmesti olympialaisissa.

Marjo Matikainen-Kallström (3.2.1965)

Matikainen-Kallström on voittanut urallaan yksitoista arvokisamitalia. Olympiakultaa hän voitti Calgaryssa viiden kilometrin matkalla vuonna 1988. Henkilökohtaisilla matkoilla hän voitti kultaa viiden kilometrin perinteisellä hiihtotavalla Obertsdorfin MM-kisoissa 1987 ja 15 kilometrin perinteisessä hiihdossa MM-kisoissa Lahdessa 1989. Matikainen on valittu vuoden urheilijaksi kolme kertaa.

Samppa Lajunen (23.4.1979)

Samppa Lajunen on kaikkien aikojen menestynein suomalainen yhdistetyn hiihtäjä. Hän voitti kolme olympiakultaa vuoden 2002 olympialaisissa. Lisäksi hän on voittanut kultaa MM-kilpailun joukkuekilpailussa Ramsaussa vuonna 1999. Lajunen voitti yhdistetyn maailmancupin jo 17-vuotiaana ja on vieläkin kaikkien aikojen nuorin lajin voittaja.

Lue seuraavaksi