1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Miksi Turkki avasi rajansa Euroopan unionin suuntaan? Tässä 100 ja 400 sanan vastaukset

Syyrian taistelujen paheneminen on luonut Turkille painetta, jota se yrittää purkaa päästämällä pakolaisia länteen.

Turkki
Siirtolaisia rajalla.
Perhe lämmitteli tulen ääressä epävirallisella leirillä Kreikalle kuuluvalla Egeanmeren Samosin saarella 22. helmikuuta.Aris Messinis / AFP

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ilmoitti lauantaina, että Turkki ei enää pysty huolehtimaan Syyrian sodan takia kasvavasta pakolaismäärästä.

Turkki sanoi, että se ei enää valvo Kreikan vastaista rajaansa ja ovet Turkista Eurooppaan ovat auki pakolaisille ja siirtolaisille.

Kerromme tässä artikkelissa lyhyesti ja hieman pidemmin, mistä tilanne johtuu.

Jos olet kiireinen: 100 sanan selitys

Turkkiin on paennut Syyrian sotaa vuosien varrella yli 3,6 miljoonaa ihmistä. Kiihtyvät taistelut Syyrian viimeisessä kapinallisten hallitsemassa maakunnassa Idlibissä ovat nyt saaneet vajaat miljoona syyrialaista lisää pakenemaan Turkin rajan tuntumaan.

Tilanne on luonut Turkille painetta, jota se pyrkii purkamaan länsirajoillaan.

Kartta Turkin ja Kreikan rajalta
Harri Vähäkangas / Yle

Samaan aikaan Turkki on hankalassa välikädessä Syyriassa, jossa Bashar al-Assadin hallinto yrittää vallata Idlibin maakunnan. Turkki on joutunut törmäyskurssille al-Assadin joukkojen ja niitä tukevan Venäjän kanssa.

Yhden tulkinnan mukaan Turkki yrittää rajat avaamalla taivutella EU:ta, jotta se painostaisi Venäjää lopettamaan sotimisen Syyriassa.

Turkin ja Kreikan rajalla on arviolta reilut 13 000 siirtolaista ja pakolaista. Lukema on pieni verrattuna sotaa pakenevien määrään Turkin ja Syyrian rajalla.

Siirtolaisia rajalla.
Siirtolaiset valmistautuvat Maritsa-joen ylitykseen Turkista Kreikan puolelle 28. helmikuuta.Bulent Kilic / AFP

Jos aikaa on enemmän: lue vielä 300 sanaa lisää

Miksi Turkki painostaa EU:ta pakolaisilla?

Turkilla ja EU:lla on vuonna 2016 solmittu pakolaissopimus, jonka nojalla Turkki on huolehtinut pakolaisista ja saanut vastineeksi miljardeja euroja avustusrahaa EU:lta.

Turkki on kuitenkin arvostellut EU:ta avun hitaudesta ja käyttänyt painostuskeinona mahdollisuutta avata Euroopan-rajansa siirtolaisille.

Lue Ylen juttu rajalta: EU:hun pyrkijä Ylelle: "En lähde ennen kuin onnistun" – Turkin ja Kreikan rajajoen yli pääsee vain parissa minuutissa, jos hetki on otollinen

Sanomalehti New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan tämä oli yhdeksäs kerta, kun presidentti Erdoğan uhkailee EU:ta pakolaisten lähettämisellä Eurooppaan.

Siirtolaisia rajalla.
Vapaaehtoiset jakoivat ruokaa pakolaisille ja siirtolaisille Turkin puolella Kreikan vastaista rajaa Ipsalassa 1. maaliskuuta.EPA

Tilanne Turkin ja Kreikan rajalla on kireä. Kreikan Egeanmeren saarille on saapunut joitain satoja pakolaisia Turkista. Toistaiseksi uhkaukset eivät ole kuitenkaan toteutuneet laajamittaisina rajanylityksinä.

– Jos suuria massoja ei nyt pyri rajojen yli, tämä kortti on käytetty, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Antti Pihlajamaa Ylen aamussa.

Miten tilanne Syyriassa vaikuttaa EU-rajaan?

Turkki on Syyrian sodan osapuoli, joka tukee Idlibin maakunnassa syyrialaisia kapinallisia Bashar al-Assadin joukkoja vastaan.

Pihlajamaan mukaan Turkki on käyttänyt viime päivinä entistä enemmän voimaa Syyrian hallinnon kohteita vastaan: lennokkeja, tykistöä ja ohjuksia.

Lue kirjeenvaihtaja Erkka Mikkosen analyysi: Syyrian sodan loppunäytös paljastaa Venäjän ja Turkin erimielisyydet

Siviilien ahdinko pahenee Idlibissä, jonka tilannetta pidetään Syyrian sodan pahimpana humanitaarisena kriisinä.

– Idlibistä saattaa tulla lisää pakolaisia, joten Turkki aikoo päästää muita, aiemmin tulleita pakolaisia Euroopan puolelle, sanoi konfliktinratkaisujärjestö CMI:n tutkija Mikko Patokallio Ylen aamussa.

Kartta Syyriaa hallitsevien eri joukkojen sijainnista Luoteis-Syyriassa.
Live Universal Awareness Map, Harri Vähäkangas / Yle

Yle Syyrian rajalla: Assadin joukkoja pakenevien hätä kasvaa, sodan loppunäytös lähenee

Turkki pyysi perjantaina Natolta apua tilanteeseen Syyriassa. Turkki haluaa välttää konfliktia Venäjän kanssa, ja se toivookin eurooppalaispoliitikoilta lisätukea Syyrian taisteluihin sekä pakolaisista huolehtimiseen.

Kuinka suuri paine Turkista Eurooppaan kohdistuu?

Euroopassa ja etenkin Kreikassa on noussut esiin pelkoja vuoden 2015 kaltaisen laajamittaisen pakolaiskriisin toistumisesta.

CMI:n Patokallio kuitenkin toppuuttelee näitä uhkakuvia.

Siirtolaisia rajalla.
Kreikan armeijan sotilaita valmiudessa Kastaniesissa lähellä Turkin rajaa 2. maaliskuuta.Sakis Mitrolidis / AFP

– Turkkiin on tullut Syyriasta yhdeksän vuoden aikana pakolaisia, joista monet ovat asettuneet Turkkiin. Kaikkia ei yhtäkkiä houkuta lähteä rajojen yli EU:n puolelle, Patokallio totesi.

Analyysi: Kreikkalaiset pelkäävät vuoden 2015 pakolaiskriisin toistuvan

Tutkija myös muistutti, että asenteet pakolaisia ja turvapaikanhakijoita kohtaan ovat Euroopassa koventuneet.

Osalle turvapaikanhakijoista on aiempaa vaikeampaa saada pysyvä turvapaikka Euroopasta. Tämä hillitsee halua ottaa riskejä, joita EU-alueelle yrittämiseen liittyy.

Lisää aiheesta:

Turkin Erdoğan vaatii Eurooppaa ottamaan osan siirtolaistaakasta – Lesbokselle tullut meritse tuhat ihmistä, yksi lapsi kuollut veneen kaaduttua

Turkki uhkaa päästää pakolaiset vapaasti Eurooppaan, Kreikka ja Bulgaria lähettämässä joukkoja rajoille – mitä Turkin uhkailu merkitsee?

Lue seuraavaksi