1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Karjala

Hirvet popsivat eniten puuntaimia ja kuorta Lieksassa, Nurmeksessa ja Joensuussa – Pohjois-Karjala Suomen metsätuhojen kärkeä

Pohjois-Karjalassa tapahtui viime vuonna hirvien aiheuttamia metsävahinkoja vajaan 300 hehtaarin alalla.

Pohjois-Karjala
Hirven aiheuttama taimituho.
Hirvituhoja esiintyy eniten mäntytaimikoissa, mutta muutkin puulajit talvilaitumilla oleville hirville maistuvat. Oksien, latvusten ja kuoren popsimisen lisäksi hirvet katkovat runkoja, mikä heikentää taimikon kasvua. Vahinkojen määrä varttuneemmissa metsissä on lisääntynyt.YLE

Pohjois-Karjala on edelleen tiuhaa hirvivahinkoaluetta.

Pohjoiskarjalaisille metsänomistajille maksetaan tänä vuonna korvauksia hirvieläinten tekemistä vahingoista yli 210 000 euroa.

– Viime vuonna summa oli 30 000 euroa suurempi, kertoo rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Mikko Korhonen Suomen metsäkeskuksesta.

Eniten metsän kasvu- ja laatutappioita on tapahtunut Joensuun, Lieksan ja Nurmeksen alueilla. Seuraavaksi tulevat Ilomantsi, Liperi ja Tohmajärvi.

Tuhotilanne on vuodessa pahentunut eniten Ilomantsissa ja Lieksassa.

Viime vuonna lisääntyivät selvästi taimikkoa varttuneempien metsien, lähinnä kuusikoiden kuorivauriot. Niiden osuus oli lähes kolmannes koko hirvivahinkokorvausten määrästä.

Vähiten hirvituhoja syntyy Outokummussa ja Rääkkylässä. Myös Kiteellä, Heinävedellä, Juuassa ja Kontiolahdessa tuhot ovat vähäisempiä kuin muualla maakunnassa.

Vuotuinen vahinkokorvaus on keskimäärin 355 euroa hehtaarilta. Korvausrahat tulevat valtion varoista, jotka kertyvät metsästäjien hirvilupamaksuista.

Korvauksia maksetaan Pohjois-Karjalan ohella eniten Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Lue seuraavaksi