Pohjanmaa-rallin kuolemantapauksen käsittely oikeudessa alkoi – vastaajat kiistävät syytteet

Viisi SM-rallissa työskennellyttä henkilöä sai syytteen kuolemantuottamuksesta.

Onnettomuus tapahtui ensimmäisellä erikoiskokeella. Kuvan auto ei ajanut katsojan päälle. Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Pohjanmaa-rallin kuolemantapauksen käsittely on alkanut tänä aamuna Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Rallin turvatarkkailija ja neljä toimitsijaa ovat syytteessä kuolemantuottamuksesta.

Katsoja kuoli vuoden 2018 kesäkuussa ralliauton ajauduttua ulos tieltä SM-rallin ensimmäisellä erikoiskokeella Katilantiellä Seinäjoella. Syyttäjä katsoo, että on syytä epäillä kuoleman johtuneen huolimattomuudesta ja katsojien turvallisuuden laiminlyönnistä. Vastaajat ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Aikaisemmin rikoksesta epäiltiin myös rallikilpailun ensimmäisen erikoiskokeen päällikköä ja turvapäällikköä. Heidän osaltaan syyttäjä päätti kuitenkin jättää syytteen nostamatta.

Onnettomuudessa menehtynyt nainen seurasi rallin SM-osakilpailua sallitulla katsoja-alueella. Yksi kilpailijoista menetti ajoneuvon hallinnan soratiellä mutkassa. Ralliauto suistui ulos tieltä ja törmäsi naiseen, joka kuoli heti.

Nainen oli istunut retkituolissa männyn juurella. Tie kaartui onnettomuuspaikalla vasemmalle ja onnettomuuden uhri istui mutkan ulkokaarteessa. Matkaa tielle oli 14 metriä. Onnettomuusauto suistui tieltä ja pyöri katon kautta ympäri kohti kisaa seurannutta yleisöä.

Vastaajien mukaan onnettomuus tapahtui ennalta-arvaamattomasta syystä

Käräjillä käsitellään videotallenteita onnettomuudesta yleisön suunnasta kuvattuna sekä ralliautojen sisältä kuvattuja in-car -nauhoitteita. Oikeudessa tutustutaan myös kilpailun järjestämisluvissa annettuihin määräyksiin ja ohjeisiin.

Vastaajat kiistävät syytteet ja katsovat valvoneensa asianmukaisesti määräysten noudattamista, eivätkä ole laiminlyöneet velvollisuuttaan tunnistaa kilpailusta aiheutuvaa vaaraa yleisöturvallisuudelle.

Vastaajien mukaan paikka, jossa onnettomuus tapahtui, ei olisi ollut vaaralliseksi luokiteltava. Vastaajien mukaan onnettomuus tapahtui ennalta-arvaamattomasta syystä, kun kilpa-auto kimposi ulosajon jälkeen vastakkaiseen suuntaan, johon sen olisi voinut odottaa ulosajon seurauksena menevän.

Onnettomuuden käsittelylle on varattu Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa neljä päivää. Tänään maanantaina on luettu syytekirjelmä, kuultu vastaajien vastaukset ja käsitellään kirjalliset todisteet.

Toisena käräjäpäivänä kuullaan vastaajia, kolmantena syyttäjän todistajia ja viimeisenä käsittelypäivänä vastaajien todistajia sekä loppulausunnot.

Tuomio asiasta annetaan viimeistään kahden viikon kuluttua käsittelyn päättymisestä.