Ilvesten määrää halutaan vähentää Etelä-Savossa – Tänä talvena kaadettiin 33 ilvestä

Helmikuun lopussa päättyneellä metsästyskaudella kaadettiin 33 ilvestä Etelä-Savon metsistä.

ilves
Ilves Ranuan eläinpuistossa.
Yle/ Seppo Nykänen

Etelä-Savossa on kaadettu tänä talvena 33 ilvestä. Maakuntaan oli myönnetty poikkeuslupa 39 ilveksen kaatamiseksi tämän talven metsästyskaudelle.

Etelä-Savossa on pyritty vähentämään ilvesten määrää kannanhoidollisilla perusteilla. Tänä talvena kaatolupia oli noin 10 enemmän kuin viime talvena.

Viime kesänä tehdyn viimeisimmän kanta-arvion mukaan Etelä-Savossa liikkuu noin 240–250 aikuista ilvestä. Yhteensä niillä on noin 50 pentuetta vuodessa, joten tällä hetkellä Etelä-Savon metsissä voi liikkua jopa 300 ilvestä. Etelä- ja Pohjois-Savon alueella elää runsaasti ilveksiä muuhun Suomeen verrattuna.

Ilveksen metsästyskausi alkoi joulukuun alussa ja päättyi helmikuun lopussa.

Ilveskanta kasvanut nopeasti

Koko Suomessa ilveksen vuosisaalis on kasvanut ilveskannan kasvun myötä 2000-luvun alun muutamasta kymmenestä suurimmillaan jopa 400 kaadettuun ilvekseen. Tänä talvena ilveksiä on kaadettu koko Suomessa arviolta 200, kun kaatolupia oli 230.

Valtakunnallisesti ilveskannan kasvu saatiin hidastettua halutulle tasolle kolme vuotta sitten, jonka jälkeen kaatolupia on vähennetty. Koko Suomessa on viime kesän kanta-arvion mukaan noin 2 000 ilvestä, joille syntyy yhteensä 350 pentuetta vuodessa. Yhdessä pentueessa on keskimäärin kaksi poikasta.

Ilves on aina rauhoitettu. Pyynti tapahtuu Suomen riistakeskuksen myöntämällä poikkeusluvalla.

Syynä luvan myöntämiselle voi olla esimerkiksi muun luonnon säilyttäminen, talousvahinkojen ehkäiseminen tai yleinen turvallisuus.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus