1. yle.fi
  2. Uutiset

Finnair lopettaa päästöhyvityspalvelunsa – taustalla Poliisihallituksen tulkinta rahankeräyslaista

Poliisihallitus katsoi aiemmin, että päästöhyvitysten ostaminen on vastikkeetonta toimintaa ja vaatii siksi rahankeräysluvan.

Finnair
Finnairin lentokoneita Helsinki-Vantaan lentokentällä
Finnairin lopetuspäätös koskee yhtiön Push for Change -päästöhyvitys- ja biopolttoainepalvelua. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Lentoyhtiö Finnair lopettaa nykymuotoisen päästöhyvityspalvelunsa, yhtiö kertoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Taustalla on Poliisihallituksen tulkinta, jonka mukaan päästöhyvitysten tarjoaminen lentomatkustajille on rahankeräyslain alaista vastikkeetonta toimintaa.

Poliisihallituksen tulkinta tuli julkisuuteen, kun se teki tutkintapyynnön vihreiden entisen kansanedustaja Antero Vartian perustamasta Compensate-säätiöstä, joka pyrkii torjumaan ilmastonmuutosta vapaaehtoisilla päästöhyvitysmaksuilla.

Poliisihallituksen mukaan säätiön toiminta vaatii rahankeräysluvan, koska se on vastikkeetonta toimintaa. Vartia on kannellut asiasta oikeuskanslerille.

Finnairin lopetuspäätös koskee yhtiön Push for Change -päästöhyvitys- ja biopolttoainepalvelua. Palvelun kautta Finnairin asiakkaat ovat voineet ostaa biopolttoainetta tai tukea päästövähennysprojektia Mosambikissa.

Yhtiön tiedotteen mukaan rahat ovat menneet lyhentämättöminä biopolttoaineostoihin ja päästövähennysprojektiin, jossa tuetaan polttoainetehokkaiden liesien käyttöä Mosambikissa.

Finnair kertoo, että se tuo jatkossa päästöhyvitykset ja biopolttoaineet osaksi lentolipputarjontaansa.

Lue seuraavaksi