1. yle.fi
  2. Uutiset

Leuto talvi rokottanut laskettelukeskusten kävijöitä – Riihivuoren uusi rinneyrittäjä uskoo silti tulevaisuuteen

Riihivuoren pohjoisrinteiden avaaminen edellyttää uuden hissin rakentamista.

Muurame
Riihivuoren laskettelukeskuksessa lapsi nousee sompahissillä.
Riihivuoren itärinteeseen on saatu tälle kaudelle uusi sompahissi. Jaana Polamo / Yle

Kuluva talvi on ollut rinneyrittäjille erittäin hankala, kun säät ovat vaihdelleet eikä lumetus ole onnistunut kuin muutaman päivän kerrallaan.

– Sää on tänä talvena sahannut plussakelin ja pakkasen välillä, ja tammikuussa on ollut poikkeuksellisesti jopa vesisateita. Olemme joutuneet lumettamaan samoja alueita uudelleen, kertoo Muuramen Riihivuoren uusi rinneyrittäjä Tiina Sironen Riihivuoren Rinteet Oy:stä.

Leudot säät ovat vähentäneet laskettelijoiden määrää, vaikka rinteet olisivatkin hyvässä kunnossa.

– Meillä on ollut tavoitteita kävijämäärään, mutta lauhoista säistä johtuen niistä jäädään, sanoo Sironen.

Laajavuoren hiihtokeskuksesta Jyväskylästä ei haluta kertoa tarkkoja kävijämääriä. Laajavuoressa eteläisen Suomen talvilomaviikko oli hiljaisempi kuin vuosi sitten.

Jämsän Himoksessa eteläisen ja keskisen Suomen talvilomaviikoilla kävijöitä oli viime kauden ennätyslukuihin verrattuna noin 12 prosenttia vähemmän.

– Lumetuskalusto on valmiudessa tarvittaessa parantamaan avoinna olevia rinteitä. Kunnon pakkasilla lisärinteiden avaaminen on vielä mahdollista, kertoo toimitusjohtaja Elsi Ojala Himos-Yhtiöt Oy:stä.

Talvi on ollut poikkeuksellisen vaikea Keski-Suomen laskettelukeskusten lisäksi Etelä-Savon keskuksille.

Juvan Hasanmäestä kerrotaan, että kävijämäärät ovat romahtaneet ja taloudellisesti kausi menee pakkaselle. Mikkelin Tornimäestä arvioidaan, että kävijämäärät saattavat jäädä tällä kaudella 40 prosenttia pienemmiksi viime vuoteen verrattuna.

Riihivuoren rinteet avattiin kahden sulkuvuoden jälkeen

Muuramen Riihivuoren uusi yrittäjä Tiina Sironen tarttui tilaisuuteen, kun kunta etsi yrittäjää viime syksyllä edellisen yrittäjän konkurssin jälkeen. Riihivuoren rinteet olivat suljettuina kaksi edellistä kautta.

Sopimus Muuramen kunnan kanssa Riihivuoren itärinteiden alueiden ja laskettelutoimintaan liittyvien tilojen vuokraamisesta solmittiin viime lokakuussa.

Tiina Sironen
Tiina Sironen on aloittanut rinneyrittäjänä Muuramen Riihivuoressa.Jaana Polamo / Yle

– Tuolloin talvi kolkutteli jo ovella. Kiire alkoi välittömästi kun teimme muun muassa kalustehuoltoa ja monia muita töitä samaan aikaan, kertoo rinneyrittäjä Tiina Sironen.

Sironen toimi aiemmin usean vuoden ajan rinneyrittäjänä Tampereella.

Riihivuoren rinteet tulivat tutuiksi 34-vuotiaalle Siroselle jo ennen Tamperetta, sillä hänen isänsä, Kari Sironen oli Riihivuoressa yrittäjänä vuosina 1993–2010.

– Isä auttelee edelleen täällä Riihivuoressa, sanoo Tiina Sironen.

Myös pohjoisrinteet aiotaan saada käyttöön

Kun Riihivuoren laskettelukeskus ajatui Tiina Sirosta edeltävän yrittäjän aikana konkurssiin ja toiminta päättyi, ehti konkurssipesä myydä muun muassa hissit toisaalle.

Uusi sompahissi saatiin rakennettua täksi talveksi Riihivuoren itärinteeseen.

Sirosella on suunnitelmia on myös pohjoisrinteille.

– Tavoitteena on rakentaa uusi hissi, jotta saamme myös pohjoisen rinnealueet käyttöön.

Pohjoisrinteet ovat profiililtaan suosittuja. Sirosen mukaan monet treeniryhmät eli ratalaskettelijat ovat jo kyselleet, koska pohjoisrinteet saadaan avatuksi.

Pohjoisrinteet huomioon otettuna Riihivuoressa on 11 rinnettä. Yrittäjä Tiina Sironen katsoo tulevaisuuteen odottavin ja iloisin mielin.

– Keleille emme voi mitään, mutta parhaamme teemme, että toiminta Riihivuoren laskettelurinteissä jatkuu.

Korjattu 4.3.2020 klo 14.22 viimeisen kappaleen ensimmäinen lause: "...ehti konkurssipesä myydä muun muassa hissit toisaalle."

ja lause: Pohjoisrinteet huomioon otettuna Riihivuoressa on 11 rinnettä.

Lue seuraavaksi