1. yle.fi
  2. Uutiset

Kotkan kirjasto vähentää kirjojen muovittamista  – tällä hetkellä kirjamuovia kuluu 9 kilometriä vuodessa

Kirjastossa pohditaan myös, millä muovin voisi korvata.

muovittomuus
Kirjoja kirjaston hyllyssä
Kirjastot ovat muovittaneet kokoelmiaan, koska muovin on toivottu pidentävän lehtien ja kirjojen elinkaarta. Muovi suojaa kirjan kansia lialta, kosteudelta ja kulumiselta, mutta ei pelasta teoksia huolimattomalta käsittelyltä.Juulia Tillaeus / Yle

Kotkan kaupunginkirjasto vähentää uutuuskirjojen muovittamista.

Maaliskuusta alkaen kirjaston uutuuksista jätetään muovittamatta aineistot, jotka kirjaston mukaan soveltuvat muovittomuuteen. Näitä ovat esimerkiksi vähemmän lainattavat tietokirjat sekä nopeasti vanhentuvat aineistot, joilla on lyhyt käyttöikä.

Muovittomuutta on kokeiltu Kotkassa pienellä kirjaerällä jo elokuusta 2019 lähtien. Aikakauslehtien muovitusta on vähennetty, ja osa lasten aineistoista on jätetty muovittamatta.

Palvelupäällikkö Eija-Liisa Kasesniemen mukaan tulokset ovat olleet hyviä.

– Kirjat ovat säilyneet riittävän hyväkuntoisina, hän summaa.

Paljonko kirja saa kulua?

Muovin vähentämistä kokeillaan ja seurataan kirjastossa kuluvan vuoden ajan. Kokeiluaikana aineistot tunnistaa kirjan välissä olevasta liuskasta. Sitä voi käyttää myös kirjanmerkkinä.

Kokeilun aikana pohditaan myös, miten hyvä kunto on kirjaston kirjalle riittävä – paljonko kirja saa kulua käytössä?

Lisäksi selvitetään, mikä olisi Kotkaan sopiva tapa korvata kirjamuovia. Kasesniemen mukaan jotkut kirjastot käyttävät esimerkiksi muovivahvikkeita koko kirjan päällystämisen sijaan, ja Oslossa Norjassa on käytössä myös irrotettavia muovikansia.

Kotkassa seurataan tiiviisti myös Kuopion kaupunginkirjaston kokemuksia kirjamuovien vähentämisestä. Kuopion kirjasto on muovittomuuden pioneeri, joka ei muovita uutuuksiaan lainkaan.

Tuhansia metrejä kirjamuovia

Kotkan kaupunginkirjasto hankkii vuosittain noin 17 000–18 000 nidettä, joiden muovittamiseen on käytetty noin 9000 metriä itseliimautuvaa kirjamuovia vuodessa.

Kirjastoissa pääsääntönä on, että vanhoja aineistoja poistetaan suunnilleen saman verran kuin hankitaan uutta. Hankinnat ja poistot eivät kulje täsmälleen samaan tahtiin, vaan aineistoja poistetaan usein esimerkiksi tilamuutosten yhteydessä.

Kirjamuovin käytön vähentäminen helpottaa poistokirjojen kierrättämistä, sillä muovitettuja kansia ei voi laittaa paperinkeräykseen.

Kotkan kaupungilla on käynnissä myös muita hankkeita, jotka tähtäävät muovin käytön vähentämiseen.

Lue seuraavaksi