1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkin Erdoğan vaatii Eurooppaa ottamaan osan siirtolaistaakasta – Lesbokselle tullut meritse tuhat ihmistä, yksi lapsi kuollut veneen kaaduttua

Kreikka vaatii EU:lta apua rajavartiointiin ja sanoo lykkäävänsä turvapaikkahakemusten vastaanottamista ainakin kuukaudeksi.

Turkki
Kreikan rannikkovartiosto estää Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten rantautumisen
Kreikan rannikkovartiosto estää Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten rantautumisen

Tuhannet siirtolaiset odottivat edelleen maanantaina rajalla mahdollisuutta päästä Turkista Kreikan puolelle. Kreikan poliisi on aamulla yrittänyt häätää kyynelkaasun avulla ihmisiä pois rajan tuntumasta.

Turkissa levisi perjantaina tieto, että maa ei enää estäisi EU:n alueelle pyrkivien pääsyä Turkin rajan yli. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vahvisti tiedon lauantaina, ja Kreikan vastaiselle maarajalle kertyi hiljalleen tuhansien ihmisten joukko.

Maanantaina Erdoğan vaati, että Euroopan on kannettava osa siirtolaistaakasta.

– Kun avasimme ovet, monet vaativat sulkemaan ne. Vastasin, että se on nyt tehty. Ovet ovat auki, Erdoğan perusteli uutistoimisto AFP:n mukaan rajapäätöstä televisiopuheessa.

Turkki on selittänyt aiemmin päätöstä syyrialaisten pakolaisten kasvavalla määrällä. Pelkästään syyrialaisia pakolaisia on Turkissa arviolta 3,6 miljoonaa, ja Syyrian luoteisosassa Idlibissä eli Turkin rajan tuntumassa maan sisäisiä pakolaisia on noin miljoona.

Turkin rajalla käyneen Ylen toimittajan mukaan sunnuntaina Kreikan-vastaisella rajalla oli ihmisiä Syyrian lisäksi Afganistanista ja Somaliasta sekä muualta Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta.

Lue myös: EU:hun pyrkijä Ylelle: "En lähde ennen kuin onnistun" – Turkin ja Kreikan rajajoen yli pääsee vain parissa minuutissa, jos hetki on otollinen

Ainakin yksi lapsi kuollut Egeanmerellä

Uutistoimisto AP:n mukaan Kreikan viranomaiset kertovat estäneensä lähes 10 000 yritystä rajan yli sunnuntaiaamun jälkeen. Viranomaisten mukaan vajaat 70 ihmistä on pidätetty ja saanut syytteen laittomasta rajan ylityksestä.

Kaksi ihmistä istuu maassa ruskeisiin huopiin kääriytyneinä.
Kreikan rajan läheisyyteen leiriytyneitä ihmisiä Edirnessä Turkissa 2. maaliskuuta.Sedat Suna / EPA

Monet ovat lähteneet yrittämään myös meriteitse Kreikan saarille. Lesboksen saarelle kerrotaan saapuneen noin tuhat ihmistä, muille saarille joitakin satoja.

Lesboksella saaren asukkaat yrittivät sunnuntaina estää tuntikausia merellä olleen siirtolaisveneen rantautumisen saarelle.

Maanantaiaamuna yksi vene oli kaatunut matkalla, ja uutistoimistot kertovat, että Kreikan rannikkovartioston mukaan matkustajat olivat kaataneet sen tahallaan päästyään Kreikan aluevesille.

Kaikki oli pelastettu merestä, mutta yhtä tajuttomana löytynyttä lasta ei ollut kyetty elvyttämään. Tarkempia tietoja lapsesta ei kerrottu.

Uutistoimisto Reuters puolestaan kertoo turkkilaislähteisiin viitaten, että yksi syyrialainen olisi kuollut Turkin ja Kreikan maarajalla Turkin puolella. Hänen kuolinsyystään ei ollut maanantaina aamupäivällä tarkempaa tietoa.

Myös Suomen Rajavartiolaitos varautuu Kreikan tilanteeseen

Kreikka on tehostanut rajavalvontaansa ja pyytänyt apua EU:n rajavirasto Frontexilta. Rajavirasto on päättänyt käynnistää operaation.

Suomen rajavartiolaitos kertoi maanantai-iltapäivänä tiedotteessaan olevansa varautunut siihen, jos Frontex esittää sille pyynnön tulla avuksi operaatioon.

Tiedotteen mukaan Rajavartiolaitos osallistuu jo tällä hetkellä Kreikan operaatioon 14 henkilön ja yhden partioveneen voimin.

Kreikka ilmoitti lykkäävänsä turvapaikkahakemusten vastaanottamista

Kreikan pääministeri ilmoitti sunnuntaina, että maa ei ota ainakaan kuukauteen vastaan turvapaikkahakemuksia rajan laittomasti ylittäneiltä.

Maanantaina YK:n pakolaisjärjestö UNHCR muistutti, ettei Kreikalla ole Geneven vuoden 1951 pakolaissopimuksen eikä EU:n pakolaislakien perustella oikeudellista pohjaa lykätä turvapaikkahakemusten vastaanottamista.

Lue myös: Analyysi Ateenasta: Kreikkalaiset pelkäävät vuoden 2015 pakolaiskriisin toistuvan

Turkin ja Bulgarian rajan yli ei ole Bulgarian puolustusministerin mukaan pyritty. Bulgarian pääministeri Boiko Borisov matkustaa tänään Turkin pääkaupunkiin Ankaraan keskustelemaan rajatilanteesta Erdoğanin kanssa.

Turkin rajapäätöksestä kerrottiin sen jälkeen, kun yli 30 turkkilaissotilasta kuoli torstaina Syyrian hallinnon ilmaiskuissa Luoteis-Syyrian Idlibissä. Turkki tukee Syyriassa osaa kapinallisista.

Turkin presidentin on määrä tavata Syyrian hallintoa tukevan Venäjän presidentti Vladimir Putin Moskovassa torstaina.

Lue myös:

Tämän tiedämme nyt pakolaistilanteesta Turkin rajalla – Lesboksen asukkaat yrittivät estää siirtolaisveneen rantautumisen, Kreikka torjuu turvapaikkahakemukset

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi