1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koira

Koirien kiinnipitoaika alkoi maaliskuussa – maastossa koira voi häiritä lintujen pesintää

Koirien kiinnipidosta määräävät muun muassa metsästyslaki ja järjestyslaki.

Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Koirien kiinnipitoaika alkoi koko maassa maaliskuun alussa sunnuntaina.

Metsästyslain määrittelemänä kiinnipitoaikana koira on pidettävä maastossa aina kytkettynä tai siten, että sen saa välittömästi kiinni. Poikkeuksena ovat aidatut alueet kuten pihat, joissa alueen omistaja tai haltija antaa luvan pitää koiraa vapaana.

Keväällä ja kesällä koirien kiinnipidolla turvataan luonnoneläinten rauha lisääntymisaikana. Erityisesti kanalintujen pesinnälle on tärkeää, etteivät koira juokse vapaana.

– Vaikka koira ei saalistaisi tai ottaisi mitään mukaansa, se voi tonkia ja pelottaa poikaset tiehensä. Emo voi lähteä karkuun tilanteessa, ja voi olla kriittisen kauan poissa pesältä ennen kuin uskaltaa palata, Suomen luonnonsuojeluliiton Suur-Savon piirin puheenjohtaja Miia Kuisma sanoo.

Luonnonsuojelualueilla kielto koiran vapaana pitämiseen on ympärivuotinen, ja järjestyslain mukaisesti koirat on pidettävä kiinni taajamissa. Poikkeuksina ovat koirapuistot, koirien harjoituspaikat ja suljetut piha-alueet. Muut poikkeukset liittyvät virka- ja palveluskoiriin sekä pienimpiin koiranpentuihin.

Metsästyslain kiinnipitoaika jatkuu elokuun 19. päivään saakka.