Hyppää sisältöön

Kreikan poliisi työntää rajan ylittäneitä takaisin Turkkiin – "He pahoinpitelivät, veivät rahamme ja puhelimemme"

Yle seurasi Turkissa, kuinka tuhansien pakolaisten ja siirtolaisten toivo on vaihtumassa pettymykseksi, kun rajan ylittäminen Kreikkaan vaikeutuu päivä päivältä.

Tuhannet ovat saapuneet viime päivinä Turkin ja Kreikan-vastaiselle maarajalle lähteäkseen Eurooppaan. Kuva: Kemal Aslan

EDIRNE/TURKKI Kuuden lapsen äiti Merwa Zeru, 33, jätti viisi vuotta sitten kaikkensa paetessaan sotaa Syyriasta Turkkiin. Viime viikolla hän jätti taas kaiken taaksensa ja lähti Turkin Euroopan rajalle, Edirnen maakuntaan.

Toisin kuin he olivat ymmärtäneet Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin puheista, raja ei ollutkaan apposen auki: Kreikka on tiukentanut otteitaan päivä päivältä.

Yle tapasi Turkin puolella useita siirtolaisia ja pakolaisia, jotka kertoivat, että rajan ylitettyään heidät oli työnnetty takaisin Turkkiin.

Kreikan poliisi myös ampui jatkuvasti varoituslaukauksia ilmaan ja kyynelkaasupatruunoita. Kyynelkaasun haju kantautui aina Turkin rajakyliin asti.

– Turkkilainen poliisi patistaa 'mene, nouse veneeseen', mutta vastapuolella kreikkalainen poliisi lähettää takaisin. Emme voi vain kokeilla onneamme kuuden lapsen kanssa. Odotamme, että Eurooppa ottaa meidät sisään laillisesti, Zeru sanoi.

Takaisinkaan ei enää voi palata. Uskoessaan pääsevänsä Eurooppaan he olivat jättäneet vuokra-asuntonsa Keski-Turkin Yozgatissa, ja Zerun mies työpaikkansa muovipussitehtaalla.

He nukkuivat muiden syyrialaisperheiden kanssa moskeijan pihalla lähellä Pazarkulen raja-asemaa.

Ihmiset odottelivat tilaisuutta päästä kokeilemaan uutta ylitystä. Kuva: Kemal Aslan

Puhelimet ja rahat pois

Yksi useista Kreikan poliisien kovakouraisesti takaisin työntämistä oli pakistanilainen Mohammed Tafreen, 22, jonka kreikkalaispoliisi otti kiinni sunnuntaina.

Hän ja neljä muuta pakistanilaista ja afganistanilaista olivat nousseet veneeseen Evros-joella Doyranin kylän kohdalta ja päässeetkin yli helposti.

Myös Yle todisti viikonloppuna, kuinka helposti rajan saattoi ylittää pikkuveneillä – ja jotkut jopa kahlaten.

Pakistanilainen Mohammed Tafreen, 22, kertoo kreikkalaispoliisin pidättäneen hänet sunnuntaina ja työntäneen hänet takaisin Turkkiin. Kuva: Kemal Aslan

Rajan toisella puolella poliisi kuitenkin pidätti ryhmän, otti heiltä puhelimet ja rahat sekä pahoinpitelivät heitä, Tafreen kertoi Ylelle.

Muutaman tunnin päästä he kuljettivat ryhmän Pazarkulen raja-aseman luokse ja jättivät miehet sinne.

– Emme voineet muuta kuin kävellä takaisin, hän sanoi.

Luotettavia riippumattomia lukuja ylittäneiden lukumäärästä ei ole saatavilla. Turkin ja Kreikan antamat luvut ovat rajussa ristiriidassa: Turkin mukaan ylittäneitä on yli 100 000, Kreikan mukaan vain kymmeniä.

Pakistanilaiset opiskelijat Abdulkadir Afridi, 18, ja Farhan Islam, 19, joutuivat myös työnnetyksi takaisin Turkkiin sunnuntaina ylitettyään rajan 11 ihmisen ryhmässä. Poliisi kuljetti heidät raja-aseman lähistölle ja jätti ei-kenenkään-maalle.

– Kreikan poliisi sanoi meille: älkää tulko tänne, raja on suljettu. Hän kohteli minua kovakouraisesti ja vei minulta 2 000 liiraa (noin 290 euroa). Nyt odotamme, jos pääsemme yrittämään uudestaan, Afridi sanoi.

Kreikka kertoi sunnuntaina estäneensä 10 000 siirtolaisen ja pakolaisen yritykset ylittää raja.

Poliittista peliä, pelinappuloina pakolaiset

Useat muut rajalla kertoivat samanlaisista kokemuksista mutta eivät enää halunneet kääntyä takaisinkaan.

Eurooppaan pyrkivien ihmisten joukossa Kreikan-vastaisella rajalla oli Ylen havaintojen mukaan ihmisiä Afganistanista, Somaliasta, Syyriasta sekä muualta Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta.

Uusia ryhmiä siirtolaisia ja pakolaisia saapui Edirnen rajamaakuntaan maanantaina. Kuva: Kemal Aslan

Turkki ilmoitti lopettavansa rajansa valvomisen viime viikolla saadakseen tukea Syyria-politiikalleen EU:lta ja länsimaisilta liittolaisiltaan.

– Tämä on selvästi poliittista peliä, mutta pakolaisia ei pitäisi käyttää siinä pelinappuloina, sanoi Andrew Gardner Amnesty Internationalin Turkin-edustustosta maanantaina.

– Valitettavasti tämä tilanne oli ennustettavissa. Kreikka ja Bulgaria ovat jo vuosia laittomasti käännyttäneet ihmisiä takaisin. EU:nkin pitäisi kantaa vastuunsa pakolaisista, hän totesi.

Lue lisää:

.
.