Afganistanin rauhankehitys ajautui vaikeuksiin – "Emme halua pilata onneanne, mutta sotatoimet jatkuvat"

Suurin kiista on taliban-vankien vapauttamisesta.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani. Kuva: Wakil Kohsar / AFP

Afganistanissa lupaavasti käynnistynyt rauhankehitys on ajautunut vaikeuksiin. Ääri-islamilainen Taliban-järjestö ilmoittaa käynnistävänsä sotatoimensa uudelleen.

Taliban solmi lauantaina Yhdysvaltain kanssa sopimuksen, jonka mukaan Yhdysvallat vetää osan joukoistaan pois Afganistanista. Vastineeksi Taliban aloittaa rauhaan tähtäävät neuvottelut Afganistanin hallituksen kanssa.

Sopimuksen mukaan Taliban ja Afganistanin hallitus vapauttavat ensi töikseen vankejaan. Hallituksen oli määrä vapauttaa noin 5 000 taliban-taistelijaa ja vastineeksi Taliban päästää vapaaksi tuhat armeijan sotilasta.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani ei kuitenkaan hyväksy vankienvaihtoa. Ghani ei ollut mukana Talibanin ja Yhdysvaltain neuvotteluissa, kuten ei mikään muukaan taho Afganistanin hallinnosta.

"Trump ei ole pyytänyt"

Ghanin mukaan asia pitäisi sopia hallituksen ja Talibanin välisissä neuvotteluissa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei ole pyytänyt Afganistanin hallitusta vapauttamaan taliban-vankeja, Ghani perustelee.

– Olemme täysin valmiit Afganistanin sisäisiin neuvotteluihin, mutta odotamme 5 000 vankimme vapauttamista. Jos 5 000 vankiamme – sata tai kaksi sataa enemmän tai vähemmän ei ole olennaista – eivät pääse vapaaksi, neuvottelut eivät toteudu, kertoi Talibanin tiedottaja uutistoimisto Reutersille.

Sopimuksen allekirjoittamista edelsi viikon kestänyt "väkivallan vähentämisen" jakso. Se toimi ilmeisen hyvin, sillä Afganistanissa tuli tietoon vain vähän yhteenottoja.

Sotatoimet alkavat

Talibanin tiedottajan mukaan väkivallan vähentämisjakso on nyt päättynyt. Terroristijärjestö aloittaa sotaoperaationsa Afganistanin hallituksen joukkoja vastaan. Yhdysvaltain sotilaita ja muita ulkomaalaisia joukkoja vastaan ei hyökätä, tiedottaja kertoo.

– Olemme kuulleet, että ihmiset ovat nauttineet väkivallan vähentämisestä, emmekä halua pilata heidän onneaan. Tämä ei kuitenkaan merkitse, ettemmekö palauttaisi normaaleja sotilaallisia toimiamme samalle tasolle kuin ne olivat aikaisemmin, tiedottaja ilmoitti.

Presidentti Ghanin mukaan hallituksen joukot olisivat halukkaita jatkamaan osittaista tulitaukoa ainakin siihen saakka, kunnes osapuolten neuvottelut alkaisivat. Tämän oli määrä tapahtua mahdollisesti maaliskuun 10. päivä.