1. yle.fi
  2. Uutiset

Poikkeuksellinen sää on tuonut kevään merkkejä normaalia aikaisemmin – ensimmäiset keväthavainnot tehty myös Keski-Suomesta

Kevättä tarkkaillaan joka toinen viikonloppu aina 6.-7. kesäkuuta asti

Keski-Suomi
Laulujoutsenia marraskuussa
Viime viikonloppuna Jyväskylässä tehtiin kaksi havaintoa laulujoutsenista. Arkistokuva.Juha Laaksonen / Yle

Kevään merkit ovat alkanut kertyä poikkeuksellisen varhain. Luontoliiton kevätseurannasta käy ilmi, että aikaisia havaintoja esimerkiksi sinivuokosta ja kekomuurahaisista on jo tehty. Jopa ensimmäinen sitruunaperhonen on havaittu Kemiösaaressa Varsinais-Suomessa.

Viime viikonloppuna alkaneeseen Luontoliiton kevätseurantaan kuka tahansa voi ilmoittaa havaintonsa kevään etenemisestä osoitteessa kevatseuranta.fi (siirryt toiseen palveluun). Tämän vuoden teemana ovat perhoset, mutta seurannan kohteena on yhteensä 41 vakiolajia (siirryt toiseen palveluun).

Keski-Suomessa ensimmäiset keväthavainnot on tehty laulujoutsenista Jyväskylässä. Laulujoutsenet ovat yksi varhaisimmista kevätmuuttajista, ja osa talvehtii leutoina talvina myös Suomen kamaralla sulana pysyvissä vesissä.

Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön.

Kevätseurantaa tehdään alkukesään saakka ennalta päätettyinä viikonloppuina. Seuraavat kevätseurannat tehdään 14.-15.3., 28.-29.3., 11.-12.4., 25.-26.4., 9.-10.5., 23.-24.5. ja 6.-7.6.

Lue seuraavaksi