Soul-ääni Johanna Försti gospelin ja soulin yhteydestä: "Joskus aikoinaan pistettiin Lord-sanan tilalle baby, niin siitä tuli soulia"

Ella Kanninen tekee kahden päivän yllätyspaluun Puoli seitsemän -ohjelman juontajaksi.

Johanna Försti
Johanna Försti gospelin ja soulin yhteydestä: "Joskus aikoinaan pistettiin Lord-sanan tilalle baby, niin siitä tuli soulia"
Johanna Försti gospelin ja soulin yhteydestä: "Joskus aikoinaan pistettiin Lord-sanan tilalle baby, niin siitä tuli soulia"

– Gospelista kaikki on lähtöisin, sanoo Suomen tunnetuimpiin soul-laulajiin kuuluva Johanna Försti.

– Soul-musiikki on kuitenkin ehkä maallistunutta gospelia. Joskus aikoinaan pistettiin Lord-sanan tilalle baby, niin siitä tuli soulia.

Försti ihastui soul-musiikkiin jo viulua soittavana lapsena kansanmusiikin kyllästämällä Etelä-Pohjanmaalla.

– Soul on ollut minulle aina rakas musiikinlaji. Jo silloin kun soitin nuorena viulua. Tykkäsin hirveän paljon siitä musiikista. Siinä oli jotain hirveän kiehtovaa, vaikka en laulanut itse vielä siihen aikaan.

Äiti uudisti kansanmusiikkia

Kansanmusiikki oli myös vahvasti mukana Förstin lapsuudessa ja nuoruudessa. Hänen äitinsä on nyt jo 86-vuotias mestaripelimanni ja harmoninsoiton uudistaja Kaisu Försti.

– Kansanmusiikki on hyvin vahvasti lapsuuteen ja omaan kotiin sidottu musiikinlaji, se mistä olen itse lähtenyt. Äitini teki ensimmäisenä harmonista soolosoittimen. Yleensähän se on ollut säestysinstrumentti. Hän loi myös ihan oman soittotapansa.

Soul-laulajasta soul-säveltäjäksi

Ensi sunnuntaina Försti julkaisee ensimmäisen soul-levynsä, jossa on mukana myös kaksi itse sävellettyä kappaletta. Omat kappaleet tekevät levystä Förstille erilaisen ja erityisen.

– Se on vähän sama, kuin pitäisi vaikka päiväkotia, ja siellä olisi vaikka kymmenen toisten lasta ja kaksi omaa, siinä on vähän sama tunne.

Ella Kanninen käväisee Puoli seitsemässä

Televisiokatsojia yllätettiin maanantai-iltana myös sillä, että Ella Kanninen teki pariksi illaksi paluun Puoli seitsemän -ohjelman pinkille sohvalle viiden ja puolen vuoden tauon jälkeen. Hän juontaa myös huomisen tiistain lähetyksen yhdessä Totti Toivosen kanssa.

Katso koko Puoli seitsemän -lähetys Yle Areenasta: