Hyppää sisältöön
Kirjansitoja Tomi LappalainenKirjansitoja Tomi LappalainenVanhojen kirjojen kansien kuvat voidaan irroittaa ja laittaa uusiin kansiin.Kirjansitoja Tomi LappalainenVanhoissa kirjoissa muoto on voinnut mennä pilalle, joten kirjansitoja laittaa niteen puristimien väliin ja muokkaa niteen oikeaan muotoon vasaralla.Vanhoissa kirjoissa muoto on voinnut mennä pilalle, joten kirjansitoja laittaa niteen puristimien väliin ja muokkaa niteen oikeaan muotoon vasaralla.Vanhoissa kirjoissa muoto on voinnut mennä pilalle, joten kirjansitoja laittaa niteen puristimien väliin ja muokkaa niteen oikeaan muotoon vasaralla.Kuvassa kirjansitoja Lappalainen pitää vanhaa kirjaa kädessään.Kirjansitoja Tomi LappalainenKuvassa kirjansitoja Lappalainen pitää vanhaa kirjaa kädessään.Kirjansitoja Tomi LappalainenKirjansitoja Tomi LappalainenKirjansitoja Tomi LappalainenKirjansitoja Tomi LappalainenKuvassa kirjansitoja Lappalainen pitää vanhaa kirjaa kädessään, jossa on satoja sivuja.Kirjansitoja Tomi Lappalainen

Tomi Lappalainen saattaa olla Suomen viimeisiä kirjansitojia

Vanhan paperin tuoksu leijailee vastaan entisen naulatehtaan uumenissa Jyväskylän Vaajakoskella. Tomi Lappalainen, 28, on kumartuneena työnsä ääreen.

Lappalainen kunnostaa ajan hampaan nakertamia kirjoja, esimerkiksi perheraamattuja. Vanhimmat hänen korjaamansa teokset ovat peräisin 1500-luvulta.

Ammatti osui kohdalle sattumalta. Lappalainen oli opiskelemassa paperikonservaattoriksi, kun hänet kaapattiin kirjansitomoon töihin.

Olin hankkimassa tarvikkeita, kun pyysivät hommiin. Vaikutti sen verran mielenkiintoiselta, että päätin katsoa kortin.

Hän on ollut alalla lähes kymmenen vuotta, viimeiset puolitoista vuotta yrittäjänä.

Lappalaista ovat aina kiehtoneet kirjat ja historia. Käsistään taitava mies pitää myös työnsä konkretiasta.

Kaikki kirjansitomossa on käsityötä.

Pitää olla kärsivällinen, jos tarttuu raamattuun, jossa on toista tuhatta sivua.

Yli sata vuotta vanhat työkalut odottavat käyttöä rivissä lasikaapissa. Lappalainen on onnistunut haalimaan messinkisiä käsinvalettuja harvinaisuuksia lähinnä keräilijöiltä ympäri Eurooppaa.

Kirjaa entisöidessä on vaikeinta päättää minkä tien valitsee korjaamiseen: siltä polulta ei ole paluuta.

Työvaiheita kirjaa sitoessa voi tekniikasta riippuen kertyä toistakymmentä.

Kirjan sivuja ja kansia muun muassa taitellaan, leikataan, liimataan ja ommellaan. Kultaus on eri työvaiheista haastavin: se vaatii erittäin vakaata kättä.

Lappalainen ompelee neulalla ja langalla myös uusia teoksia, kuten yksilöllisiä muistikirjoja.

Se mikä on hankalaa, on myös mielenkiintoista. Kun näkee oman kädenjälkensä jossain tärkeässä kirjassa, tulee siitä ylevä tunne.

Intohimoisesti työhönsä suhtautuvan kirjansitojan palveluja halutaan ympäri Suomen.

Kirjansitojat ovat katoamassa Suomesta. Viimeinen ammattikoulutus lakkautettiin reilu vuosi sitten. Ammatin taitajia on enää kourallinen.

Euroopasta löytyy kuitenkin vielä paljon taitavia kirjansitojia. Lappalainen haluaisi säilyttää perinnettä yhä myös Suomessa siirtäen sitä vaikka mestarilta kisällille.

Tekijät

Titta Puurunen, Eerik Lappalainen