1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhaku

Mitä Turkin ja Kreikan rajalla pitäisi tehdä? Sisäministeri Ohisalo haluaa eurooppalaisen ratkaisun, perussuomalaiset vaatii rajatarkastuksia

Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan Suomi ei ole harkinnut sisärajatarkastuksia.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Suomi on lähettämässä Kreikkaan apua muun muassa rajavalvontavirasto Frontexin kautta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Turkista Kreikan kautta Eurooppaan pyrkivien ihmisten tilanteeseen haetaan nopeaa ratkaisua EU-maiden kesken. Ulkoministerit kokoontuvat perjantaina ylimääräiseen kokoukseen Turkin ja Syyrian tilanteen takia.

Sisäministerit odottavat parhaillaan kutsua ylimääräiseen tapaamiseen Kreikan rajan tilanteen takia.

– Tässä on kehittymässä humanitäärinen kriisi ja paikoin on jo päällä, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo.

Turkin ja Kreikan rajalle on pakkautunut tuhansia turvapaikanhakijoita, sillä Turkki on aiemmasta poiketen päästänyt ja mahdollisesti jopa kuljettanut heitä rajalle. Kreikka taas toistaiseksi kieltäytyy käsittelemästä turvapaikkahakemuksia.

EU-maat ovat ottaneet vain varovasti kantaa Kreikan ja Turkin tilanteeseen.

– Suomen näkökulmasta on tietysti niin, että kansainvälisiä sopimuksia pitäisi noudattaa, mutta näistä asioista pitää yhdessä eurooppalaisittain keskustella.

Suomen linja on sisäministerin mukaan ollut tarjota asiantuntija-apua, auttaa vaikeassa asemassa olevia ja vastaanottaa heitä sisäisin siirroin Suomeen.

Ohisalon mukaan se, että Kreikan rajalla ei voi hakea turvapaikkaa, ei ole Euroopan linja. Se on vain Kreikan linja. Suomi on lähettämässä Kreikkaan apua sekä rajavalvontavirasto Frontexin että turvapaikkavirasto Eason kautta.

Ainakaan toistaiseksi Suomi ei Ohisalon mukaan harkitse sisärajatarkastuksien käyttöönottoa.

– Vapaa liikkuvuus on myös Suomen kansalaisille ja yrityksille tärkeä asia ja sisärajatarkastuksiin on siksikin hyvin korkea kynnys, Ohisalo sanoo.

Haavisto: Turkin on kannettava vastuunsa

EU on yrittänyt hallita maahantuloa Turkki-sopimuksen avulla. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan EU:n ja Turkin välinen sopimus on yhä voimassa.

– Olen tänään ollut puhelinyhteydessä Turkin ulkoministeriin (Mevlüt) Cavusogluun ja ilmaissut Suomen kantana, että Turkin pitäisi kantaa vastuu pakolaisista, jotka ovat Turkin maaperällä.

Vuoden 2016 sopimuksessa Turkki lupasi estää turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia pääsemästä EU-maihin ja EU lupasi vastineeksi kuusi miljardia euroa pakolaisista huolehtimiseen Turkin puolella.

– Turkki tietysti argumentoi, että pakolaisten määrä on suurempi ja Idlibistä Syyrian puolelta voi tulla lisää pakolaisia. Mutta olisi väärin käyttää ihmisiä panoksena poliittisessa kädenväännössä. Vetosimme Turkkiin, ettei ihmisille annettaisi vääriä tietoja tai kuljetettaisi heitä rajalle.

Syyrian Idlibiin Haavisto vaatii tulitaukoa. Syyria ja Turkki ottavat siellä parhaillaan yhteen.

Perussuomalaiset: Pikakäsittelyllä kielteisiä päätöksiä

Perussuomalaiset näkee EU-maille vain yhden toimivan yhteisen ratkaisun: puolueen mielestä ihmisten liike Kreikan kautta muualle Eurooppaan on pysäytettävä.

– Suomen tulee EU:n jäsenenä ajaa sisärajatarkastusten tilapäistä palauttamista koko EU-alueelle. Kaikkien jäsenmaiden tulee systemaattisesti ja pikakäsittelyssä hylätä turvapaikkahakemukset ihmisiltä, jotka saapuvat toisesta jäsenmaasta, varapuheenjohtaja Riikka Purra (ps.) sanoo tiedotteessa.

Perussuomalaisten Riikka Purra haluaisi nopeutetusti kielteiset päätökset turvapaikanhakijoille, jos heitä pääsee EU-maihin. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Opposition kansallismielinen ja populistinen puolue oli hallituksessa edellisen, vuoden 2015 maahanmuuttokriisin aikaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mielestä Eurooppa ei voi jäädä odottamaan rakenteellisia uudistuksia turvapaikkajärjestelmään eikä niin sanottua taakanjakoa eri maiden kesken pidä luoda.

– Niille, jotka suunnittelevat lähtöä Kreikkaan, Italiaan tai muuhun ulkorajavaltioon, on tehtävä selväksi, että he eivät pääse Kreikkaa tai Italiaa pidemmälle, Halla-aho sanoo.

Kokoomuksen oikea laita: Suomen turvapaikkalait laahaavat jäljessä

Kokoomuksessa joukko kansanedustajia vaatii tiukempaa EU:n yhteistä rajavalvontaa sekä tiukennuksia lakeihin. Suomen pitäisi ottaa mallia Itävallasta tai Tanskasta.

– Suomen turvapaikkalait laahaavat auttamattomasti jäljessä, eikä (Sanna) Marinin hallitus halua panna tikkua ristiin asian korjaamiseksi. Lait on saatava ajan tasalle, kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman sanoo.

Myös kokoomus oli hallituksessa edellisen turvapaikkakriisin aikaan.

Vestman on ollut mukana laatimassa kirjallista kysymystä Timo Heinosen, Pia Kauman, Wille Rydmanin sekä Heikki Auton, Janne Heikkisen, Pauli Kiurun ja Kari Tolvasen kanssa.

Kokoomusedustajat haluavat, että turvapaikkaa ei voisi hakea rajaa ylittämällä.

– Rajavyöhykkeelle tulee perustaa palautuskeskuksia, joista laittomasti maahan pyrkivät käännytetään takaisin. Järjestelmän väärinkäyttäjiä kuten soluttautuneita terroristeja ja muita rikollisia ei saa päästää maahan, Vestman sanoo.

Juttua korjattu 2.3.2020: Lisätty Pauli Kiurun nimi kirjallisen kysymyksen allekirjoittajiin