1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israel

Ovensuukyselyt: Netanjahu johtaa Gantzia Israelin vaaleissa

Likudin liittouma on ovensuukyselyiden mukaan vain yhden paikan päässä enemmistöstä.

Israelissa on äänestetty parlamenttivaaleissa jo kolmatta kertaa vuoden sisällä. Kuva: EPA / ATEF SAFADI

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun oikeistolainen Likud-puolue näyttää ovensuukyselyiden perusteella johtavan maanantaisia parlamenttivaaleja, kertovat israelilaiset tv-kanavat uutistoimistojen mukaan.

Kyselyiden mukaan Likud olisi saamassa 36–37 paikkaa parlamentissa, kun sen päähaastaja, Benny Gantzin keskustaa edustava Sininen ja valkoinen -puolue saisi 32 paikkaa.

Netanjahu julisti itsensä voittajaksi maanantai-iltana.

– Mikä iloinen ilta! Tämä voitto on erityisen makea, koska se on voitto vastoin kaikkia odotuksia, uutistoimisto Reutersin mukaan säteilevä Netanjahu, 70, iloitsi kannattajilleen Tel Avivissa.

Varhain tiistaiaamuna Likudin hallituskoalitio olisi kyselyiden perusteella saamassa yhteensä 59 paikkaa parlamentissa. Se tarkoittaa, että koalitio olisi kahden paikan päässä enemmistöstä, sillä parlamentissa on yhteensä 120 paikkaa. Lopullinen paikkajako selviää ääntenlaskennassa.

Jo kolmannet vaalit vuoden sisällä

Maanantaina järjestetyt parlamenttivaalit olivat jo kolmannet vuoden sisään.

Israelin poliittisen umpikujan syitä ovat valtapuolueiden tasavahvuus ja kykenemättömyys yhteistyöhön. Myös syyskuun vaalit päätyivät tasaväkisesti Netanjahun ja Ganzin puolueiden välillä.

Luvassa on yhä turbulenttisia aikoja, sillä Netanjahua odottavat syytteet korruptiosta ja vallan väärinkäytöstä. Oikeuskäsittely alkaa kahden viikon päästä. Gantz on aiemmin ilmoittanut, ettei se suostu yhteistyöhön Netanjahun kanssa.

Lue toimittaja Sampo Vaarakallion vaaleja ennakoiva juttu Tel Avivista:

Israel äänestää taas - Utopisti lainailee Lennonia, toinen pitää Netanjahun syytteitä naurettavina ja kolmas pelkää neljättä kierrosta

Israelilainen nainen äänesti äänestyspaikalla, joka on tarkoitettu koronatartunnan vuoksi karanteeniin joutuneille äänestäjille. Noin 5600 israelilaista on kahden viikon karanteenissa matkusteltuaan muun muassa Etelä-Koreassa ja Kiinassa. Kuva: EPA / ABIR SULTAN