1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Lääkeyhtiö Pfizer kertoo löytäneensä mahdollisen yhdistelmän koronavirusta vastaan

Pfizer toivoo olevansa valmis testaamaan koronaviruslääkettä tämän vuoden loppupuolella.

Laboratorion työntekijä tutki virusta sisältäviä koeputkia Kiinan Hengyangissa helmikuussa. Kuva: AFP

Lääkeyhtiö Pfizer kertoo havainneensa mahdollisen lääkkeen koronaviruksen hillitsemiseksi.

Yhtiö kertoo saaneensa hiljattain valmiiksi alustavan arvioinnin aiemmin kehitteillä olleesta viruslääkkeestä, jonka avulla on pystytty nyt myös estämään uuden COVID-19:n kanssa samankaltaisen koronaviruksen replikaatio eli kahdentuminen viljellyissä soluissa. Koronaviruksia on olemassa useita eri tyyppejä.

Pfizer kertoo nyt tekevänsä yhteistyötä kolmannen osapuolen kanssa, jotta lääkeyhdistelmien seulominen olisi nopeampaa ja uskoo saavansa lisää tuloksia maaliskuun loppuun mennessä.

Seulonnan jälkeen, ja sen tuloksista riippuen, Pfizer voisi olla valmiina kehittelemään lääkettä eteenpäin. Mikäli asiat sujuvat suunnitelmien mukaisesti, Pfizer toivoo olevansa valmis testaamaan koronaviruslääkettä tämän vuoden loppupuolella.

– Uskomme, että paras tapa kohdata COVID-19 on tuoda yhteen kaikki resurssit ja tietotaito kautta lääketieteellisen kentän. Näin voimme mahdollisimman nopeasti kehittää ja tuottaa rokotteita, Pfizerin tieteellinen johtaja Mikael Dolsten sanoi yhtiön tiedotteessa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Dolsten oli yksi useista lääkealan johtajista, joita Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasi maanantaina Valkoisessa talossa.

Useampia lääkkeitä kehitellään

Lääkekehitystyötä seuraavan Clinical Trials Arenan (siirryt toiseen palveluun) mukaan jo toistakymmentä eri lääke- ja rokotekehitystyötä on käynnissä koronavirusta vastaan. Kiinassa on koekäytössä jo ainakin yksi lääke, maan terveysviranomaisten hyväksymä Favilavir.

Tutkijatohtori Tuomas Aivelo kertoi Yle Uutisille helmikuun lopussa, että rokotteen kehittäminen koronavirusta vastaan on hyvin haastavaa.

– Se, miten helppoa rokotteen kehittäminen on, riippuu viruksen pintaproteiineista. Melko nopeasti ollaan päästy liikkeelle, mutta hyvän rokotteen kehittäminen voi kestää vuoden, Aivelo sanoi.

Aivelo toimii Helsingin yliopistossa ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtorina. Hän korostaa, että koronavirukset ovat usein suhteellisen nopeasti muuntautuvia. Tulevaa rokotetta voi verrata influenssarokotteeseen, josta tarvitaan vuosittain uusi versio.

Lue lisää:

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF peruutti kuusi turnausta koronaviruksen takia

Suomessa todettu yksi uusi koronavirustartunta(2.3.)

STM:n asiantuntija vastaa viiteen kysymykseen karanteeneista – "Jossain kohtaa tämä ei ole enää tarpeellista"(2.3.)