Katiska-juttu jatkui syytettyjen kuulemisella, Janne Tranberg hermostui syyttäjän kysymyksiin: "Tämä ei etene, vaikka jankkaisitte kuinka"

Entinen jengipomo kiisti liittyvänsä dopingin myyntiliigaan, jonka tekosia oikeudessa käsiteltiin tiistaina.

rikokset
Poliisi teki kesäkuussa 2019 paikanetsinnän varastoon, josta löydettiin yli 2000 käyttöjaksoa dopingaineita. Kuvassa osa takavarikoiduista dopingaineista.
Poliisi teki kesäkuussa 2019 paikanetsinnän varastoon, josta löydettiin yli 2000 käyttöjaksoa dopingaineita. Kuvassa osa takavarikoiduista dopingaineista.Poliisi

Koodinimellä "Katiska" tunnetun jutun oikeuskäsittely on jatkunut Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina. Huumeliigan toinen väitetty päätekijä Janne "Nacci" Tranberg pääsi ensimmäistä kertaa ääneen vastaamaan syytteisiin.

Vielä poliisikuulusteluissa Tranberg ei vastannut yhteenkään kysymykseen mitään. Oikeudessa hän vastasi syyttäjän kysymyksiin pääosin lyhyesti ja kiisti liittyvänsä käsiteltyihin rikoksiin.

Turvallisuussyistä oikeusjuttua käydään oikeustalon turvasalissa. Siellä ei saa kuvata, mutta tiistaina median edustajat pääsivät ensimmäistä kertaa seuraamaan oikeudenkäyntiä turvasaliin.

Kuultavat on jaettu oikeussalissa kahteen ryhmään. Välissä on korkea harmaa sermi, eikä Tranberg pystynyt näkemään esimerkiksi toista väitettyä päätekijää, liikemies Niko Ranta-ahoa.

Oikeudessa käsiteltiin tiistaina dopingin salakuljetusta ja myyntiä koskevaa osaa. Katuhuumeisiin ja huumeiksi luokiteltaviin lääkkeisiin liittyviä rikossyytteitä käsitellään myöhemmin.

Syyttäjä tivasi syytä sähköpostitiedustelulle

Syyttäjä Erkki Huhtala hiillosti Tranbergiä erityisesti sähköpostiviestistä, jossa tämä oli tiedustellut Ranta-aholta doping-aineiden hintoja keväällä 2016.

– Miksi kysyitte dopingista juuri Ranta-aholta? Onko hän joku asiantuntija? syyttäjä kysyi.

– Ei minun tietääkseni, Tranberg vastasi.

Syyttäjä ei tyytynyt vastaukseen, vaan jatkoi tivaamista. Ranta-aho on tamperelaistaustainen liikemies ja syyttäjää kiinnosti, miten hänestä oli tullut dopingkaupan tietäjä. Tranberg sanoi tiedustelleensa aineista muiltakin, eikä paljastanut, miksi oli päätynyt juuri Ranta-ahoon.

– En ala jankkaamaan tätä asiaa. [Sähköpostitiedustelu] ei koskaan johtanut [kauppoihin] ja tämä asia ei etene, vaikka jankkaisitte kuinka pitkään, Tranberg vastasi.

Puolustuksen mukaan osa huumevyyhtiin liittyvistä todisteista voi olla lainvastaisesti hankittu, koska Tranberg ei ole saanut olla paikalla poliisin tehdessä kotietsintää. Puolustus vaatii, että näitä todisteita ei saisi hyödyntää oikeudessa.

Hyödyntämiskiellolla ei kuitenkaan olisi käytännön merkitystä nyt käsiteltävien dopingrikosten kohdalla, vaan siihen liittyvät todisteet koskevat muita syytekohtia. Kotietsinnässä takavarikoitiin muun muassa kovalevyjä ja muistitikkuja Tranbergin toisesta Espanjan-asunnosta.

Ennen syytettyjen kuulemista syyttäjä esitteli muun muassa Ranta-ahon puhelimesta takavarikoituja kuvia, joissa näkyi eri dopingaineiden hintoja. Huhtalan mukaan hinnastot antavat osviittaa siitä, kuinka laajaa aineiden maahantuonti on ollut.

Ranta-ahon puolustuksen mukaan osa hintaluetteloissa olleista aineista on sellaisia, joita ei ole tuotu maahan ja osa sellaisia, joita Ranta-aho on ostanut omaan käyttöönsä. Todisteet eivät puolustuksen mielestä osoita maahantuontia.

Ranta-ahoa ei vielä tiistaina päästy kuulemaan, koska kirjallisten todisteiden käsittely venyi pitkäksi. Hänen vuoronsa tulee mahdollisesti jo seuraavana käsittelypäivänä torstaina.

Karu todellisuus iski

Syyttäjän mukaan päätekijät ovat järjestäneet maahan suuren määrän dopingia. Kotimaassa aineiden varastoinnista, myynnistä ja jakelusta ovat vastanneet eri tekijät.

Oikeudessa kuultiin kotimaan myyntiverkoston epäiltyä päätekijää. Hänen kertomuksensa ei piirtänyt toiminnasta erityisen hohdokasta kuvaa.

Mies kertoi lähteneensä dopingin myyntiin ystävänsä rohkaisemana. Ystävä tilasi aineet ja kaksikko maksoi niistä tuntuvan etumaksun.

Periaatteessa aineista piti saada myytäessä 50 prosentin tuotto, mutta todellisuudessa näin ei käynyt. Kun eräästä isosta myyntierästä menetettiin yli puolet, se otti koville.

– Myyntiä jatkettiin ja yritettiin maksaa velkaa pois. [Ystävä] otti sen todella raskaasti, alkoi psyyke pettää, mies kertoi.

Kun ystävä kuoli, mies joutui hoitamaan velkojaan suoraan tuntemattoman velkojan kanssa. Tämä käytti viestisovellus Wickrissä erilaisia nimimerkkejä, joihin kuului usein sana "cobra". Syyttäjien mukaan kyseessä oli Ranta-aho.

– Se jo sinällään luo uhkaa, kun on velkaa tuntemattomalle taholle. Sitten viestit muuttuivat: ei nyt suoraan "rahat tai henki", mutta sellainen ilmapiiri oli. Mutta se on ihan normaalia näissä piireissä, hän kertoi oikeudessa.

Mies kertoi tilittäneensä rahoja "Cobralle" tämän antamien ohjeiden pohjalta, esimerkiksi sujauttamalla kirjekuoressa rahaa sovitussa paikassa odottaneen tyhjän auton ikkunasta sisään.

Alempana myyntiverkostossa toiminut syytetty puolestaan kertoi oikeudessa, miten oli yrittänyt päästä eroon dopingin myynnistä. Ei käy, kuului välittäjän vastaus.

– Sanottiin, että minun ja perheeni henki on vaarassa. Otin sen tosissani. Kai täällä on kovia jätkiä, mutta minä en ole sellainen. Se pelottaa todella paljon, tänäkin päivänä, kehonrakennusta harrastanut mies sanoi.

Syyttäjä vaatii raskaita tuomioita

Jutun oikeuskäsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa. Sitä on luonnehdittu käräjäoikeuden historian suurimmaksi huumejutuksi. Käsittelypäiviä on varattu kesäkuulle asti.

Syyttäjä vaatii 12 epäillylle enimmäisrangaistusta, eli 13 vuoden vankeusrangaistusta. Syyttäjän mukaan rikolliset toivat maahan erittäin suuren määrän dopingaineita, huumeita ja huumeiksi luokiteltavia lääkkeitä vuosina 2016–2019. Jakeluketjun pyörittämiseen väitetään osallistuneen kymmeniä ihmisiä eri rooleissa.

Liigan johtokaksikkona syyttäjä pitää Cannonball-jengin entistä johtajaa Tranbergiä sekä liikemies Niko Ranta-ahoa. He ovat kiistäneet rikokset. Kymmentä muuta, lähinnä kotimaassa vaikuttanutta syytettyä, uhkaa niin ikään 13 vuoden vankeusrangaistus.

Lievempiä tuomioita vaaditaan muun muassa kansainvälisen tason kilpapurjehtijalle, liikemies Janne Järviselle sekä fitness-vaikuttaja Sofia Belórf-Nousiaiselle. Heidän syytetään auttaneen päätekijöitä muun muassa häivyttämään huumerahojen alkuperä.

Oikeudenkäynti jatkuu torstaina.

Lue myös: "Poliisi on pihalla kuin lumiukko", kirjoitti viranomaisia pakoillut Janne Tranberg muistikirjaan – mutta sitten hän paljasti itse piilopaikkansa

Juttua täydennetty 4.3. 9.02: Lisätty maininta Tranbergin puolustuksen vaatimasta hyödyntämiskiellosta.