1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaupunginhallitukset

Riihimäen kaupunginhallitus hyväksyi palveluverkkoselvityksen usean äänestyskierroksen jälkeen

Muun muassa nuorisokeskus Monarin ja Herajoen koulun toiminnalle haettiin ehdotuksissa jatkoaikaa. Kaupunginmuseo halutaan toistaiseksi säilyttää paikallaan.

Palveluverkkoselvityksessä esitetään muun muassa useiden Riihimäen lähikoulujen lakkauttamisia tulevien vuosien aikana. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Riihimäen kaupunginhallitus hyväksyi kaupungin palveluverkkoa koskevan selvityksen kokouksessaan maanantaina 2. maaliskuuta. Kaupunginhallitus muutti alkuperäistä pohjaehdotusta usean äänestyskierroksen jälkeen.

Keskustelussa Lauri Jormanainen (sd.) teki Tommi Rädyn (sd.) kannattamana ehdotuksen, jonka mukaan Herajoen koulun ja päiväkodin toimintaa jatketaan.

Jormanainen ehdotti myös, että syntyvyyden, muuttoliikkeen, yritystoiminnan kehittymisen ja mahdollisten uusien asuinalueiden vaikutusta lasten määrään seurataan ja tarkastellaan seuraavan kerran vuoden 2024 talousarviota laadittaessa. Ehdotuksesta äänestettiin ja se voitti äänin 7–3. Poissa oli 1.

Petri Siivonen (kok.) teki ehdotuksen, jonka mukaan muun muassa lapsi- ja oppilasmäärille tulee tehdä välitarkastelu vuoden 2023 talousarvion yhteydessä. Pirjo-Liisa Snellman-Tenhunen (kok.) kannatti ehdotusta. Siivosen ehdotus voitti äänin 7–3. Poissa oli 1.

Kaupunginhallitus päätti myös yksimielisesti, että kouluverkon muuttuessa koulukuljetusten periaatteita päivitetään tarpeen mukaan.

Nuorisotila Monarin käyttöä halutaan jatkaa toistaiseksi

Lauri Jormanaisen (sd.) tekemän ehdotuksen mukaan nuorisotila Monarin käyttöä tulisi jatkaa nykyisenlaisena. Monarista tulisi siirtyä vasta siinä vaiheessa kun rakennus ei ole enää riittävän hyvässä kunnossa, tai kun toiminnalle löydetään käytännölliset tilat Peltosaareen rakennettavasta monitoimitalosta tai Kalevantalosta.

Uusien tilojen suunnittelu tulisi myös tehdä kaupungin nuorisotoimen ammattitaitoa hyödyntäen ja nuorisoa osallistaen. Tommi Räty kannatti ehdotusta ja kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen yksimielisesti.

Myös kaupunginmuseo päätettiin pitää paikallaan. Juha-Pekka Hiltunen (vas.) teki ehdotuksen, jonka mukaan kaupunginmuseo tulisi säilyttää nykyisellä paikallaan, kunnes pysyvä sijoituspaikka on selvillä. Erja Hirviniemi (vas.) kannatti ehdotusta. Ehdotus hyväksyttiin äänin 6–4. Poissa oli 1.

Kaupunginjohtaja: "Kaupunginhallituksen päätös ei ole riittävä"

Äänestysten jälkeen kaupunginhallituksen puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen muutetun pohjaehdotuksen. Kaupunginjohtaja Sami Sulkko ilmoitti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Sulkon mukaan kaupunginhallituksen päätös ei ole riittävä kun huomioidaan oppilasmäärien nopea lasku ja ikäihmisten kasvavat palvelutarpeet.

– Ratkaisu aiheuttaa merkittäviä ongelmia varhaiskasvatuksen ja koulupalvelujen järjestämiseen kestävällä tavalla.

– Heikon sisällön kautta ratkaisu johtaa tulevaisuudessa lisääntyvään veronkorotuspaineeseen ja palvelujen karsintaan tai osasta ei-lakisääteisistä palveluista luopumiseen, toteaa Sulkko.

Sulkon mukaan kaupunginhallituksen ratkaisu voi lisäksi johtaa aseman seudun osalta niin sanottuun tynkäratkaisuun, joka ei riittävällä tavalla auta edistämään kaupungin kehitystä ja strategian tehokasta toimeenpanoa. Sulkon mukaan tämä puolestaan aiheuttaa kaupungille kilpailuhaittaa.

Riihimäen kaupunginvaltuusto käsittelee palveluverkkoselvitystä maanantaina 9. maaliskuuta.