Lue uusimmat tiedot Yhdysvaltain vaaleista: Bidenilla on vahva etumatka Trumpiin New York Timesin kyselyssä

Päivitämme tähän juttuun uusimmat tiedot Yhdysvaltain vaaleista.

USA:n vaalit 2020
Joe Biden ja Donald Trump
AOP
  • Demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi käytännössä varmistui Joe Biden huhtikuun alussa, kun jäljellä ollut haastaja Bernie Sanders vetäytyi kisasta.
  • Kevään aikana demokraattien esivaaleja seurataan tiiviimmin kuin republikaanisen puolueen, joka asettaa käytännössä lähes varmasti ehdokkaakseen istuvan presidentin Donald Trumpin.
  • Korona-pandemia on mullistanut Yhdysvaltain esivaalikalenterin ja vaikuttaa myös kesän puoluekokouksiin. Demokraattien kokous pidetään lähes kokonaan virtuaalisena.
  • Vaalipäivä Yhdysvalloissa on 3. marraskuuta. Silloin valitaan presidentti, koko edustajainhuone sekä kolmasosa senaatista.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

1.7. klo 4.58 Biden ei järjestä kampanjatapahtumia koronaviruksen takia

Demokraattipuolueen tuleva presidenttiehdokas Joe Biden kertoi tiistaina, ettei aio järjestää kampanjatapahtumia koronaviruspandemian aikana.

Hän kertoi, että aikoo noudattaa lääkärin määräyksiä paitsi itsensä myös maan osalta ja se tarkoittaa, ettei hän aio järjestää kampanjatapahtumia.

Bidenin linjaus eroaa istuvasta presidentti Donald Trumpista, joka on jo järjestänyt suuria kampanjatapahtumia.

STT-AFP

28.6. klo 1.30 Washington Post: Trumpin kampanjatapahtumasta poistettiin tuhansia välimatkan pitämiseen ohjeistavia tarroja

Washington Postin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin viimeviikonloppuisen kampanjatapahtuman areenalta poistettiin välimatkan pitämiseen kehottavia ohjeita. Trumpin kampanjahenkilökunta keskeytti "älä istu tähän, kiitos" -tarrojen kiinnittämisen tuoleihin tunteja ennen tapahtuman alkua ja poisti jo kiinnitetyt tarrat, kertoo Washington Postille tapahtuman järjestelyjä tunteva henkilö.

19 000 henkeä vetävälle BOK Center -areenalle Oklahoman Tulsassa oli tilattu 12 000 "älä istu" -tarraa, joiden tarkoitus oli saada osallistujia pitämään välimatkaa. Lehden haltuunsa saamalla videolla näkyy, kuinka kaksi miestä kerää tarroja pois tuoleista. Miesten henkilöllisyys ei ole selvillä.

Areenasta vastaavan ASM Globalin edustaja kertoi asiasta aiemmin uutisoineelle Billboard-lehdelle (siirryt toiseen palveluun) kampanjaväen sanoneen, ettei paikalle haluta minkäänlaisia sosiaaliseen eristäytymiseen kehottavia kylttejä.

Trumpin päätös järjestää tapahtuma kiihtyvän epidemian keskellä sai viime viikolla kritiikkiä. Paikalle saapui lopulta odotettua vähemmän ihmisiä.

25.6. klo 22.30 Biden puolusti Obamacaren merkitystä erityisesti korona-aikana

Demokraattien nimeämistä vailla oleva ehdokas Joe Biden piti torstai-iltana Suomen aikaa tunteikkaan puheen (siirryt toiseen palveluun), jossa hän haastoi Donald Trumpia terveydenhuollossa.

Bidenin mukaan Trumpin aikomukset purkaa Barack Obaman aikaista terveydenhuoltouudistusta, Obamacarea, olisivat katastrofaaliset koronaviruspandemian kourissa kamppailevalle Yhdysvalloille.

Biden, joka oli tavannut ennen puhettaan koronaviruksen uhrien perheitä, syytti Trumpia julmuudesta, viitaten tämän aikomuksiin heikentää maan teveydenhuoltojärjestelmää.

25.6. klo 2.14 Demokraattien nimeämiskokous pidetään lähes kokonaan virtuaalisena

Yhdysvaltain demokraattinen puolue kertoo pitävänsä presidenttiehdokkaan nimeämiskokouksensa lähes kokonaan virtuaalisena Yhdysvalloissa edelleen vahvasti leviävän koronaviruksen vuoksi. Koskaan aiemmin kumpikaan Yhdysvaltain pääpuolueista ei ole jättänyt presidenttiehdokkaan nimeämistilaisuutta tällä tavoin pitämättä.

24.6. klo 13.48 The New York Times: Bidenilla vahva etumatka Trumpiin

Demokraattien tulevalla presidenttiehdokkaalla Joe Bidenilla on 14 prosenttiyksikön etumatka istuvaan presidenttiin Donald Trumpiin, ilmenee The New York Times -sanomalehden ja Siena Collegen mielipidemittauksesta (siirryt toiseen palveluun).

Kyselyn mukaan 50 prosenttia äänestäisi Bidenia ja 36 prosenttia Trumpia. Bidenin kannatus on vahvaa mustien ja latinojen, naisten ja nuorten keskuudessa. Ehdokkaat ovat melko tasavahvat miesten ja iäkkäämpien äänestäjien keskuudessa. Trumpin kannatus on vahvinta matalasti koulutettujen valkoisten parissa.

Kyseessä on lehden ensimmäinen oma kansallisen tason kysely tulevien presidentinvaalien ehdokkaiden kannatuksesta.

Tästä voit lisäksi lukea, millaisia tuloksia NYT:n mittaus antoi tärkeissä vaa'ankieliosavaltioista.

21.6. klo 16.50 Trumpin vaalitilaisuus Tulsassa lässähti

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti koronarajoitusten jälkeen ensimmäisen kampanjatilaisuuden yli kolmeen kuukauteen lauantaina Oklahoman Tulsassa.

Trumpin kampanja mainosti etukäteen, että yli miljoona ihmistä oli havitellut lippua Tulsan tilaisuuteen. Areenaan olisi mahtunut yli 19 000 ihmistä. Tilaisuuteen tuli kuitenkin huomattavasti vähemmän väkeä.

Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajamme Paula Vilén analysoi Trumpin tilaisuuden kulkua tässä artikkelissa.

Trumpin kannatusväreihin pukeutunut koira kampanjatilaisuuden alla Tulsassa Oklahomassa.
Trumpin kannatusväreihin pukeutunut koira kampanjatilaisuuden alla Tulsassa Oklahomassa. Amy Harris / AOP

12.6. klo 10.35 Republikaanit siirtävät puoluekokouksensa Floridaan

Yhdysvaltain republikaaninen puolue on päättänyt osittain vaihtaa puoluekokouksensa pitopaikkaa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kokous, jossa Donald Trump hyväksytään puolueen ehdokkaaksi syksyn presidentinvaaleissa, olisi järjestetty Charlottessa, Pohjois-Carolinan osavaltiossa. Uusi paikka on Jacksonvillessä, Floridassa.

Syynä siirtoon ovat Pohjois-Carolinassa voimassa olevat koronavirussäädökset. Osavaltio ja sen demokraattinen kuvernööri Roy Cooper toteavat, etteivät voi luvata, että jättikokous voitaisiin viedä läpi ilman ihmisten välisten turvaetäisyyksien pitämiseen liittyviä vaatimuksia.

Siirto on puolueelta harkittua uhkapeliä. Lue lisää tästä.

7.6. klo 10.40 NYT: Moni republikaani kääntyy Trumpia vastaan

Sanomalehti The New York Times on laatinut listaa republikaanipoliitikoista, joista tiedetään tai uskotaan, etteivät he tule äänestämään puolueensa ehdokasta, presidentti Donald Trumpia marraskuun presidentinvaaleissa.

Lehden mukaan Trumpin äänestäminen viime vaaleissa oli monelle helppoa, koska vastaehdokas Hillary Clinton oli epäsuosittu, mutta Trumpin ei silti uskottu voittavan. Nyt Trump on kerännyt ankaraa moitetta myös omiensa taholta.

Lähde: The New York Times, Fox News

6.6. klo 7.25 Biden saanut tarpeeksi valitsijamiehiä

Entinen Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden on saanut tuekseen riittävästi valitsijamiehiä, jotta hän tulee valituksen demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi.

Asiasta kertovat uutistoimisto AP ja uutiskanava CBS News. Ne ovat vetäneet yhteen tiistaina käytyjen esivaalien toistaiseksi vielä epäviralliset tulokset. Demokraateilla oli esivaali tiistaina seitsemässä osavaltiossa sekä pääkaupungissa Washingtonissa.

AP, Reuters

27.5. klo 4.52 Twitter puuttui Trumpin tviitteihin – presidentin mukaan yhtiö sekaantuu vaaleihin

Yhteisöpalvelu Twitter on lisännyt ensimmäistä kertaa presidentti Donald Trumpin julkaisemiin tviitteihin merkinnän, jossa viestien sisältöjen kerrotaan olevan perättömiä.

Kyseisiin tviitteihin on nyt ilmestynyt sininen linkki, joka kehottaa lukijoita tarkistamaan todelliset faktat Trumpin esittämistä väitteistä.

Merkintä koskee kahta tviittiä, joissa Trump väittää postitettavien äänetyslippujen johtavan petolliseen lopputulokseen vaaleissa. Lukuisten tutkimusten mukaan huijaus on kuitenkin äärimmäisen harvinaista kirjeäänestyksessä.

Trump vastasi merkintöihin niin ikään tviiteillä. Hän sanoi Twitterin yrittävän sekaantua Yhdysvaltojen tämän vuoden presidentinvaaleihin.

26.5. klo 5.54 Biden esiintyi julkisuudessa ensimmäistä kertaa yli kahteen kuukauteen

Joe ja Jill Biden kävivät laskemassa kaatuneiden muistopäivän seppeleen Wilmingtonissa, Delawaressa.
Joe ja Jill Biden kävivät laskemassa kaatuneiden muistopäivän seppeleen Wilmingtonissa, Delawaressa.Olivier Douliery/ AFP / Lehtikuva

Yhdysvalloissa demokraattien todennäköinen presidenttiehdokas Joe Biden näyttäytyi maanantaina julkisuudessa ensimmäistä kertaa yli kahteen kuukauteen, kun hän kävi laskemassa kaatuneiden muistopäivän seppeleen.

77-vuotias Biden nähtiin maaliskuun puolivälissä tv-väittelyssä tuolloin ehdokaskisassa vielä mukana olleen Bernie Sandersin kanssa. Sen jälkeen Biden eristäytyi koronavirusuhan takia kotiinsa Delawaressa.

Virusepidemia on vaikeuttanut merkittävästi Bidenin kampanjaa ja sen näkyvyyttä. Sen sijaan republikaanien todennäköinen ehdokas, istuva presidentti Donald Trump on saanut mielin määrin julkisuutta Valkoisen talon lähes päivittäisissä tiedotustilaisuuksissa.

Yhdysvalloissa on määrä pitää presidentinvaalit marraskuussa. Lue koko juttu täältä.

(Lähteet, STT, AFP)

25.5. klo 19.31 Trump uhkaa siirtää republikaanien puoluekokouksen

Donald Trump
Presidentti Donald Trump painostaa Pohjois-Carolinaa näyttämään vihreää valoa 50 000 republikaanien puoluekokousvieraalle elokuussa koronatilanteesta huolimatta.Gian Ehrenzeller / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi maanantaina, että hän siirrättää republikaanien puoluekokouksen pois Pohjois-Carolinasta, jos osavaltio yrittää rajoittaa kokouksen kokoa koronatilanteen takia.

Puoluekokoukseen Pohjois-Carolinan Charlotteen odotetaan elokuussa 50 000 vierasta ja lehdistön edustajaa.

Lue aiheesta lisää täältä

22.5. klo 8.25 Koronavirus muutti tärkeää taustavaikuttajaa

Uutiskanava Fox News on julkaissut kuukausittaisen kyselynsä maan presidenttiehdokkaiden suosiosta.

Kyselyn mukaan demokraattinen haastaja Joe Biden johtaa istuvaa republikaanipresidenttiä Donald Trumpia prosenttiosuuksin 48 – 40.

Kyselyssä suurin muutos on tapahtunut vastaajien arvioissa maan taloustilanteesta. Juuri talouden on arveltu olevan Trumpin presidenttikampanjan suurin valtti.

Kun vielä tammikuussa enemmistö vastaajista (55 %) sanoi talouden olevan hyvässä tai erittäin hyvässä tilassa, nyt peräti 78 prosenttia sanoi sen olevan joko huono tai erittäin huono. Muutosen on aiheuttanut koronapandemia.

13.5. klo 6.10 Nebraskan esivaalit ilman yllätyksiä

Yhdysvaltain valtapuolueet ovat käyneet presidenttiehdokkaiden esivaalit Nebraskan osavaltiossa. Vaalit sujuivat ilman yllätyksiä, sillä kumpikin ehdokas; demokraattien Joe Biden ja republikaanien Donald Trump olivat vailla vastaehdokkaita.

Vaalien järjestämistä oli arvosteltu, koska koronavirusepidemia on Yhdysvalloissa edelleen voimakas. Postiäänestyksessä tehtiinkin osavaltion ennätys, mutta osa äänestäjistä tuli edelleen perinteisesti ääniuurnille.

Wisconsinin osavaltiossa käytiin yksittäinen vaali, jossa osavaltion seitsemännelle vaalipiirille valittiin uusi edustaja eläkkeelle siirtyneen Sean Duffyn tilalle.

Vahvasti republikaanimielisen vaalipiirin voitto meni osavaltion parlamentissa jo toimivalle Tom Tiffanylle. Hänen demokraattinen vastaehdokkaansa oli oikeustieteen professori Tricia Zunker.

AP, Reuters

1.5. klo 15.35 Presidenttikandidaatti Biden kiistää syytteet seksuaalisesta ahdistelusta: "Sitä ei koskaan tapahtunut"

Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden on kiistänyt, että hän olisi seksuaalisesti ahdistellut entistä työntekijäänsä. Biden puhui asiasta ensimmäisen kerran sitten syytösten julkitulon.

Bidenin entinen alainen Tara Reade teki Washintonin poliisille ilmoituksen seksuaalisesta ahistelusta viime kuussa. Hän väitti Bidenin suudelleen häntä niskaan ja työntäneen sormensa hänen sisäänsä, kun Reade työskenteli hänen toimistossaan senaatissa 1993.

Lue aiheesta lisää täältä

28.4. klo 23.24 Entinen ehdokas Hillary Clinton tukee Joe Bidenia demokraattien presidenttiehdokkaaksi

Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaalit hävinnyt Hillary Clinton on kertonut tukevansa Joe Bidenia demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi. Clinton kertoi asiasta Bidenille tiistaina.

– Haluan liittää ääneni niihin moniin, jotka ovat tukeneet sinua presidentiksemme. Toivon, että olisit presidentti juuri nyt, Clinton kertoi Bidenille.

Lue aiheesta lisää täältä

24.4. klo 20.45 Lehdet: Donald Trump on Kiinalle velkaa miljoonia – velka erääntyy kesken Trumpin mahdollisen toisen presidenttikauden

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump koronakriisin takia järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa 23. huhtikuuta 2020.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump koronakriisin takia järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa 23. huhtikuuta 2020.AOP

Presidentti Donald Trump on vaalikampanjassaan hyökännyt vastaehdokas Joe Bidenin kimppuun lukuisilla Kiina-syytöksillä. Samalla Trump itse on Politico-lehden mukaan velkaa Kiinalle kymmeniä miljoonia dollareita.

Lue aiheesta lisää täältä

14.4. klo 20.05 Obama tukee Bidenin ehdokkuutta – "Joella on kokemusta johdattaa meidät synkimpien aikojemme läpi"

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama on antanut tukensa entisen varapresidenttinsä Joe Bidenin presidenttiehdokkuudelle. Obaman uskotaan voivan yhdistää jakautunutta demokraattileiriä ja vauhdittaa Bidenin varainhankintaa.

Lue aiheesta lisää täältä

13.4. klo 22.55 Sanders antoi julkisesti tukensa Bidenille – Yhdysvaltain demokraattien tuleva presidenttiehdokas sai tuiki tärkeän suosittelijan

Bernie Sandersin muodollinen tuenosoitus on tärkeä, koska hänen kannattajansa eivät ole puolueuskollisia. Sandersin mukaan laajapohjainen tuki Bidenille on välttämätön, jotta hän pystyisi voittamaan istuvan presidentin Donald Trumpin marraskuun vaalissa.

Lue aiheesta lisää täältä

9.4. klo 7.30 Trumpin haastaja on nyt selvillä – 10 avainseikkaa Trumpin ja Bidenin välisestä presidenttikisasta

Joe Bidenin ehdokkuus varmistui käytännössä keskiviikkona, kun Bernie Sanders lopetti taipaleensa Yhdysvaltain demokraattien esivaaleissa.

Bidenilla on Valkoisesta talosta pidempi kokemus kuin tämänhetkisellä isännällä, sillä Biden työskenteli Barack Obaman varapresidenttinä kahdeksan vuotta. Siihen saakka, kunnes Trump tammikuussa 2017 muutti sinne.

Vaalikamppailu käydään koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa.

Lue aiheesta lisää täältä

8.4. klo 18.55 Trumpin vastaehdokas on Joe Biden – Bernie Sanders vetäytyy presidenttiehdokaskilvasta

Yhdysvalloissa presidentiksi pyrkinyt senaattori Bernie Sanders on ilmoittanut keskeyttävänsä vaalikampanjan. Uutistoimisto AP:n mukaan Sanders oli ilmoittanut syyksi kovimman kilpailijansa Joe Bidenin liian suuren etumatkan.

Lue aiheesta lisää täältä

29.3. klo 14.45 Trumpin haastajaksi haluaa kaksi vanhaa miestä – Näin erilaiset elämät Bernie Sanders ja Joe Biden ovat eläneet

Bernie Sanders ja Joe Biden syntyivät molemmat toisen maailmansodan aikana ja kiinnostuivat politiikasta opiskelijoina 1960-luvulla. Silti heidän elämänsä ovat olleet kovin eri näköiset.

Lue aiheesta lisää täältä

20.3. klo 18.44 Bloombergilta ennätyssumma demokraateille

Demokraattien ehdokaskilvasta luopunut Michael Bloomberg lahjoittaa puolueelle 18 miljoonaa dollaria käytettäväksi presidentinvaalikampanjaan.

Kyseessä on puolueen historian suurin kampanjalahjoitus. Yhdysvaltain laki sallii näin suuren avustuksen, koska Bloomberg oli itse ehdokkaana. Hän luopui ehdokkuudestaan menestyttyään heikosti ns. super-tiistaina.

Bloombergin omaisuudeksi arvioidaan noin 60 miljardia dollaria. Hän on jo aiemmin lahjoittanut useita miljoonia käytettäväksi kampanjointiin vaa’ankieliosavaltioissa ja vähemmistöryhmien piirissä.

Bloomberg ehti perustaa suuren kampanjaorganisaation. Hän antaa sen nyt puolueen käyttöön ainakin huhtikuun loppuun asti tärkeimmissä osavaltioissa.

Demokraattipuolueelle lahjoitus on merkittävä, koska republikaanipuolue on perinteisesti saanut enemmän kampanjalahjoituksia.

18.3. klo 17.08 Gabbard luovutti demokraattien ehdokaskisassa

Kongressiedustaja Tulsi Gabbard ei pyri enää demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Gabbard onnistui esivaaleissa saamaan taakseen vain kaksi valitsijamiestä synnyinsaariltaan Amerikan Samoalta. Gabbard sanoo kannattavansa kisaa johtavaa varapresidentti Joe Bidenia. Vuoden 2016 vaaleissa Gabbard tuki senaattori Bernie Sandersia.

Lähteet: Reuters, AP

18.3. klo 5.30

Demokraattipuolueen kärkiehdokkaan paikan ottanut Joe Biden voittaa esivaalin myös Arizonan osavaltiossa, kertovat Yhdysvaltain tiedotusvälineet. Kun äänistä oli laskettu yli puolet, Biden oli saanut äänistä 42,6 prosenttia, kun vastaehdokas Bernie Sanders vain 30,3 prosenttia.

Arizonan ohella Biden voittaa myös Illinois'n ja Floridan esivaalit. Hän vahvistaa asemaansa kärkiehdokkaana. Biden tarvitsee enää alle puolet jäljellä olevista edustajamiespaikoista ja puolueen johto näyttää ryhmittäytyvän hänen taakseen.

Kiitospuheessaan 17. päivän esivaalin jälkeen Biden kiitteli Sandersia siitä, että tämä oli nostanut esiin tärkeitä teemoja, kuten edullisen terveydenhuollon ja ilmastonmuutoksen.

18.3. klo 3.42 Trumpista republikaanien presidenttiehdokas

Istuva presidentti Donald Trump varmisti ehdokkuutensa tulevissa vaaleissa. CNN:n ennusteen mukaan Trump voittaa Illinoisin osavaltiossa ja samalla nappaa itselleen paikan tulevissa presidentinvaaleissa. Trumpin kilpakumppani, Massachusettsin kuvernööri Bill Weld sai kisassa yhden delegaatin Iowan osavaltiosta.

18.3. klo 2.58 NYT: Biden voittaa Illinois'n esivaalit

Joe Biden ottaa jo toisen osavaltion voiton tiistain esivaaleissa, kertoo New York Times (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan Biden vie potin Illinois'n osavaltiossa, jossa on jaossa 155 delegaattia. Jo aiemmin varmistui, että Biden voittaa myös Floridassa, jossa jaetaan 219 delegaattia.

18.3. klo 2.02 CNN:n ennuste: Biden voittaa Floridassa

CNN:n ennusteen mukaan entinen varapresidentti Joe Biden voittaa demokraattien esivaalin Floridassa. Kun 77 prosenttia äänistä on laskettu, Biden on saanut 60,9 prosenttia äänistä. Bernie Sandersin prosenttiosuus on 22,7. Floridassa on jaossa yhteensä 219 delegaattia.

Floridan myötä Biden on ottanut esivaaleissa voiton yhteensä 17:ssä osavaltiossa.

17.3. klo 6.33 AP: Biden voitti myös Washingtonin osavaltiossa

Entinen varapresidentti Joe Biden on voittanut demokraattien esivaalin myös Washingtonin osavaltiossa, kertoo uutistoimisto AP. Biden voitti siis viidessä kuudesta viikko sitten äänestäneestä osavaltiosta.

Lopullinen tulos Washingtonissa valmistunee vasta parin viikon päästä, mutta AP:n mukaan senaattori Bernie Sanders ei enää kykene tavoittamaan Bidenia. Myös uutistoimisto Reuters kertoo, että tutkimusyhtiö Edison Research ennustaa Bidenin voittavan.

Bidenilla on hyvät mahdollisuudet kasvattaa johtoaan tänä tiistaina, sillä hän johtaa mielipidemittauksia kaikissa äänestävissä osavaltioissa.

17.3. klo 6.25 Ohion osavaltio lykkäsi esivaalejaan, muut kolme aikovat äänestää

Yhdysvalloissa Ohion osavaltion kuvernööri on päättänyt perua presidentinvaalien esivaaliäänestyksen tiistailta. Kuvernööri Mike DeWinen mukaan äänestyksen peruminen oli välttämätöntä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

DeWine oli pyytänyt oikeudelta valtuuksia lykätä äänestystä, mutta tuomari torjui kuvernöörin pyynnön. Hallinto julisti sen jälkeen poikkeustilan, jonka nojalla äänestys voitiin perua.

Kolme muuta osavaltiota, Arizona, Florida ja Illinois aikovat äänestää tiistaina suunnitelmien mukaan.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

16.3. klo 03.40 Demokraattiehdokkaalle tulossa nainen varapresidentiksi

Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkuutta kärkkyvä entinen varapresidentti Joe Biden sanoo valitsevansa naisen varapresidenttiehdokkaakseen, mikäli hän tulee valituksi demokraattien ehdokkaaksi. Myös Bernie Sanders pitää naisvarapresidenttiä todennäköisenä.

11.3. Sanders: Jatkan kamppailua

Senaattori Bernie Sanders aikoo jatkaa kampanjaansa huolimatta tappiostaan neljässä osavaltiossa tiistain esivaalissa.

Sanderskertoi keskiviikkona, että on edelleen ehdolla demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi.

Sanders aikoo myös osallistua sunnuntaina järjestettävään väittelyyn, joka on ensimmäinen vain kahden jäljellä olevan ehdokkaan, Sandersin ja Joe Bidenin välillä käytävä debatti.

Tiedotustilaisuudessaan Sanders luetteli kysymyksiä, joita hän aikoo tehdä Bidenille. Hän aikoo esimerkiksi tentata, mitä Biden tekisi Yhdysvaltain suurille varallisuuseroille, heikolle, mutta kalliille terveydenhuollolle tai uhkaavalle ilmastonmuutokselle.

11.3. Biden vei myös Idahon, Sanders voittoon Pohjois-Dakotassa

Joe Biden on voittanut myös Idahon osavaltion esivaalin. Näin ollen hän on voittanut jo neljä tiistain esivaalin osavaltiota.

Bernie Sanders saavutti voitti väkimäärältään pienessä Pohjois-Dakotan osavaltiossa.

Washingtonin osavaltiossa Tyynen valtameren rannalla äänistä on laskettu kaksi kolmasosaa. Tilanne on ehdokkaiden osalta aivan tasoissa.

Esivaalitilanne osoittaa, että Bidenin suosio verrattuna Sandersiin on kasvanut. Vuoden 2016 esivaaleissa Sanders oli ykkönen sekä Idahossa että Washingtonissa.

Washingtonin osavaltion demokraatit ovat vaalien välillä muuttaneet äänestystapaa. Nyt käytössä on postiäänestys, mikä merkitsee, ettei lopullista vaalitulosta saada valmiiksi vielä muutamaan päivään.

Tässä vaiheessa Bidenilla on takanaan 846 valitsijamiestä, kun Sandersilla on 684. Enemmistöön tarvitaan 1 991.

11.3. klo 7.28 Trump kuittasi esivaalivoitot tiistain osavaltioissa

Myös republikaanit äänestivät tiistaina presidenttiehdokkasta. Istuva presidentti Donald Trump vei lähes kaikki tarjolla olleet äänet. Pohjois-Dakotassa ja Washingtonissa Trump oli ainoa ehdokas. Washington Post -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) haastajista eniten ääniä sai Massachusettsin entinen kuvernööri Bill Weld Idahossa, 2,2 prosenttia.

Tarkemmin Weldistä ja demokraattien kolmannesta jäljellä olevasta ehdokaskandidaatista Tulsi Gabbardista täällä.

11.3. klo 7.12 Biden voittamassa myös Idahossa

Uutistoimisto AP:n ja New York Times -lehden ennusteiden mukaan Joe Biden voittaa myös Idahon osavaltiossa. Idaho on toiseksi pienin tiistaina äänestäneistä osavaltioista. Pohjois-Dakotan ja Washingtonin osavaltioiden tuloksia odotetaan vielä.

11.3. klo 6.52 Ylen kirjeenvaihtaja: Biden nyt vahvoilla

Entinen varapresidentti Joe Biden otti tiistain esivaaleissa vahvan kiinnityksen demokraattien presidenttiehdokkuuteen, arvioi Washingtonin-kirjeenvaihtajamme Mika Hentunen Ylen aamussa.

Ylen kirjeenvaihtaja Mika Hentunen analysoi Washingtonista demokraattien esivaalien alustavia tuloksia tiistaina Ylen aamussa.

11.3. klo 6.05 Biden ojentaa kättä Sandersille

Demokraattien presidenttikisan suosikiksi noussut Joe Biden sanoo toivovansa, että senaattori Bernie Sanders kannattajineen yhdistyy yhteisen tavoitteen taakse.

– Haluan kiittää Bernie Sandersia ja hänen kannattajiaan heidän loppumattomasta energiastaan ja intohimostaan. Yhdessä päihitämme Donald Trumpin ja tuomme kansakunnan yhteen, Biden sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan kannattajilleen Philadelphiassa varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

11.3. klo 5.52 Washingtonin osavaltiossa Biden ja Sanders tasoissa

Luoteisrannikolla Washingtonin osavaltiossa Joe Biden ja Bernie Sanders ovat tasoissa. Osavaltiossa on laskettu noin kaksi kolmasosaa äänistä, joista kumpikin on saanut noin kolmanneksen.

Lähteet: AP, Reuters

11.3. klo 5.15 Biden on vahvasti voitossa ääntenlaskussa

Ääntenlaskun edetessä entisen varapresidentin Joe Bidenin voitto on varmistumassa kolmessa osavaltiossa, kertoo CNN (siirryt toiseen palveluun).

"Supertiistai kakkosen" tärkeimmässä ja suurimmassa osavaltiossa Michiganissa Biden johtaa 52,9 prosentilla, kun äänistä on laskettu 85 prosenttia.

Missourissa Biden johtaa 60,3 prosentilla, kun äänistä on laskettu 81 prosenttia. Mississippissä Biden johtaa selvällä 80,8 prosentilla, ja siellä äänistä on laskettu 74 prosenttia.

Kilpakumppani, senaattori Bernie Sandersin kannatus Michiganissa on 38,5 prosenttia, Missourissa 34,3 prosenttia ja Mississippissä 15 prosenttia.

Kisassa on mukana vielä Havaijin kongressiedustaja Tulsi Gabbard, jonka suosio on osavaltiossa alle prosentin verran.

11.3. klo 3.59 Ehdokkuudesta aiemmin kisannut Andrew Yang liittyy Bidenin tukijoihin

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi aiemmin pyrkinyt ja kisasta helmikuussa vetäytynyt liikemies Andrew Yang ilmoittaa tukevansa Joe Bidenin ehdokkuutta.

– Hänen sydämensä on oikeassa paikassa. Hän on erittäin isänmaallinen virkamies, kunnon mies, Yang sanoi CNN:n suorassa vaalilähetyksessä.

Lähde: Reuters

Iowa
Teknologiayrittäjänä rikastunut Andrew Yang tippui ehdokkuuskisasta helmikuussa New Hampshiren esivaalien jälkeen.Nina Svahn

11.3. klo 3.21 Bidenille kolmas osavaltiovoitto Michiganissa

Ex-varapresidentti Joe Biden on voittamassa esivaalit myös Michiganin osavaltiossa, kertovat mediaennusteet. Biden on nyt viemässä voiton senaattori Bernie Sandersista jo kolmessa osavaltiossa.

Michiganissa on jaossa eniten valitsijamiehiä kaikista tiistaina äänestäneistä osavaltioista. Michiganissa kilpaillaan 125:stä valitsijamiehestä. Sanders oli myöntänyt etukäteen, että Michiganissa voittaminen olisi hänelle äärimmäisen tärkeää.

Mississippissä on jaossa 36 ja Missourissa 68 valitsijamiestä. Biden oli selvä ennakkosuosikki näissä osavaltioissa.

Tulokset tulevat myöhemmin Pohjois-Dakotasta (14 valitsijamiestä), Idahosta (20 valitsijamiestä) ja Washingtonista (89 valitsijamiestä).

Lähteet: Reuters, AP, AFP, CNN, STT

11.3. klo 2.25 Mediaennusteet: Biden vie voiton Mississippissä ja Missourissa

Entinen varapresidentti Joe Biden on voittamassa demokraattien esivaalit Mississippin ja Missourin osavaltioissa, ennustavat uutistoimistot sekä useat yhdysvaltalaismediat, kuten CNN (siirryt toiseen palveluun).

Esivaalit pidetään "supertiistai 2":ksi nimettynä päivänä kuudessa eri osavaltiossa. Vaalihuoneet ovat sulkeutuneet Mississippin ja Missourin lisäksi nyt Pohjois-Dakotassa.

Vaalihuoneet Michiganissa, Washingtonissa ja Idahossa sulkeutuvat myöhemmin. Kaikista kuudesta osavaltiosta eniten valitsijamiehiä on jaossa Michiganissa.

Lähteet: AP, Reuters, AFP, CNN

11.3. klo 2.07 Phoenixin vaaliväittely järjestetään ilman yleisöä

Demokraattien presidenttiehdokkaiden Bernie Sandersin ja Joe Bidenin sunnuntainen vaaliväittely Phoenixin kaupungissa Arizonan osavaltiossa järjestetään ilman yleisöä koronaviruksen takia, puolue tiedottaa.

Lähde: Reuters

10.3. klo 23.02 Sanders ja Biden peruivat kampanjatilaisuutensa koronaviruksen takia

Demokraattien presidenttiehdokkuudesta kilpailevat senaattori Bernie Sanders sekä entinen varapresidentti Joe Biden ovat molemmat peruneet tämänpäiväiset esivaalikampanjoidensa tilaisuudet Clevelandissa Ohion osavaltiossa koronaviruksen takia.

Sandersin kampanjan mukaan perumispäätöksessä otettiin huomioon Ohion viranomaisten huoli, joka koskee suurien ulkoilmatapahtumien järjestämistä koronaviruksen takia. Sandersin jälkeen perumisesta kertonut Bidenin kampanjaväki oli samoilla linjoilla ja lisäsi, että kyse on varotoimenpiteestä.

Ohiossa on demokraattien esivaali ensi viikolla. Tänään esivaaleja on kaikkiaan kuudessa osavaltiossa eli Idahossa, Michiganissa, Mississippissä, Missourissa, Pohjois-Dakotassa ja Washingtonissa. Ensimmäisiä tuloksia julkaistaan varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

Lähteet: STT, AFP, Reuters

10.3. klo 17.21 Edellisissä vaaleissa Keskilänsi heilahti oikealle, miten käy tänä vuonna?

Millainen paikka Michiganin osavaltio on ja mitä se kertoo Yhdysvaltain politiikasta? Monroen piirikunta osavaltiossa on paikka, jonka tapaisissa presidentinvaalien tulos ratkaistaan. Täältä voit lukea toimittajamme raportin Monroesta.

Bernie Sanders kävelee lavalle, perässä Joe Biden oviaukossa.
Joe Biden (oik.) käveli demokraattien vaaliväittelyyn Bernie Sandersin perässä 25. helmikuuta Charlestonissa Yhdysvalloissa.EPA / Jim Lo Scalzo

10.3. klo 15.42 Esivaalit jälleen käynnissä – kuusi osavaltiota äänestää: ratkeaako Bidenin ja Sandersin kisa?

Yhdysvalloissa äänestetään jälleen presidenttiehdokkaista tiistaina. Äänestysvuorossa ovat Idahon, Michiganin, Mississippin, Missourin, Pohjois-Dakotan ja Washingtonin osavaltiot.

Tärkeimpänä esiin nousee Michigan, jossa on jaossa paljon valitsijamiehiä ja joka saattaa jälleen nousta ratkaisevaan asemaan syksyn vaaleissa. Michigan kääntyi vuoden 2016 vaaleissa Trumpin kannalle, kuusissa edellisissä osavaltion äänet menivät demokraatille.

Entinen varapresidentti Joe Biden johtaa demokraattien esivaaleja saatuaan taakseen suurimman osan osavaltioista viime viikon supertiistaina. Kakkoseksi pudonneen senaattori Bernie Sandersin pitäisi siis saada tukeva kannatus pysyäkseen mukana vauhdissa. Biden johtaa mielipidemittauksia tämän tiistain suurimmissa äänestävissä osavaltioissa, kertoo uutistoimisto AFP.

Ensimmäisiä alustavia tuloksia odotetaan varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

8.3. klo 14.45 Kamala Harris antaa tukensa Bidenille

Demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkinyt, mutta kisasta jo jokin aika sitten luopunut Kamala Harris antaa tukensa Joe Bidenille. Twitterissä julkaisemallaan videolla senaattori Harris sanoo Yhdysvaltain tarvitsevan nyt Bidenia enemmän kuin koskaan aiemmin.

7.3. klo 9.19 Trumpin kampanja haastoi jo kolmannen mediayhtiön oikeuteen

Presidentti Donald Trumpin vaalikampanjaorganisaatio on haastanut mediayhtiö CNN:n oikeuteen. Syynä on yhtiön viime kesänä julkaisema kolumni (siirryt toiseen palveluun), jossa käsiteltiin Trumpin vaalikampanjan Venäjä-yhteyksiä. Kampanjaorganisaation mukaan kolumnissa väitettiin virheellisesti, että Trumpin kampanjaan saatetaan hakea apua Venäjältä.

Aiemmin Trumpin kampanja on haastanut oikeuteen Washington Post- ja New York Times -lehdet vastaavista mielipidekirjoituksista.

Reuters, AFP

7.3. klo 7.50 AP: Biden saamassa supertiistaista enemmän valitsijamiehiä kuin Sanders

Uutistoimisto AP:n laskelmien mukaan entinen varapresidentti Joe Biden olisi saamassa supertiistaista eniten valitsijamiehiä taakseen. AP laskee, ettei senaattori Bernie Sanders ei kykenisi enää saavuttamaan Bidenia, vaikka ääntenlasku on osassa osavaltioita yhä kesken.

Eniten ääniä on laskematta Kaliforniassa. Sanders johtaa vielä selvästi, mutta valitsijamiesten jakautumiseen Kaliforniassa vaikuttaa myös jo kisasta luopuneen Mike Bloombergin äänisaalis.

5.3. klo 18.58 Elizabeth Warren vetäytyy presidentinvaalikisasta

Elizabeth Warren (70) päätyi lopettamaan kampanjansa, koska ei pärjännyt "supertiistaina", eikä voittanut edes omaa kotiosavaltiotaan Massachusettsia. Demokraattien presidenttiehdokaskisasta vetäytyi viimeksi eilen Mike Bloomberg.

Warrenin lähipiiriin kuuluva henkilö kertoo hänen keskustelleen sekä Bidenin että Sandersin kanssa. Hän ei kuitenkaan asettunut torstaina tukemaan kumpaakaan kärkiehdokasta puhuessaan kampanjaväelleen.

5.3. klo 8.01 Esivaalihuomio siirtyy seuraavaksi Michiganiin – lue kirjeenvaihtajan analyysi

Demokraattien esivaalikoneisto puskee eteenpäin väsymättä ja pysähtymättä kuin kone, arvioi Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen. Esivaalihuomio siirtyy seuraavaksi Michiganin osavaltioon. Se näytti olevan Sandersin vaalitanner, mutta siellä kisataankin Bidenin johdolla, Hentunen arvioi.

Lue tästä Hentusen analyysi: Demokraattien presidenttikisa on uutistapahtuma, jossa #esivaalikone käynnistyy joka aamu uudestaan

5.3. klo 4.20 Washington Post: Warren liittyy Sandersin tukijoihin, jos hän vetäytyy kisasta

Presidenttiehdokaskilvassa mukana oleva Massachusetssin senaattori Elizabeth Warrenin jäi supertiistain esivaaleissa kahden kärkiehdokkaan taakse, ja hänen on kerrottu pohtivan jatkoaan kisassa.

Senaattori Bernie Sanders on kertonut puhuneensa Warrenin kanssa, ja Sandersin mukaan Warren vahvisti arvioivansa kampanjansa jatkoa tiistain heikon menestyksen jälkeen.

Washington Postin tietojen mukaan Sandersin ja Warrenin kampanjaväet ovat keskustelleet yhdistymisestä, jos Warren päättää vetäytyä ehdokaskisasta kokonaan pois.

Lähde: AFP, AP

5.3. klo 4.07 Biden keräsi kahdessa päivässä 7,1 miljoonaa dollaria lahjoituksia

Entisen varapresidentin Joe Bidenin kampanjaväki kertoi myöhään keskiviikkona keränneensä 7,1 miljoonaa dollaria eli noin 6,4 miljoonaa euroa online-lahjoituksia alle kahden vuorokauden eli 42 tunnin aikana. Bidenilla on ollut vaikeuksia pysyä rahallisesti kilpailijoidensa perässä, mutta supertiistain menestys toi uutta virettä ehdokkaan varainhankintaan.

Senaattori Bernie Sanderson käyttänyt kampanjaansa Bidenia enemmän rahaa. Sandersin kampanjaväki kertoi tiistaina keränneensä kahden päivän aikana 5,5 miljoonaa dollaria eli noin 4,9 miljoonaa euroa.

Lähde: Reuters

5.3. klo 1.50 Bidenille kymmenes osavaltiovoitto Mainesta

Entinen varapresidentti Joe Biden on voittanut demokraattien esivaalit Mainen osavaltiossa, NBC:n ennuste kertoo.

Mainen voitto kasvattaa Bidenin supertiistaina voittamien osavaltioiden määrän jo kymmeneen. Hänen suurin kilpakumppaninsa senaattori Bernie Sanders on voittanut vain kolme osavaltiota. Yhdysvaltain koilliskulman Maine on yksi niistä osavaltioista, joissa Sanders oli vielä muutama päivä sitten selkeä ennakkosuosikki.

Ääntenlaskenta on vielä kesken maan suurimmassa osavaltiossa Kaliforniassa, missä Sanders on johdossa. Äänistä on laskettu CNN:n mukaan reilu puolet.

Lähteet: STT, NBC, CNN

4.3. klo 17.30 Bloomberg: Jätän kisan kukistaakseni Trumpin

Mike Bloomberg kirjoittaa verkkopalvelu Twitterissä lähteneensä presidenttikisaan kukistaakseen Donald Trumpin ja jättävänsä kisan nyt samasta syystä.

– Trumpin kukistaminen alkaa yhdistymisestä sen ehdokkaan taakse, jolla on parhaat mahdollisuudet. Se on selvästi ystäväni ja hieno amerikkalainen, Joe Biden, Bloomberg tviittasi keskiviikkona.

4.3. klo 17.20 Bloomberg asettuu Bidenin taakse

Presidenttikisasta vetäytyvä Mike Bloomberg kertoo uutistoimisto AP:n mukaan asettuvansa Joe Biden tueksi. Biden voitti supertiistaina 14 osavaltion esivaaleista ainakin yhdeksän. Bloomberg oli ensimmäistä kertaa ehdolla tiistaina ja voitti esivaalin ainoastaan Yhdysvaltain Samoalla. Bloomberg on käyttänyt kampanjointiin arviolta yli puoli miljardia dollaria omia varojaan.

4.3. klo 17.17 Bloomberg vetäytyi kisasta

Miljardööri Mike Bloomberg vetäytyy demokraattien presidenttiehdokaskisasta, kertoo uutistoimisto AP.

4.3. klo 16.38 Trumpin haastavat nyt vahvimmin harmaahapset

Presidentti Donald Trumpin vastaehdokas selviää keväällä demokraattipuolueen esivaaleissa. Nyt niitä johtavat kaksi harmaahapsista herraa.

Lue, millaisia he ovat.

Trumpin haastavat nyt vahvimmin harmaahapset, näin he eroavat toisistaan – Joe vaalii ystävänsä Barackin perintöä ja Bernie lupaa poliittista vallankumousta

4.3. klo 10.45 Sanders kirii Bidenia kiinni Kaliforniassa

Bernie Sanders näyttää kirivän kiinni Joe Bidenin etumatkaa delegaattien eli puoluekokousedustajien määrässä sitä mukaa, kun ääntenlaskenta Kaliforniassa etenee. Kalifornian demokraattidelegaateista on jakamatta vielä 340, eli sieltä on vielä paljon voitettavissa. Tähän mennessä Biden on kerännyt taakseen kaikissa tämän vuoden vaaleissa ja puoluekokouksissa 566 delegaattia ja Bernie Sanders 501.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

4.3. klo 9.57 Katso videolta, keitä ehdokkaita on jäljellä demokraattien kisassa

Tästä nelikosta valikoituu demokraattien presidenttiehdokas

4.3. klo 9.49 Biden on voittanut myös Texasissa

Entinen varapresidentti Joe Biden on sinetöinyt voittonsa nyt myös Texasissa. Texas oli supertiistain toiseksi tärkein osavaltio Kalifornian jälkeen. Sandersilla oli ollut mielipidekyselyissä etumatkaa. Texasissa oli jaossa 228 puoluekokousedustajaa.

Tilastografiikka USA:n supertiistain tulostilanteesta.
New York Times, Harri Vähäkangas / Yle
Sanders puhumassa vaalivalvojaisissa
Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Bernie Sanders menestyi niissä osavaltioissa, joissa äänestäjinä oli runsaasti liberaaleja, latinoja ja alle 30-vuotiaita.Herb Swanson / EPA

4.3. klo 9.32 Mitä äänestysaktiivisuus kertoo Sandersin tilanteesta?

Yhdysvalloissa on puhuttanut jo, mitä tulkintoja äänestysaktiivisuudesta voidaan tehdä. Etukäteen Sanders oli vakuuttanut, että hän pystyisi masinoimaan suuret äänestäjäjoukot uurnille ja siten voittamaan. Näin ei kuitenkaan vaikuta tapahtuneen.

Esimerkiksi Virginiassa äänestysaktiivisuus kyllä nousi roimasti vuoden 2016 esivaalista, mutta voiton nappasi Biden. Myös Pohjois-Carolinassa ja Texasissa äänestysaktiivisuus nousi, mutta voitto meni niissäkin Bidenille. Sanders ei ole osoittanut, että hän pystyisi laajentamaan kannatuspohjaansa, kirjoittaa uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Sandersin kannattajia vaalivalvojaisissa Vermontissa
Bernie Sandersin kannattajat riemuitsivat Sandersin vaalivalvojaisissa Vermontin Essex Junctionissa.CJ Gunther / EPA

4.3. klo 8.56 Taustalukemista Bernie Sandersista ja amerikkalaisen sosialismin historiasta

Ylen ulkomaantoimittaja Heikki Heiskanen kirjoittaa laajassa tausta-artikkelissa, että senaattori Bernie Sandersin sosialismi pohjaa aatevirtauksiin Yhdysvalloissa 1800- ja 1900-lukujen taitteessa.

4.3. klo 8.45 Tulokset kartalla: Biden kahmi etelän osavaltiot

Biden pärjäsi supertiistaina etenkin etelän osavaltioissa. Ääntenlaskun ollessa yhä kesken Sanders on kuitenkin vahvoilla tärkeässä Kaliforniassa, jossa on ehdokkaille jaossa eniten puoluekokousedustajia.

4.3. klo 8.10 Mika Hentusen raportti Ylen aamussa

Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kommentoi supertiistaita.

4.3. klo 7.45 Kalifornian ja Texasin ääntenlaskenta etenee

Kun Texasin osavaltioissa on laskettu kaksi kolmasosaa äänistä, kisa on tiukkaa Bidenin ja Sandersin välillä. Biden on tämän hetken tulosten mukaan saamassa Texasissa 31 prosenttia äänistä ja Sanders reilut 28 prosenttia. Kaliforniassa äänistä on laskettu vajaa kolmannes, ja siellä Sanders on johdossa yli 28 prosentilla äänistä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Grafiikka: Eetu Pietarinen / Yle

4.3. klo 7.37 Paula Vilén Washingtonista: Bidenin kampanja heräsi henkiin

Supertiistai todensi sen, mitä Joe Bidenin kampanja on uskonut alusta alkaen: Biden pärjää huomattavasti paremmin, kun äänestysvuoroon tulevat etnisesti moninaiset osavaltiot, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén analyysissaan.

4.3. klo 7.20 Presidentti Trump kiitti tukijoitaan

Presidentti Trump on julkaissut useita Twitter-viestejä, joissa hän on kiittänyt kannattajiaan eri osavaltioissa. Trumpilla ei ole varteenotettavia vastustajia republikaanien esivaaleissa.

4.3. klo 7.10 Trumpin valinta käytännössä selvä

Tänä vuonna vain demokraattien kisaa seurataan silmä tarkkana, koska presidentti Donald Trumpilla ei ole varteenotettavia vastustajia republikaanien esivaaleissa. Republikaanit ovat äänestäneet useissa osavaltioissa. Trumpia on haastanut entinen Massachusettsin kuvernööri Bill Weld, jolla ei ole mitään mahdollisuuksia Trumpia vastaan. Trumpin valinta onkin käytännössä selvä.

4.3. klo 7.09 Katso Bidenin ja Bloombergin kommentit äänestyksen jälkeen

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivät Joe Biden ja Michael Bloomberg kommentoivat supertiistain esivaaliäänestyksiä.

4.3. klo 6.22 Tilannekatsaus ääntenlaskentaan: Biden voittamassa kahdeksassa osavaltiossa, Sanders ainakin kolmessa

Uutistoimisto AP kertoo, että Joe Biden on voittanut demokraattien esivaalit kahdeksassa osavaltiossa. Ne ovat Massachusetts, Arkansas, Minnesota, Tennessee, Alabama, Oklahoma, Pohjois-Carolina ja Virginia. Bernie Sanders on puolestaan voittanut Vermontissa ja Coloradossa sekä eri medioiden tietojen mukaan myös Utahissa. Kaliforniassa Sandersille ennustetaan voittoa ovensuukyselyjen perusteella. Tulokset Kaliforniasta ja Texasista eivät ole vielä valmiita.

4.3. klo 6.11 Bernie Sandersin ennustetaan voittavan Kaliforniassa

Ovensuukyselyt povaavat Bernie Sandersille demokraattien esivaalien voittoa Kaliforniassa, jossa on jaossa supertiistain osavaltioista eniten delegaatteja, 415 kappaletta.

4.3. klo 6.05 Biden voitti Minnesotassa ja Massachusettsissa

Joe Bidenin voittokulku demokraattien esivaaleissa jatkuu supertiistaissa. Biden on voittanut myös Minnesotan osavaltiossa ja Massachusettsissa, jossa hän vei voiton Elizabeth Warrenin nenän edestä. Massachusetts on Warrenin kotiosavaltio.

Joe Bidenin tukijoita
Tukijat kuuntelevat Joe Bidenin puhetta Baldwin Hills Recreational Centerissä Los Angelesissa.Etienne Laurent / EPA

4.3. klo 5.55 Uutistoimisto AP: Bloomberg arvioi kampanjansa jatkomahdollisuudet

Miljardööri Michael Bloomberg aikoo arvioida keskiviikon aikana, jatkaako hän kisassa. Asiasta kertoo uutistoimisto AP:n lähde, joka on lähellä Bloombergin kampanjaorganisaatiota.

Bloomberg on käyttänyt kampanjaansa satoja miljoonia dollareita omaa rahaa. Hän jätti esivaalikiertueen aikaisemmat vaalit väliin ja aloitti kisan supertiistaista. Kilpakumppani Joe Biden on kuitenkin voittanut tiistain äänestyksessä muun muassa Virginian ja Pohjois-Carolinan kaltaiset osavaltiot, joihin Bloomberg käytti miljoonia dollareita ja joissa hän kampanjoi massiivisesti.

4.3. klo 5.35 Biden voittanut Arkansas'ssa

Joe Biden on voittanut demokraattien esivaalit Arkansas'n ja Utahin osavaltioissa, amerikkalaismediat kertovat.

4.3. klo 5.22 Fox Newsin ennuste: Sanders voittamassa Utahin ja Massachusettsin

Fox Newsin tulosennusteen mukaan Bernie Sanders on voittamassa Utahin osavaltion demokraattien esivaalit ja katkaisemassa näin hieman Joe Bidenin voittokulkua. Republikaanien esivaalit voitti Utah'ssa istuva presidentti Donald Trump. Fox News ennustaa Bidenin voittavan myös Massachusettsissa.

4.3. klo 5.05 Bidenilla lähes 120 delegaatin johto

Televisiokanava CBS:n mukaan tilanne delegaattien osalta demokraattien esivaaleissa on seuraava: Joe Biden 283, Bernie Sanders 166, Pete Buttigieg 26, Elizabeth Warren 12, Amy Klobuchar 7, Michael Bloomberg 4, Tulsi Gabbard 1. Edellä mainituista leikin ovat jättäneet kesken Buttigieg ja Klobuchar. Ehdokkuuteen tarvitaan 1991 delegaattia.

4.3. klo 4.44 Biden voittaa Tennesseessä, Sanders Coloradossa

Uutiskanava CNN:n ennusteen mukaan Joe Biden ottaa voiton Tennesseen osavaltiossa. Voitto on Bidenin neljäs supertiistaina. Bernie Sandersille ennustetaan sen sijaan voittoa Coloradossa, joka on Sandersin toinen voitto supertiistaille kotiosavaltionsa Vermontin lisäksi. Tennesseessä on jaossa 64 delegaattia ja Coloradossa 67.

Joe Bidenin kannattajien riemua Los Angelesissa.
Joe Bidenin kannattajien riemua Los Angelesissa.AOP

4.3. klo 4.16 Oklahoma menossa Bidenille

CBS:n mukaan Oklahomassa voitto on menossa Joe Bidenille. Kanavan mukaan Biden on viemässä noin 30 prosenttia äänistä. Bernie Sanders on Oklahomassa toisena reilun 20 prosentin äänimäärällä.

4.3. klo 4.03 Biden ja Sanders kärjessä Minnesotassa

Minnesotassa on tarjolla yhteensä 75 delegaattia. Biden ja Sanders ovat kärkikahinoissa siellä.

4.3. klo 3.55 Texasissa tiukka taisto

Entinen varapresidentti Joe Biden ja senaattori Bernie Sanders käyvät tiukkaa taistoa Texasissa, jossa ennakkoääniä lasketaan jo kovaa vauhtia. Sanders johtaa tällä hetkellä noin yhdellä prosenttiyksiköllä Bidenia. Molemmilla on tähän mennessä lasketuista noin 300 000 äänestä noin neljännes.

4.3. klo 3.47 Demokraattien esivaaleissa 15 prosentin sääntö

Demokraattien esivaaleissa on käytössä niin sanottu 15 prosentin sääntö. Se tarkoittaa, että ehdokkaan on saatava vähintään 15 prosenttia äänistä voidakseen pitää niillä tienatut delegaatit takanaan. Mikäli ehdokas jää alle 15 prosentin, hänet poistetaan vaalipiirin delegaattien jaosta ja jäljelle jäävät ehdokkaat jakavat kaikki delegaatit. Jos vain yksi ehdokas yltää yli 15 prosentin äänimäärän, hän vie kaikki vaalipiirin delegaatit.

Jessica Garraway
Bernie Sandersin tukija Jessica Garraway seurasi tulosten valmistumista vakavailmeisenä vaalivalvojaisissa St. Paulissa Minnesotassa.Craig Lassig / EPA

4.3. klo 3.36 Biden ohittanut Sandersin

Tällä hetkellä, kun supertiistain viiden osavaltion ennusteet on tehty, Joe Biden johtaa demokraattien ehdokaskisaa. Bidenilla on tällä hetkellä 121 delegaattia. Bernie Sanders on toisena 77 delegaatilla ja jo kisasta jättäytynyt Pete Buttigieg kolmantena 26 delegaatilla. Monissa osavaltioissa on voinut äänestää jo ennakkoon, mikä selittää myös kisasta jättäytyneiden menestyksen tämänkin äänestyspäivän osalta. Elizabeth Warren on neljäntenä yhdeksällä delegaatilla, Amy Klobuchar on kerännyt seitsemän, Michael Bloomberg neljä ja Tulsi Gabbard yhden delegaatin. Edellä mainituista siis Buttigieg ja Klobuchar ovat jo jättäneet leikin kesken.

Tilanne voi vielä helposti muuttua tämän yön ja aamun aikana, sillä isot osavaltiot, 228 delegaatin Texas ja 415 delegaatin California eivät ole sulkeneet vielä edes äänestyspaikkojaan.

4.3. klo 3.05 Tennesseen äänestyspaikkoja auki aiottua pidempään

Tornadojen ruhjomassa Tennesseessä osa äänestyspaikoista pidetään auki myöhempään kuin oli alun perin tarkoitus, jotta kaikki halukkaat pääsevät äänestämään. Ainakin 25 ihmistä on kuollut Tennesseessä tornadojen uhreina.

4.3. klo 3.00 Viiden osavaltion ennusteet julki

Alabama, Maine, Massachusetts, Oklahoma ja Tennessee sulkivat äänestyspönttönsä kolmelta aamuyöllä Suomen aikaa. CNN:n ennusteen mukaan Alabamasta voiton vie Joe Biden. 91 delegaatin Massachusettsissa kärjessä ovat Biden, Sanders ja Warren. 37 delegaatin Oklahomassa Biden ja Sanders sekä 24 delegaatin Mainessa Biden ja Sanders.

4.3. klo 2.58 Bloombergin valvojaisissa olutta, viiniä ja grillausta

4.3. klo 2.45 Bloomberg voitti Amerikan Samoalla

Puoli miljardia dollaria mainontaan sijoittanut Michael Bloomberg on voittanut Amerikan Samoalla, jossa on tarjolla kuusi delegaattia. Bloombergin kampanjatoimistosta kerrottiin CNN:lle, että heillä on saaristossa seitsemän kokoaikaista työntekijää, jonka lisäksi ehdokasta on mainostettu televisioxssa, radiossa ja internetissä.

4.3. klo 2.40 Ehdokkuuteen tarvitaan 1991 delegaattia

Tänä vuonna esivaaleissa on jaossa yhteensä 3 979 delegaattia, joten suoraan valintaan tarvitaan 1 991 delegaattia. Supertiistaina jaossa on yhteensä 1344 delegaattia. Virallisesti presidenttiehdokas valitaan heinäkuun puoluekokouksessa, jossa delegaatit äänestävät ehdokkaasta kotiosavaltioidensa tulosten mukaisesti.

4.3. klo 2.30 Ennuste Pohjois-Carolinaan valmis – voitto Bidenille

Puoli kolmelta aamuyöllä Suomen aikaa suljettiin ovet Pohjois-Carolinan äänestyspaikoilla. Ennusteiden mukaan Joe Biden vie voiton myös Pohjois-Carolinassa, jossa on jaossa 110 delegaattia.

4.3. klo 2.17 Biden sai afroamerikkalaiset taakseen Virginiassa

4.3. klo 2.00 Ennusteet: Sandersille Vermont, Bidenille Virginia

Vermontin osavaltion senaattori Bernie Sandersin ennustetaan ottavan odotetusti kotikentällään voiton. Vermontin lisäksi Virginiassa suljettiin äänestyspaikkojen ovet kahdelta. Virginiassa ennusteet povaavat voittoa Joe Bidenille. Ennusteet ovat CNN:n ja CBS:n tuotoksia. Ennusteiden mukaan Sandersin taakse asettuu kuusi delegaattia kuudestatoista ja Virginiassa Bidenin taakse 19 delegaattia 99:stä.

Yhdysvaltalainen Kimberly Sari äänesti Münchenissä.
Supertiistaina äänestettiin myös Yhdysvaltojen ulkopuolella. Kimberly Sari antoi äänensä Münchenissä Saksassa.AOP

4.3. klo 1.40 Trumpin voittaminen tärkeintä demokraateille

Uutiskanava CBS:n kyselyiden mukaan 63 prosenttia demokraattien esivaalien äänestäjistä haluaa demokraattien ehdokkaan, joka voittaa istuvan presidentin Donald Trumpin. 34 prosenttia haluaa ehdokkaan, joka on kanssaan samaa mieltä. 69 prosenttia kertoo olevansa vihaisia presidentti Trumpin hallinnolle ja 20 prosenttia ilmaisi tyytymättömyytensä nykyiseen hallintoon.

4.3. klo 1.31 Bloomberg mainosti yli 500 miljoonalla dollarilla

New Yorkin entinen pormestari Michael Bloomberg on mainostanut kampanjaansa 560 miljoonalla dollarilla, mikä on yli tuplasti enemmän kuin yhdelläkään muulla ehdokkaalla, kertoo CNN pohjaten tietonsa Kantar Media/CMAG:in tilastoihin. Lähes puolet tuosta summasta on mennyt supertiistain osavaltioihin.

4.3. klo 1.00 Äänestyspaikkojen sulkeutumisajat

Supertiistain äänestyspaikat sulkeutuvat alla olevan aikataulun mukaisesti. Sulkeutumisajat ovat Suomen aikaa. Monissa osavaltioissa on voinut äänestää myös etukäteen. Toisaalta ulkomailla äänestävillä on aikaa äänestää maaliskuun 10. päivään saakka.

02.00

Vermont

Virginia

02.30

Pohjois-Carolina

03.00

Alabama

Maine

Massachusetts

Oklahoma

Tennessee

03:30

Arkansas

04:00

Texas (228 delegaattia, tuloksissa voi kestää hetken aikaa)

Colorado

Minnesota

05:00

Utah

06:00

Kalifornia (415 delegaattia, lopullisissa tuloksissa voi kestää useita päiviä)

4.3. klo 0.40 Terveydenhuolto tärkein aihe demokraattiäänestäjille

CNN:n ovensuukyselyiden mukaan terveydenhuolto oli tärkein tekijä esivaalien ehdokasta päätettäessä Mainen ja Massachusettsin osavaltioissa. Terveydenhuolto nousi tärkeimmäksi lähes puolella Mainen äänestäjistä ja noin 40 prosentilla Massachusettsin äänestäjistä. Näissä kahdessa osavaltiossa neljäsosa äänestäjistä koki ilmastonmuutoksen tärkeimmäksi ja viidesosan mielessä painoivat tuloerot.

4.3. klo 0.30 Suurin osa tukee ketä tahansa demokraattiehdokasta

Ovensuukyselyn mukaan vähintään 80 prosenttia demokraattien kannattajista tukee puolueensa ehdokasta varsinaisissa presidentinvaaleissa riippumatta siitä, kuka voittaa puolueen sisäiset vaalit, kertoo uutistoimisto Reuters.

Virginiassa lähes puolet äänestäneistä kertoi tehneensä äänestyspäätöksen viime päivien aikana. Pohjois-Carolinassa vastaava luku oli noin kolme kymmenestä. Molemmissa osavaltioissa noin 40 prosenttia oli päättänyt ehdokkaansa jo ennen helmikuun alkua, kertoo CNN.

3.3. klo 17.32 Warren ja Sanders äänestävät, Biden ja Bloomberg kampanjoivat

Supertiistaina demokraattien esivaalissa äänestää kaksi ehdokkaista, Elizabeth Warren Massachusettsissa ja Bernie Sanders Vermontissa. Joe Biden osallistuu Los Angelesissa järjestettävään tilaisuuteen ja Michael Bloomberg kampanjoi Floridassa, The New York Times -lehti tietää kertoa. (siirryt toiseen palveluun) Myös Sanders ja Warren jatkavat vaalikampanjointia tänäänkin.

Twitter-käyttäjä Rockin' Jonnie tviittasi kuvan, jossa Warren tervehtii ihmisiä äänestyspaikalla.

Bernie Sandersista ja hänen vaimostaan Janesta äänestyspaikalla tviittasi muun muassa uutistoimisto AP:n reportteri Philip Crowther.

– Haluan varmistaa, että saamme Vermontista ainakin kaksi ääntä, Crowther kertoo Sandersin sanoneen.

3.3. klo 15.22 Tornadot vaikuttavat esivaaliin Tennesseessä

Tennesseen osavaltiossa Yhdysvalloissa äänestyspaikkoja on jouduttu paikoin siirtämään ja äänestyksen alkua lykkäämään, kun kaksi tornadoa teki tuhoja Nashvillen seudulla.

Asiasta tviittaa muun muassa The Tennessean -lehti.

3.3. klo 12.51 Kolme tärppiä supertiistain seurantaan: Pitääkö Sandersin keula, nouseeko Biden tukijoineen rinnalle vai heittävätkö kampanjamiljoonat Bloombergin kärkeen?

Demokraattien presidenttikisassa vahvimmilla on senaattori Bernie Sanders, jolla on toistaiseksi taskussaan 60 valitsijaääntä. Sanders on ollut suosituin ehdokas myös mielipidekyselyissä. Osalle demokraateista sosialistiksi itseään kuvaileva Sanders on kuitenkin liian radikaali.

Entisen varapresidentin Joe Bidenin kampanja näytti välillä jo hiipuvan, mutta hän sai uutta virtaa voitettuaan Etelä-Carolinan esivaalin. Supertiistain alla demokraattien keskitietä edustava Biden sai vielä tärkeää tukea, kun kisasta luopuneet ehdokkaat Amy Klobuchar ja Pete Buttigieg ilmoittivat tukevansa häntä.

Supertiistaina lähtöviivalle asettuu myös musta hevonen, Michael Bloomberg. Satoja miljoonia kampanjaansa jo upottanut miljardööri ei ole ollut ehdolla aiemmissa esivaaleissa, mutta on joissakin mielipidekyselyissä noussut kakkoseksi lähelle Sandersia.

Seuraa USA:n vaaleja kanssamme supertiistaista alkaen!

Yle aloittaa Yhdysvaltojen presidentinvaalien jatkuvan seurannan tässä jutussa ns. Supertiistaista. Tänään jaossa on kolmasosa ehdokkuuteen tarvittavista valitsijaäänistä. Presidenttiehdokkaasta äänestetään 14 osavaltiossa eri puolilla Yhdysvaltoja. Suurin potti on luvassa Kaliforniasta, Texasista ja Pohjois-Carolinasta.

Mediayhtiö CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) ensimmäisenä aloitetaan Bernie Sandersin kotiosavaltiossa Vermontissa, ja länsirannikolla Kaliforniassa ääniä voidaan antaa vielä lähes vuorokautta myöhemmin. Viimeinen äänestyspaikka sulkeutuu varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

Lue täältä tarkemmin supertiistaista ja siitä, miksi se on esivaalien tärkein päivä.

Nainen äänestää auton perävaunuun rakennetussa äänestyspaikassa.
Nainen äänesti ennakkoon perävaunuun rakennetussa äänestyspaikassa Kalifornian esivaaleissa Universal Cityssä 27. helmikuuta.Mario Tama / AFP