1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kari Väänänen Mielensäpahoittajaksi kesäteatterilavalle Turkuun – perii roolin edesmenneeltä Juha Mujeelta

Aki Kaurismäen elokuvista, Taivaan tulista ja Nalle Puhista muistettu näyttelijä uskoi jo hyvästelleensä teatterilavat.

Kyllä Kari Väänänen niin mielensä pahoittaa kesällä Turussa. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Pitkän linjan näyttelijä Kari Väänänen on Mielensäpahoittaja Samppalinnanmäen kesäteatterin tulevan kesän musikaalissa.

Myös ohjaajana ja käsikirjoittajana tunnettu Väänänen sai kutsun Turkuun rooliin alunperin kiinnitetyn Juha Mujeen menehdyttyä helmikuun alkupuolella nopeasti edenneeseen sairauteen.

Inarilaissyntyinen Kari Väänänen tunnetaan etenkin yhtenä ohjaaja Aki Kaurismäen luottonäyttelijöistä.

Mira Luoti kohtaa Mielensäpahoittaja Kari Väänäsen Samppalinnan kesäteatterissa. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Radionkuuntelijoiden sydämiin hän on jäänyt yhdessä näyttelijä Matti Pellonpään kanssa tekemästään Nalle Puh -sarjasta. Radiomafiassa 1990-luvun alussa kuullun, klassikoksi muodostuneen sovituksen ohjasi Pentti Kemppainen.

Kemijärvelle kotiutuneen Kari Väänäsen käsikirjoittama ja ohjaama Taivaan tulet -televisiosarja keräsi lähes miljoonayleisön. Sarjaa nähtiin Ylellä neljä tuotantokautta vuosina 2005–2013.

Yli 40 vuoden ura

Vuonna 1977 näyttelijäksi valmistunut Kari Väänänen on nähty lähes 150 elokuvassa ja lukemattomissa teatteriesityksissä. Hän on toiminut myös näyttelijätyön professorina Teatterikorkeakoulussa.

Alkuvuodesta Väänänen, 66, epäili Apu-lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), ettei nouse enää teatterin lavalle liikuntaongelmien takia. Polvi- ja selkävaivoista kärsineellä Väänäsellä on ollut hermoja puristava selkäydinkanavan ahtauma.

Viime keväänä hänet nähtiin komisario Palmuna Helsingin kaupunginteatterissa. Valkokankaalla Väänänen esitti Fingerporin kaupunginjohtaja Homeliusta Mikko Koukin ohjaamassa elokuvassa.

Kirjailija Tuomas Kyrön menestysromaaneihin perustuva Mielensäpahoittaja nähdään kesällä musiikkikomediana Turussa. Kyseessä on Samppalinnan kesäteatterin 60-vuotisjuhlaesitys.

Mielensäpahoittajan miniän roolissa nähdään laulajana tunnettu Mira Luoti. Lavalla nähdään myös Uusi Päivä ja Syke -televisiosarjoista tuttu Valtteri Lehtinen.

Näytelmän ovat dramatisoineet Heikki Sankari ja Kimmo Virtanen, joka vastaa myös ohjauksesta. Lauri Schrek on sovittanut menneiden vuosikymmenten hittejä ja lisäksi "mussikaalissa" kuullaan vartavasten sävellettyä uutta tuotantoa.

Lue lisää:

Näyttelijä Juha Muje on kuollut

Nalle Puh Yle Areenassa