1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Mystinen kirjekuori avataan Satakunnan Museossa – mitä porilainen pankinjohtaja sinetöi kuoreen yli 60 vuotta sitten?

Porilaisen Rafael Mellinin vuonna 1958 lahjoittama kirjekuori avataan keskiviikkona Satakunnan Museossa.

Yli 60 vuoden odotus päättyy Porissa - Mystisen kirjekuoren salaisuus paljastuu suorassa lähetyksessä
Yli 60 vuoden odotus päättyy Porissa - Mystisen kirjekuoren salaisuus paljastuu suorassa lähetyksessä

Vuonna 1958 varakas porilainen liikemies Rafael Mellin (1886–1965) lahjoitti Pori-Seuralle sinetöidyn kirjekuoren, jonka päällä luki, että sen saa avata aikaisintaan vuonna 2020.

Kuoressa lukee ruotsiksi: "Innehåll: Anteckningsbok. deponeras hos Pori-Seura, Björneborg. Förseglingen får brytas Tidigast år 2020. Norrköping d. 5. Febr. 1958. R. Mellin" eli suomennettuna: "Sisältö: Muistikirja. Lahjoitetaan Pori-Seuralle, Pori. Sinetin saa murtaa aikaisintaan vuonna 2020. Norrköping 5. helmikuuta 1958. R. Mellin".

Tekstin mukaan kuori siis sisältää muistikirjan. Muuten kuoren sisällöstä ei ole tietoa, koska Mellinin ehtoa on noudatettu ja kuori on avaamaton.

Suora lähetys kirjeen avaamisesta

Kuorta on säilytetty vuosikymmenien ajan Pori-Seuran arkistossa ja syyskuusta 2019 lähtien se on ollut esillä Satakunnan Museon Porilaine-näyttelyssä.

Kuori avataan Porin syntymäpäiväviikolla keskiviikkona 4.3.2020 klo 12. Kuoren avaavat Pori-Seuran hallituksen jäsenet Satakunnan Museon Taavi-lavalla. Yle lähettää kirjeen avaamisen suorana. Suoraa lähetystä voi seurata tämän artikkelin pääkuvan kohdalta keskiviikkona 4.3. kello 12 eteenpäin.