Keskustelu Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterista jatkuu – ministeri Krista Kiuru ei ota suoraan kantaa, pitäisikö paikkakuntaa vaihtaa

Lääkärihelikopteri on päätetty sijoittaa Kouvolan Uttiin. Kilpaileva vaihtoehto on Lappeenranta.

lääkärihelikopterit
perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru
Krista Kiuru vieraili tiistaina Kotkassa keskustelemassa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa.Pyry Sarkiola / Yle

Keskustelu Kaakkois-Suomeen tulevan lääkärihelikopterin sijoituspaikasta jatkuu.

Kotkassa vieraillut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ei ota suoraan kantaa siihen, pitäisikö lääkärihelikopterin sijaintipaikkaan liittyvä päätös avata.

Kopteri on päätetty sijoittaa Kouvolan Uttiin. Kilpailevana vaihtoehtona on ollut Lappeenranta.

– Meillä on viime vuosina ollut erilaisia kantoja siitä, millä tavalla tämä kopteritoiminta tulisi järjestää. Olen myös vastannut lukuisiin kansanedustajien kysymyksiin asiasta, Kiuru sanoo.

Hän jatkaa, että molemmilla kopterin tukikohdaksi esitetyillä paikoilla on omat vahvuutensa.

– Tältä osin on tehty aikaisemmin päätöksiä, ja niitä päätöksiä lähtökohtaisesti täytyy kunnioittaa.

Mutta asialla ei ole vielä pistettä, vaan mitä tahansa voi tapahtua?

– Olisi hyvä, jos lähtisimme siitä, että katsotaan tämä kokonaisuus nyt kerralla, ja siltä osin ensihoidon ilmailupalveluiden ympärillä esiintyvä kuohunta saataisiin hiljenemään.

Selvitysmies esitti uutta käsittelyä

Hallituksen ministeriryhmä päätti joulukuussa 2018, että Kaakkois-Suomeen tuleva lääkärihelikopteri sijoitetaan Kouvolan Uttiin. Asiantuntijoista koostunut työryhmä oli ehdottanut kopterin sijoittamista Lappeenrantaan.

Vuotta myöhemmin sosiaali- ja terveysministeriön nimittämä selvitysmies Jyri Lilja esitti, että hallitus ottaisi kopteriasian uudelleen käsittelyyn ja päättäisi, että kopteri sijoitetaan Lappeenrantaan.

Lue lisää: Selvitysmies ehdottaa: Lääkärihelikopteri sittenkin Lappeenrantaan eikä Uttiin

Kysymys jakaa kaakon kansanedustajia

Yle kysyi tammikuussa 2020 kaikilta Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajilta, pitäisikö kopterin sijaintia koskevaa päätöstä muuttaa.

Kyselystä kävi ilmi muun muassa, että kansanedustajat vetävät kopteria reilusti kotiinpäin: kymenlaaksolaiset kannattavat Uttia ja eteläkarjalaiset Lappeenrantaa.

Kyselyyn saatiin vastaukset 16:lta eli kaikilta paitsi yhdeltä Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajalta. Kaikki vastaukset löytyvät tästä jutusta.