Antikkalan rinteiden avaaminen uudelleen ei ole varmaa, vaikka lumetuksesta saataisiin lopullinen päätös

Huippupaikkojen mukaan kannattava toiminta vaatisi kymmeniä tuhansia asiakkaita vuodessa.

Huippupaikat haluaa raivata Antikkalaan toisen laskettelurinteen ja rakentaa rinteille lumetusjärjestelmän. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Antikkalan rinteet Kuopion kaupungilta vuokrannut rinneyhtiö Huippupaikat on odottanut lumetusratkaisua yli kolmen vuoden ajan.

Yhtiö haluaa lumetusjärjestelmästä ensin lainvoimaisen ratkaisun, minkä jälkeen yhtiö tekee hankkeesta oman päätöksensä. Aluehallintoviraston tiistaina antamasta päätöksestä on vielä mahdollista valittaa Vaasan hallinto-oikeuteen.

Huippupaikat haluaa raivata Antikkalaan toisen laskettelurinteen ja saada kaksi rinnettä toimimaan lumetuksen avulla.

– Ensimmäinen lähtökohta on, että sinne saadaan lunta ja sen varaan toimintoja, jotka on pääsääntöisesti lasketteluun, lautailuun ja muihin lumiaktiviteetteihin liittyviä, sanoo Huippupaikkojen hallituksen puheenjohtaja Ilkka Suutarinen.

On myös mahdollista, että aika on jo ajamassa hankkeen ohi, eikä se toteudu.

– Sanotaan nyt näin, että mahdollisesti on ajamassa ohi. Sekin on yksi mahdollisuus, mutta katsotaan nyt ensin tämä prosessi rauhallisesti loppuun asti. Tietysti kaikki muutkin toimet mitä siinä Puijon alueella tehdään, vaikuttaa näihin päätöksiin, sanoo Suutarinen.

Huippupaikat ylläpitää myös Kasurilan, Tahkon ja Vuokatin hiihtokeskusten rinteitä. Tahkolla yhtiö on investoinut tälle kaudelle lumetusjärjestelmän parantamiseen.

Rinteiden lumettamisen kustannukset ovat pienessä keskuksessa noin 100 000 euroa ja isossa keskuksessa useita satoja tuhansia euroja kaudessa. Suutarisen mukaan Antikkalan kannattava liikevaihto olisi noin miljoona euroa. Jos rinnelipun hinta olisi 20–30 euroa, pitäisi käyntikertoja olla kaudessa muutamia kymmeniä tuhansia.

Suutarinen pitää pieniä laskettelupaikkoja tärkeinä harrastuksen säilymisen kannalta. Suurin merkitys niillä on maan etelä- ja länsiosissa, jossa on paljon väestöä, eikä isoja keskuksia ole lähellä. Pohjoisempana tilanne on kuitenkin erilainen, jos lähellä on isompia laskettelukeskuksia.