Metsähallitus sai hyvän arvosanan vesiensuojelussa kunnostusojituskohteissaan – moitteita tuli työohjeista ja tiedonkulusta

Tarkastetut kohteet kattoivat yli 800 hehtaaria turvemaata, josta puolet sijoittui Pohjanmaa–Kainuu-alueelle.

vesiensuojelu
Torv
Kunnostusojituksen tarkoituksena on pitää aiemmin ojitettuen soiden vesitaloutta puiden kasvulle otollisena. Kuvituskuva.YLE/Ida-Maria Björkqvist

Metsähallitus on saanut vesiensuojelustaan hyvän arvosanan ulkopuolisessa tarkastuksessa. Tarkastelun alla olivat nimenomaan turvemaiden kunnostusojitukset.

Asiantuntijayhtiö Tapio tarkasti yhteensä 15 kunnostusojituskohdetta, yhteensä yli 800 hehtaaria turvemaata. Puolet tästä sijoittuu Pohjanmaa–Kainuu-alueelle, loput Lappiin ja Etelä-Suomeen.

– Tapiolta saimme kommenttia, että muihin toimijoihin nähden meillä menee hyvin, Metsähallituksen kestävän kehityksen päällikkö Antti Otsamo sanoo.

Kehuja tuli siitä, että kohteissa oli käytetty suojelumenetelmiä monipuolisesti ja suojelu oli ammattitaitoista. Vaikka toiminnan nykyvaatimukset täyttyvät, on vesiensuojelussa vielä kehitettävää.

– Emme jää tyytyväisyyteemme rypemään. Seuraamme huolella tutkimusta ja omaa toimintaamme. Haluamme olla tässä asiassa edelläkävijöitä, Otsamo sanoo.

Arvioijan mukaan Metsähallituksella onkin vielä kehitettävää työohjeissa ja tiedonkulussa.

Antti Otsamon mukaan Metsähallituksessa seurataan kehitystä ja myös keskustelua turvemaiden metsänhoidosta, mikä on herättänyt viime aikoina paljon keskustelua.

Kunnostusojituksen tarkoituksena on pitää aiemmin ojitettuen soiden vesitaloutta puiden kasvulle otollisena.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus