Fossiiliset polttoaineet ja turve on mahdollista korvata lähes kokonaan metsäteollisuuden tehtailla vuoteen 2035 mennessä. Näin arvioi konsulttiyhtiö Afry (ent. Pöyry) tuoreessa selvityksessä.
Metsäteollisuus käyttää maakaasua, turvetta ja pieniä määriä öljyä sekä kivihiiltä esimerkiksi höyryn tuotannossa. Höyryä tarvitaan tyypillisesti paperi- ja kartonkitehtailla.
Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen käyttö metsäteollisuudessa aiheutti vajaan kolmen miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt vuonna 2018. Määrä vastaa noin viittä prosenttia Suomen kokonaispäästöistä.
Mikäli Afryn laatima skenaario toteutuisi, metsäteollisuuden tehtaiden päästöt painuisivat lähelle nollaa vuoteen 2035 mennessä.
Metsäteollisuus ry:n ympäristöpäällikkö Fredrik Blomfelt sanoo, että energiantarve voitaisiin kattaa uusiutuvalla energialla, energiatehokkuudella ja sähköistämällä tehdasprosesseja.
Metsäteollisuus ry on metsäalan yritysten etujärjestö. Järjestö huomauttaa, että Suomen metsäteollisuuden tilanne on selvästi parempi kuin kilpailijoilla keskimäärin.
Suomessa fossiilisten polttoaineiden osuus metsäteollisuuden energiantuotannosta oli vain 14 prosenttia vuonna 2018. Euroopan metsäteollisuudessa vastaava luku oli 40 prosenttia.
Isoja muutoksia joillakin tehtailla
Fossiilisista polttoaineista luopuminen kohtelee eri tavoin Suomen kymmeniä metsäteollisuuden tehtaita. Osa tehtaista on jo päässyt eroon fossiilisista polttoaineista.
Esimerkiksi Metsä Groupin Äänekosken uusi sellutehdas ei käytä lainkaan fossiilisia polttoaineita. Se tuottaa bioenergiaa enemmän kuin itse tarvitsee. Sellutehtailla poltetaan tyypillisesti sellunkeiton sivutuotteena syntyvää mustalipeää sähköksi ja lämmöksi.
Toisilla tehtailla taas on edessään isoja investointeja.
Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen sanoo, että valtiovallan on syytä edistää teollisuuden sähköistämisessä.
Jaatinen kiittelee hallituksen taannoista päätöstä alentaa teollisuuden sähkövero EU:n sallimalle minimitasolle.
Vastineeksi valtiovalta poistaa niin sanotun energiaveroleikkurin. Palautusjärjestelmän poisto tarkoittaa sitä, että paljon energiaa kuluttavat suuryritykset eivät jatkossa saa veronpalautuksia fossiilisten lämmityspolttoaineiden käytöstä.
Jaatisen mukaan metsäteollisuus on muutokseen valmis kunhan se toteutetaan siirtymäajalla.
Näiden lisäksi metsäteollisuus vaatii, että valtiovalta hyvittää jatkossakin teollisuudelle EU:n päästökaupan aiheuttamia lisäkustannuksia. Hallitus aikoo arvioida niin kutsutun päästökauppakompensaation jatkon ensi syksyn budjettiriihen yhteydessä.
Metsäteollisuus ry:n teettämä selvitys liittyy valtion tavoitteeseen tehdä Suomesta hiilineutraali 2035 mennessä.
Tavoitteen toteutuminen edellyttää, että teollisuuden päästöt painuvat mahdollisimman lähellä nollaa tuohon mennessä. Vastaavia selvityksiä laaditaan nyt kaikilla teollisuudenaloilla.
Muutettu 5.3.2020 klo 15: Konsulttiyhtiö Pöyryn nimi on nykyään Afry.
Lue myös: