Hyppää sisältöön

Koulujen teatterikäynnit loppuivat kuin seinään – teatterinjohtaja: "Tässä heitetään lapsi pesuveden mukana"

Tamperelaisten teattereiden koululaisille suunnatuista lasten- ja nuorten teatteriesityksistä jopa puolet on vaarassa jäädä toteutumatta maksuttomuuslinjauksen vuoksi. 

Tampereen Työväen Teatterin johtaja Otso Kautto sanoo, että Suomi on menettämässä ikäluokkien yhteiset kulttuurikokemukset. Kuva: Jussi Mansikka

Apulaisoikeusasiamiehen linjaus on johtanut siihen, etteivät monet koulut enää uskalla tehdä teatteriretkiä.

Monilla perusasteen kouluilla on ollut kymmenien vuosien perinteet vierailla jokaisen vuosiluokan kanssa teatterissa. Nyt teatterikäyntejä on peruttu ja suunnitelmista luovuttu.

Apulaisoikeusasiamies totesi viime lokakuussa, että perusopetuksen maksuttomuus on yksiselitteinen. Vanhemmilta ei saa pyytää rahaa esimerkiksi retkien järjestämiseen, vaan opetuksen järjestäjän tulee osoittaa riittävät resurssit opetuksen järjestämiseen myös koulun ulkopuolella. Asiaa on perusteltu tasa-arvolla.

Tamperelaiset opettajat ja teatterit ovat ryhtyneet vastaiskuun, koska heidän mielestään linjaus lisää epätasa-arvoa. Opettajat ja teatterit lähettivät yhteisen tiedotteen tiistaina asiasta.

Allekirjoittajina ovat teattereista Ahaa Teatteri, Tampereen Komediateatteri, Tampereen Teatteri, Tampereen Työväen Teatteri, Tanssiteatteri MD ja Teatteri Mukamas.

Kaikilla perheillä ei varaa käydä teatterissa

Tampereen Linnainmaan koulun äidinkielen ja ilmaisutaidon opettaja Eeva Humalamäki sanoo, että on paljon perheitä, joilla ei ole mahdollisuutta käydä teatterissa.

– Valitettavasti emme saa enää kerätä rahaa teatterikäynteihin. Koulun järjestämä teatteriretki on ollut monelle lapselle ainoa mahdollisuus päästä teatteriin.

Pirkanmaan äidinkielenopettajat ry:n puheenjohtaja Anja Korkea-aho kertoo, että teatterikäynnit ovat olleet yhteisöllinen kokemus.

– Opettajien mukaan teatteriretket ovat toimineet paitsi kulttuurikasvatuksena, myös nuoren kasvun konkreettisena tukena. Teatteriesitykset lisäävät lasten empatiakykyä aiheidensa kautta ja vaikutus ulottuu monesti keskusteluissa kotiin asti.

Jopa puolet jää toteutumatta

Erityisen suuri merkitys kouluvierailuilla on lastenteattereille. Tamperelaisten teattereiden koululaisille suunnatuista lasten- ja nuorten teatteriesityksistä jopa puolet on nyt vaarassa jäädä toteutumatta rahankeräyskiellon vuoksi.

Tampereen Työväen Teatterin johtajan Otso Kauton mukaan epätasa-arvoisia käytäntöjä varottaessa ollaan menettämässä jotakin merkittävästi suurempaa

– Tässä heitetään lapsi pesuveden mukana. Lasten- ja nuortenkulttuurin monimuotoisuutta ei saisi uhrata.

Voit keskustella aiheesta 3.3. kello 22 asti.

Korjaus 4.3. kello 15.31 korjattu alaotsikon sana rahankeräyskielto maksuttomuuslinjauksella.

Lue lisää:

.
.