1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Savon ainoassa vastaanottokeskuksessa ei ole ruuhkaa – Jos tilanne muuttuisi, 200 uutta asukasta voitaisiin ottaa vaikka heti

Siilinjärven vastaanottokeskuksen johtaja arvioi, että turvapaikanhakijoiden on entistä vaikeampi päästä Suomeen.

vastaanottokeskukset
Tarinan sairaala Siilinjärvellä
Pohjois-Savossa on tällä hetkellä vain yksi vastaanottokeskus, Siilinjärvellä sijaitseva Setlementti Puijolan keskus Tarina.Sakari Partanen / Yle

Turkin Kreikan-vastaisella rajalla on tuhansia EU:hun pyrkiviä pakolaisia ja siirtolaisia. Turkki ilmoitti perjantaina ”avanneensa portit” Eurooppaan.

Se herättää kysymyksen, pitäisikö valmiutta pakolaisten vastaanottamiseen taas vahvistaa Suomessakin.

Tällä hetkellä Pohjois-Savossa on yksi vastaanottokeskus, Setlementti Puijolan vastaanottokeskus Tarina Siilinjärvellä.

Siilinjärven vastaanottokeskuksessa oli kiireisimpänä vuonna 2016 enimmillään 350 asukasta. Asukkaiden määrä on kuitenkin vähentynyt huomattavasti.

Tällä hetkellä Siilinjärven vastaanottokeskuksessa on noin sata turvapaikanhakijaa. Majoituspaikkoja on noin kahdellesadalle asukkaalle.

Vastaanottokeskuksia suljetaan ympäri Suomea

Uusia turvapaikanhakijoita tulee nyt Suomeen jopa vähemmän kuin ennen vuotta 2015. Vastaanottokeskuksia on lakkautettu Suomessa sitä mukaa, kun turvapaikanhakijoiden määrä on pienentynyt.

Esimerkiksi Paiholan vastaanottokeskus Kontiolahdella Pohjois-Karjalassa suljetaan.

Maahanmuuttoviraston tulosaluejohtaja Kimmo Lehto kertoi Ylelle marraskuussa, että vastaanottokeskuksia ollaan sulkemassa jatkossakin.

Lehdon mukaan Maahanmuuttovirasto kuitenkin haluaa, että suurimmassa osassa maakuntia olisi vastaanottokeskus. Se ennakoisi jatkoa Siilinjärven keskukselle, mutta varmaksi sen tulevaisuutta ei voi sanoa.

200 uutta asukasta vaikka heti

Jos turvapaikanhakijoiden määrä kuitenkin kääntyisi nousuun, Siilinjärvellä voitaisiin reagoida nopeasti.

Vastaanottokeskus Tarinan johtaja Juha Huttunen kertoo, että Siilinjärvelle voitaisiin tarvittaessa ottaa pari sataa uutta asukasta vaikka heti. Tontille voitaisiin myös lisätä hätämajoituspaikkoja esimerkiksi konttien avulla.

– Kartoitusta on tehty jonkin verran Pohjois-Savon tyhjillään olevista tiloista. Setlementti Puijola voisi tarvittaessa vaikka pystyttää uusiakin keskuksia.

Tällä hetkellä ei ole kuitenkaan odotettavissa, että Suomeen tulisi tavallista enemmän pakolaisia. Suomalaisen konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Lähi-idän tutkija Mikko Patokallio arvioi Ylelle, että Turkin ja Kreikan rajan yli EU:hun pyrkivien pakolaisten määrä ei nousisi merkittävästi.

Tarinan johtaja Huttunen on samoilla linjoilla.

– Henkilökohtainen arvioni on, että on epätodennäköistä, että Suomeen tulisi huomattavan paljon pakolaisia. Vuoden 2015 jälkeen Euroopassa on tehty paljon tiukempaa rajapolitiikkaa. On vaikeampi päästä useamman maan läpi tänne, kun rajavalvontaa on vahvistettu useammassa Euroopan maassa.

Lue lisää:

Maahanmuuttovirasto sulkee Paiholan vastaanottokeskuksen Kontiolahdella – paineita myös muiden keskusten sulkemiselle

Tutkija ei usko Eurooppaan pyrkivien pakolaisten määrän nousevan merkittävästi – "Asenteet ovat koventuneet"

Turvapaikanhakijoita tulee Suomeen yhä vähemmän – hakemusten määrä voi jäädä tänä vuonna vuosikymmenen pienimmäksi

Mitä tapahtuisi, jos Suomeen tulisi uusi pakolaisaalto? Migri: Suomi on periaatteessa hyvin varautunut, mutta käytännössä reagointi olisi hidasta

Lue seuraavaksi