Valkeakosken kaupunki aloittaa noin 1 400 ihmistä koskevat yt-neuvottelut

Syynä on alijäämäinen talous. Kaupunki yrittää löytää 3–4 miljoonan euron säästöt ilman irtisanomisia ja lomautuksia.

yhteistoimintamenettely
Sairaanhoitaja potilashuoneessa, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.
Kuvituskuva. Sosiaali- ja terveysmenot rassaavat Valkeakosken taloutta. Jari Kovalainen / Yle

Valkeakosken kaupunki aloittaa yt-neuvottelut. Tämä johtuu siitä, että kaupungin vuoden 2019 tilinpäätösennuste on noin 4,6 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Kaupunki on tehnyt taloussuunnitelman vuosille 2020–2022, mutta tämänkin jälkeen kaupungin talous on jäämässä 260 000 euroa alijäämäiseksi.

Yt-neuvottelut koskevat koko henkilöstöä eli arviolta noin 1 400 työntekijää. Vuodenvaihteessa kaupungilla oli 1 270 vakituista työntekijää ja kaikkiaan 1 620 työntekijää, joista osa on ollut sijaisena.

Arvioitu tasapainotustarve on noin 3–4 miljoonaa euroa.

Joitakin kaupungin toimintoja ja tehtäviä voidaan järjestellä uudelleen, toimintoja voidaan supistaa, osa työtehtävistä tai viroista voi lakata olemasta tai niitä voidaan yhdistellä toisiin, tehtäviin saattaa tulla erilaajuisia muutoksia tai tehtävien sijainnit voivat muuttua.

Lisäksi säästöihin pyritään esimerkiksi niin, että avoimia vakansseja ei välttämättä täytetä, eläköitymisillä ja työaikaa järjestellään.

Valkeakosken kaupunginhallitus päätti asiasta maanantaina.

Valkeakosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Järvinen toivoo, että sote-ratkaisu tulee pian Suomeen, koska terveysmenojen raju kasvu vaikeuttaa kuntien tilannetta. Järvisen mukaan kaupunki lähtee siitä, että irtisanomisia ja lomautuksia ei tule.

Järvisen mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun kaupungilla on näin isot yt-neuvottelut.

Tulevaisuus näyttää epävarmalta. Valkeakosken verotulojen kehitys on ollut vuosina 2018 ja 2019 selvästi alle valtionvarainministeriön ennusteiden, sosiaali- ja terveystoimen kustannukset nousevat eikä kunta-alan palkkaratkaisujen vaikutusta henkilöstökustannuksiin vielä tiedetä.

Tarkasteluun joutuvat myös ostopalvelut, toimitilat ja hankinnat.

Yt-neuvottelut käynnistetään 13. maaliskuuta.