Infektioylilääkäri: Suomi varautui sikainfluenssaan koronaa paremmin – jos korona kasvaa laajaksi epidemiaksi, uhkaa sairaaloissa tilanpuute

Vaasalaislääkärin mukaan tilanpuute uhkaa, koska potilaspaikkojen määrä on Suomessa vähentynyt.

– Olemme vähentäneet potilaspaikkoja, joten sopivien hoitotilojen löytäminen on nyt paljon haasteellisempaa kuin sikainfluenssan aikana 2009, sanoo infektioylilääkäri Juha Salonen. Kuva: YLE / Jonas Mastosalo

Infektioylilääkäri Juha Salonen Vaasan keskussairaalasta on huolissaan Yle Österbottenin haastattelussa potilaspaikkojen määrästä.

Hänen mielestään laajaan koronaepidemiaan voidaan varautua varmistamalla, että sairaaloissa on tarpeeksi tilaa potilaille.

– Olemme vähentäneet potilaspaikkojen määrää, joten sopivien tilojen löytäminen on paljon vaikeampaa. Lisäksi on oltava riittävästi henkilökuntaa, Salonen toteaa.

Vuonna 2009 riehuneen sikainfluenssan jälkeen Suomesta on säästösyistä kadonnut potilaspaikoja sairaaloista ja terveyskeskuksista .

Esimerkiksi Vaasassa on lakkautettu satoja terveyskeskuksen vuodeosastopaikkoja.

Kiireettömät odottamaan

Jos korona äityy laajaksi epidemiaksi Suomessa, sairastuneille voidaan saada lisää hoitopaikkoja lykkäämällä kiireettömämpiä hoitotoimenpiteitä myöhemmäksi.

– Aiheuttamatta kuitenkaan potilaalle vaaraa, Salonen painottaa.

Hän miettii, että samaa sairautta potevien hoito voitaisiin keskittää omiin yksiköihinsä, jolloin koronapotilaille vapautuisi tilaa ja henkilökuntaa.

– Potilaat voitaisiin siirtää esimerkiksi terveyskeskuksiin ja hoitoyksiköihin, mutta Suomessa on vähennetty myös niistä hoitopaikkoja.

Salosen omassa työpaikassa, Vaasan keskussairaalassa, on suunniteltu, että suuressa epidemiassa koronapotilaat hoidetaan onkologian tiloissa. Onkologian yksikkö vastaa kiinteiden syöpäkasvainten hoidosta.

– Se on erillinen rakennus, jossa voisi olla oma vastaanotto ja osasto epidemiapotilaille. Tartunnan riski vähenisi.

Sikainfluenssa-epidemiassa riitti paikkoja

Sikainfluenssan puhjettua maailmanlaajuiseksi pandemiaksi 2009, Vaasan keskussairaala hoiti noin 40 tartunnan saanutta.

Salonen itse työskenteli silloin Lahden keskussairaalassa.

– Ensimmäisen viikon aikana puhelin soi koko ajan. Meillä oli paljon potilaita, mutta olimme hyvin valmistautuneita, ja sairaalassa oli riittävästi potilaspaikkoja.

Yle Österbottenin mukaan Suomessa hoidettiin sikainfluenssan takia sairaaloissa 1560 potilasta.

Juttu perustuu Anna Rudan kirjoittamaan artikkeliin.