Hyppää sisältöön

Kiinteistöliitto patistaa taloyhtiöitä varautumaan koronavirukseen

Kiinteistöliitto kehottaa taloyhtiöiden hallituksia käymään isännöitsijöiden kanssa läpi mahdolliseen pandemiaan varautumisen.

Myös taloyhtiöiden pitäisi Kiinteistöliiton mielestä seurata koronavirustilannetta. Kuva: Fredrika Sundén / Yle

Kiinteistöliitto patistaa taloyhtiöiden hallituksia varautumaan koronavirukseen. Kiinteistöliiton julkaisemien ohjeiden (siirryt toiseen palveluun) (Kiinteistöliiton verkkosivut) mukaan taloyhtiöiden hallitusten kannattaa seurata koronaviruksen leviämistä ja reagoida tilanteeseen viranomaisten suosittelemalla tavalla.

Kiinteistöliitto kehottaa taloyhtiöiden hallituksia käymään isännöitsijöiden kanssa läpi, miten isännöintiyritys on varautunut koronaviruksen leviämiseen ja mahdolliseen pandemiaan. Taloyhtiöiden hallitusten on syytä selvittää myös, miten taloyhtiön palvelusopimuksissa huomioidaan mahdollinen pandemiariski.

– Tarkoitus ei ole lietsoa paniikkia, vaan nostaa esiin asoita, joita kannattaa huomioida taloyhtiön arjessa. Mahdollisella pandemialla voi olla vaikutuksia esimerkiksi taloyhtiön siivoukseen, kiinteistönhuoltoon ja jätehuoltoon. Sen vuoksi voi tulla tarpeelliseksi tehdä muutoksia sopimuksiin, kertoo Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli.

Esimerkiksi Mikkelissä isännöintiyritys Reimistä kerrotaan, että sen isännöimissä taloyhtiöissä noudetaan tavallista varovaisuutta taudin leviämisen estämiseksi ja seurataan viranomaisten tiedotusta.

– Sanoisin, että jäitä hattuun. En näe erityisiä varautumissuunnitelmia tarpeellisena tässä tilanteessa. Noudatamme hyvää käsihygieniaa, emmekä esimerkiksi kättele taloyhtiön yhtiökokouksissa koronariskin vuoksi, toteaa Reim Mikkelin toimitusjohtaja Asko Laukkanen.

Laukkanen näkee sopimusmuutoksia suurempana riskinä sen, että ihmiset eivät pääse sairauden vuoksi yhtiökokouksiin. Asunto-osakeyhtiölaki kuitenkin edellyttää taloyhtiötä tekemään tarvittavat päätökset. Huplin mukaan asunto-osakeyhtiölaki mahdollistaa taloyhtiöiden päätöksenteon myös etänä, jos kokoontumisia on syytä rajoittaa.

– Taloyhtiön hallitus voi työskennellä myös sähköpostin ja puhelimen välityksellä, jos nokikkainen kokoustaminen ei koronaviruksen tartuntariskin vuoksi ole mahdollinen, Hupli sanoo.

.
.