Hyppää sisältöön

Israelin vaalit: Netanjahu saattaa saada viidennen kauden pääministerinä

Ratkaisevien parlamenttipaikkojen ääntenlasku saattaa viedä useita päiviä.

Kuva: Atef Safadi / EPA

Israelin oikeistopuolueet näyttävät saaneen voiton maan eilisissä parlamenttivaaleissa.

Kun äänistä oli laskettu 97 prosenttia, pääministeri Benjamin Netanjahun oikeistolainen Likud-puolue oli saanut 35 paikkaa eli kolme enemmän kuin edellisvaaleissa.

Hänen oikeistolais-uskonnollinen puolueblokkinsa oli saamassa yhteensä 58 paikkaa 120-paikkaiseen parlamenttiin, Knessetiin. Blokki oli siis kolmen paikan päässä ehdottamasta enemmistöstä.

Tavoite saattaa vielä toteutua, sillä laskematta on jonkin verran erityisääniä, jotka ovat peräisin varusmiespalvelusta suorittavilta, vangeilta ja ulkomailla olevilta diplomaateilta. Koronaviruksen vaaran takia ulkomailta ulkomailta tulevia ääniä lasketaan erityisessä karanteeniteltassa Knessetin ulkopuolella huomenna keskiviikkona, kertoo Jerusalem Post -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Jos Neyanjahu nousee hallituksen muodostajaksi, olisi se hänelle jo viides kerta. Hän tarvitsee kuitenkin vielä kolmen edustajan tuen, jotta hänen puolueryhmittymällään olisi Knessetin enemmistö.

Keskusta-vasemmistolainen blokki, jonka johdossa on Sininen ja Valkoinen -puolueen johtaja Benny Gantz näyttää kärsineen niukan vaalitappion. Politiikan asiantuntijat pitävät mahdollisena, että jos tämänhetkinen tulos jää voimaan, Netanjahu voi yrittää saada keskustalaisia kansanedustajia tukemaan omaa ryhmittymäänsä.

Poliittinen pattitilanne

Israelin poliitikkoihin kohdistuu valtava paine, jotta toimintakykyinen hallitus saataisiin aikaan. Eiliset vaalit olivat maassa jo kolmannet vuoden sisällä. Sekä Netanjahu että Gantz ovat epäonnistuneet hallituksen muodostamisessa poliittisten erimielisyyksien takia.

Maahan ei myöskään ole saatu budjettia, koska Netanjahun tällä hetkellä johtama hallitus toimii toimitusministeristönä.

Vaa'ankieliasemaan saattaa päästä myös äärioikeistolainen ja sionistinen Yisrael Beiteinu -puolue, joka huolimatta yhden paikan menetyksestään sai seitsemän paikkaa Knessetiin.

.
.