1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikkelissä eteläisen aluekoulun materiaaliksi esitetään betonia – puu jäi toiseksi riskien vuoksi

Tilapalvelut listasi puun olevan betoniin verrattunaan muun muassa heikompi äänieristykseltään ja vaativampi paloturvallisuuden kannalta.

koulut
Urpolan koulu
Urpolan koulu.Petri Vironen / Yle

Mikkelissä esitetään Urpolaan tulevan eteläisen aluekoulun rakennusmateriaaliksi betonia.

Kaupungin tilapalveluiden mukaan Suomessa ei ole toteutettu yhtäkään yhtä suurta massiivipuurakenteista koulua. Kolmi- tai nelikerroksisen puukoulun rakentaminen aiheuttaisi kaupungin mukaan isoja laatu- ja kustannusriskejä. Tilapalveluiden mukaan puulla on betoniin verrattuna heikompi ääneneristävyys, kosteudensieto ja vaativampi paloturvallisuus.

Puurakenne tulisi betonia kalliimmaksi. Kustannusvertailussa massiivipuurakentamisen kustannukset olisivat eteläisessä aluekoulussa noin 2,2 miljoonaa euroa betonirakentamista korkeammat. Hinnassa ei ole huomioitu suunnitteluvaiheen mahdollisia kustannuseroja, joita voi tulla massiivipuurakentamisen harvinaisuuden vuoksi. Kaupunki ei saisi valtiontukea rakentamiseen.

Rakentamisvaiheessa puurakentamisen kasvihuonekaasupäästöt jäisivät ilmastokoordinaattori Harri Hakalan mukaan 20–70 prosenttia pienemmiksi kuin betonirakentamisessa. Kaupunki mainitsee myös puurakentamisen myönteisen imagovaikutuksen.

Kaupunginhallitus palautti koulun hankesuunnitelman uuteen valmisteluun helmikuussa, koska päättäjät halusivat selvittää puurakentamisen mahdollisuuksia tulevassa yhtenäiskoulussa. Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään, että eteläinen aluekoulu rakennetaan betonista. Lautakunta kokoontuu käsittelemään asiaa torstaina.

Lue myös:

Mikkelissä Eteläisen aluekoulun materiaaliksi punnitaan puuta – hankesuunnitelma palautettiin valmisteluun

Lue seuraavaksi