Rovaniemi varautuu viemään vuodepotilaita hoitoon Sodankylään

Rovaniemen kaupungin kuntoutusosaston potilaspaikat ovat usein täynnä. Lapin keskussairaala on vähentänyt potilaspaikkojaan.

Kuntoutussairaala
Kanyyli iäkkään potilaan käsivarressa.
Arkistokuva. Kuvan henkilö ei liity juttuun.Petteri Bülow / Yle

RovaniemiRovaniemen kaupunki varautuu siihen, että potilaita voidaan tarvittaessa siirtää hoidettavaksi Sodankylän hyvinvointikeskukseen.

Kaupungin mukaan Sodankylään ohjataan ensi sijassa sellaisia potilaita, jotka odottavat siirtoa Lapin keskussairaalan päivystyksestä Rovaniemen terveyskeskukseen, mutta tarvittaessa myös keskussairaalan osastoilta.

Rovaniemen kaupungin terveyskeskuksen kuntoutusosaston (Kuntoutussairaalan) potilaspaikat ovat olleet usein täynnä Saarenkylässä. Osastoilla on hoidettu potilaita jopa tilapäisillä lisäpaikoilla.

Kuntoutussairaala ei kuitenkaan pysty toimimaan jatkuvassa ylipaikkatilanteessa, joten kaupunki on päättänyt ostaa tarvittaessa kuusi vuodeosastopaikkaa Sodankylän hyvinvointikeskuksesta.

Kaupungin mukaan kuntoutussairaalan ruuhkautumiseen vaikuttaa myös se, että Lapin keskussairaala on vähentänyt potilaspaikkojaan alkuvuodesta säästösyistä.

– On hyvä, että voimme tällaisessa tilanteessa turvautua alueelliseen yhteistyöhön. Uskon, että kuntalaisiltakin löytyy ymmärrystä tässä tilanteessa, sillä tärkeintä on nyt turvata joustavasti tarvittava hoito, sanoo palvelualuepäällikkö Johanna Lohtander Rovaniemen kaupungin tiedotteessa.

Aiemmin sopimus Ranuan kanssa

Pulkamontien kuntoutussairaalan ylilääkäri Teresa Pickering sanoo, että kyse on poikkeuksellisesta asiasta Rovaniemellä.

– Valtakunnallisesti tämä ei ole poikkeuksellista. Muistan, että muutama vuosi sitten Rovaniemi teki vastaavanlaisen sopimuksen Ranuan kanssa, mutta silloinkaan yhtään potilasta ei tarvinnut siirtää Ranualle, vaan tilanne laukesi.

Toistaiseksi Rovaniemen kaupunki ei ole ohjannut potilaitaan Sodankylään.

– Potilaita on ollut lupa siirtää 29. helmikuuta lähtien, mutta toistaiseksi potilaita ei ole tarvinnut siirtää. Olemme saaneet heidän hoitonsa muulla tavoin, Pickering lisää.