1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Leppävirta

Kuvanveistäjä Pekka Kauhasen muistoksi pystytettiin pieni näyttely Leppävirralla

Leppävirtalaislähtöinen Pekka Kauhanen kuoli vaikeaan sairauteen 25. helmikuuta Espoossa. Hän oli 65-vuotias.

Leppävirran kirjaston näyttelyssä on esillä Veistos (1981) sekä Luonnos teokseen Soisalon saaren rakentajille (2016?). Kuva: Anna Kaisa Piispanen

Leppävirran kirjastoon on pantu pystyyn pienimuotoinen muistonäyttely helmikuun lopussa kuolleen kuvanveistäjä Pekka Kauhasen kunniaksi. Hän oli kotoisin Leppävirralta.

Ilmeikkäistä metalliteoksista tunnettu taiteilija menehtyi 65-vuotiaana. Eräs hänen viime aikojen huomiota herättänyt teoksensa on vuonna 2017 paljastettu talvisodan kansallinen muistomerkki Valon tuoja, joka sijaitsee Helsingin Kasarmitorilla.

Kuopiolaisia puolestaan ilahduttavat hänen veistoksensa, joita on ympäri kaupungin kävelykeskustaa. Kokonaisuuden pääteos on Oksapoika (2014).

Pekka Kauhanen Iisalmessa vuonna 2017. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Leppävirran kirjaston näyttelyssä on esillä kaksi kunnan taidekokoelmiin kuuluvaa Kauhasen teosta, hänen kirjoittamansa, piirroksia sisältävä kirje sekä häneen liittyvää kirjallisuutta.

Kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Ann-Mari Karvisen mukaan Kauhasella on suuri merkitys Leppävirralle.

– Hän on epäilemättä Leppävirran tunnetuimpia taiteilijoita ja hänellä oli elävä suhde synnyinpaikkaansa. En itse tavannut häntä henkilökohtaisesti, mutta olen kuullut hänet tuntevilta, että hän vieraili täällä usein, Karvinen kertoo.

Kauhanen itse on sanonut, että Soisalon karut ja louhikkoiset rannat ovat inspiroineet taiteilijaa läpi vuosien.

– Soisalo on kotipaikkani ja sen maisemat tärkeitä. Siellä on minun perustani, Kauhanen kertoo Ylen haastattelussa vuonna 2014.

65-vuotias Kauhanen menehtyi vaikeaan sairauteen 25. helmikuuta 2020 Espoossa. Hän syntyi Leppävirralla 8. heinäkuuta 1954. Kauhasen muistokirjoitus on luettavissa Helsingin Sanomien sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Oksapoika. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Lue myös:

Talvisodan muistomerkin luonut kuvanveistäjä Pekka Kauhanen on kuollut

Uudet taideteokset elävöittävät Kuopion toria yllättävällä tavalla

Kuvanveistäjä Pekka Kauhanen palkittiin Pro Leppävirta -mitalilla