1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teollisuus

Ruotsalainen omistaja sulkee salaattitehtaansa Juvalla, yli 100 jää työttömäksi – pääluottamusmies: Henkilökunta ei voinut vaikuttaa tehtaan kohtaloon

Juvan suurimman yksityisen työpaikan sulkeminen on kova isku reilun 6 000 asukkaan paikkakunnalle.

Salicon tehdas Juvalla. Kuva: Petri Vironen / Yle

Salico lopettaa Juvan salaattitehtaansa. Kuusi viikkoa kestäneet yt-neuvottelut päättyivät tiistaina, ja tuloksista kerrottiin keskiviikkona kello 12 alkaneessa tiedotustilaisuudessa.

Paikalla oli runsaasti työntekijöitä. Töiden päättyminen pisti mietteliääksi.

– Saa nyt nähdä miten (tulevaisuus). Vielä on avointa. En tiedä, pohti Maarit Liljeström tuoreeltaan.

Salicon Juvan tehtaan pääluottamusmies Heidi Ruuskanen kertoi Ylelle, että hänen mielestään henkilökunnalla ei ollut yt-neuvotteluissa vaikutusmahdollisuuksia tehtaan kohtaloon.

Toiminnat tullaan keskittämään ruotsalaisen Greenfood-konsernin viime kesänä ostamaan Apetitin Helsingissä sijaitseviin tuotantotiloihin.

Osalle työntekijöistä mahdollisuus siirtyä Helsinkiin

Toimitusjohtaja Jussi Armanto perustelee Juvan tehtaan sulkemista tuoretuotteiden laadulla.

– Kilpailukykymme varmistaminen vaatii tehokkaampaa keskittämistä lähemmäksi päämarkkinoita. Tuotteiden kuljettaminen Helsingistä Juvalle ja takaisin ei ole järkevää, kun haluamme toimittaa ne asiakkaille tuoreina ja laadukkaina, Armanto sanoo.

Kuva: Petri Vironen / Yle

Osalle Juvan tehtaan työntekjöistä tarjotaan mahdollisuutta siirtyä töihin Helsingin Kivikkoon vanhoina työntekjöinä.

Juvan yksikön tuotanto siirtyy Apetitilta ostettuihin tiloihin vaiheittain. Ensimmäinen tuotantolinja siirtyy Helsinkiin toukokuussa ja viimeinen elo-syyskuun vaihteessa.

Uusia työntelijöitä palkattiin viime metreillä

Vielä kesällä Greenfood kertoi, että Juvalla valmistetaan suurkeittiöille sekä hotelli- ja ravintola-asiakkaille menevät tuotteet ja Helsingissä suoraan kuluttajille menevät valmisteet.

Juvalle tehtaan sulkeminen oli yllätys, sillä töitä on ollut paljon aivan loppuun saakka. Myös uusia työntekijöitä on palkattu aivan viime metreille saakka.

Juvalla vihannesviljelyn ja -jalostuksen juuret ulottuvat 1970-luvulle saakka. Suurin kasvu alkoi 1980-luvun lopulla, kun Suomeen rantautunut pikaruokaketju McDonald's tuli salaattitehtaan asiakkaaksi.

Kotimaisen satokauden ajan vihannekset on hankittu Juvan ja lähikuntien viljelijöiltä. Talvikaudella vihannekset on tuotu lähinnä Espanjasta Juvalla pilkottavaksi.

Salicon omistaa ruotsalainen Greenfood Ab -konserni, jonka suurin omistaja on Nordic Capital -pääomarahasto.

Juvan tehtaan sulkemista on perusteltu säästöillä, jotka syntyvät kun satamaan tulleita vihanneksia ei tarvitse enää kuljettaa Helsingistä Juvalle ja takaisin.

Lisää aiheesta:

Juvan salaattitehtaan yt-neuvottelut päättyivät – Salicon hallitus päättää tehtaan kohtalon

Lopetusuhan alla olevan salaattitehtaan työntekijät jäävät päiväksi kotiin Juvalla – toimitusjohtaja: Lakko on laiton

Salaattitehtaan lakkautus olisi valtava isku Juvalle – yli sata työpaikkaa katoaisi, viljelijät huolissaan vihanneskuljetuksista

Salaattitehdas palkkasi uuden työntekijän ja ilmoitti yt-neuvotteluista kahden päivän päästä – Salico aikoo sulkea tehtaan vihannespeltojen keskeltä

Salico lopettamassa Juvan salaattitehtaan