Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpäälle syyte kunnianloukkauksesta – meneillään myös syyteharkinta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Vuoden takainen mielipidekirjoitus liittyi raiskausepäilyihin ja niiden selvittelyyn Etelä-Pohjanmaan Opistossa.

Juha Mäenpää Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpäätä vastaan on nostettu syyte kunnianloukkauksesta. Tapaus liittyy Mäenpään reilun vuoden takaiseen mielipidekirjoitukseen, joka julkaistiin Ilkassa ja Pohjalaisessa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilmajoki-lehti (siirryt toiseen palveluun). Mäenpää ei ollut mielipidekirjoituksen julkaisun aikaan vielä kansanedustaja.

Kirjoituksessa Vaasan vaalipiirin kansanedustaja, ilmajokelainen Mäenpää, arvosteli Etelä-Pohjanmaan Opiston rehtoria Kyösti Nyyssölää ja sitä, miten opistossa oli selvitetty raiskausepäilyä. Pohjanmaan poliisi totesi myöhemmin, ettei oppilaitoksessa ollut tapahtunut mitään rikokseen viittaavaa.

Mielipidekirjoituksesta on nostettu syytteet myös Ilkan ja Pohjalaisen entisiä päätoimittajia Satu Takalaa ja Toni Viljanmaata vastaan päätoimittajarikkomuksesta. Satu Takala työskentelee nykyisin Ylellä.

Syytteitä käsitellään Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa maaliskuun loppupuolella.

Myös Mäenpään puheet eduskunnassa arvioitavana

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pyysi tammikuussa eduskunnalta suostumusta saada asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää syytteeseen tämän eduskunnassa pitämän puheenvuoron takia. Siinä Mäenpää rinnasti turvapaikanhakijat vieraslajeihin.

Esitutkinnan jälkeen poliisi katsoi, että Mäenpään on syytä epäillä syyllistyneen menettelyllään kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Poliisi toimitti asian syyttäjälle syyteharkintaan. Perustuslakivaliokunta on kuullut Mäenpäätä ja asiantuntijoita, ja nyt valiokunta valmistelee asiaa eduskunnan käsiteltäväksi.