Mies käytti lasta hyväkseen kahdeksan vuoden ajan – Itä-Suomen hovioikeus alensi tuomiota

Mikkeliläinen 39-vuotias mies tuomittiin Itä-Suomen hovioikeudessa ehdottomaan vankeuteen kolmeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Itä-Suomi
Itä-Suomen hovioikeus Kuopiossa.
Itä-Suomen hovioikeus Kuopiossa.Toni Pitkänen / Yle

Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut vuonna 1980 syntyneen mikkeliläisen miehen ehdottomaan vankeuteen kolmeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Mies kohdisti uhriin seksuaalista väkivaltaa kahdeksan vuoden ajan. Uhri oli tekojen ajankohtana 5–13-vuotias. Yle ei julkaise miehen nimeä uhrin suojelemiseksi.

Aiemmin Etelä-Savon käräjäoikeus oli tuominnut miehen neljän vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Käräjäoikeuden mukaan hyväksikäyttö sisälsi esimerkiksi lapsen koskettamista käsin intiimialueelta sekä sukupuoliyhteyden tunnusmerkistön täyttäviä tekoja.

Itä-Suomen hovioikeuden mukaan uhrin esitutkintakertomuksissa on ollut eroavaisuuksia sukupuoliyhteyden tunnusmerkistön täyttävien tekojen kohdalla. Näyttöä kyseisistä teoista ei hovioikeuden mukaan ole esitetty.

Hovioikeuden mukaan ilmi ei ole tullut myöskään seikkoja, jotka osoittaisivat miehellä olleen aikomusta toimia mainitulla tavalla. Siksi hovioikeus katsoi syytteen jääneen tältä osin näyttämättä ja alensi käräjäoikeuden tuomiota kuudella kuukaudella.

Mies tuomittiin korvaamaan asianomistajalle henkisestä kärsimyksestä 10 000 euroa ja tilapäisestä psyykkisestä haitasta 4 000 euroa. Hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion korvausten osalta ennallaan.

Sekä syyttäjä että tuomittu mies valittivat Etelä-Savon käräjäoikeuden tuomiosta Itä-Suomen hovioikeuteen viime kesänä. Myös rikoksen uhri vaati vahingonkorvauksen määrän korottamista. Tuoreeseen hovioikeuden tuomioon voi hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos korkein oikeus antaa siihen valitusluvan.

Käräjäoikeuden ja hovioikeuden oikeudenkäyntiasiakirjat julistettiin salassa pidettäviksi vuoteen 2079 saakka.

Juttua korjattu 4.3.2020 kello 18:23. Hovioikeus alensi käräjäoikeuden tuomiota kuudella kuukaudella, ei neljällä kuukaudella, niin kuin jutussa aiemmin luki.

Lisää aiheesta:

Mies käytti lasta hyväkseen kahdeksan vuoden ajan – tuomittiin neljän vuoden vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä