1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Porilaisen mysteerikuoren yllättävä salaisuus paljastui – muistikirja täynnä talousjuoruja porilaisten mahtisukujen jäsenistä

Porilaisen pankinjohtaja Rafael Mellinin Pori-seuralle lahjoittama kirjekuori yllätti sisällöllään.

Yli 60 vuoden odotus päättyy Porissa - Mystisen kirjekuoren salaisuus paljastuu suorassa lähetyksessä
Yli 60 vuoden odotus päättyy Porissa - Mystisen kirjekuoren salaisuus paljastuu suorassa lähetyksessä

Vuonna 1958 varakas porilainen liikemies Rafael Mellin (1886–1965) lahjoitti Pori-Seuralle sinetöidyn kirjekuoren, jonka päällä luki, että sen saa avata aikaisintaan vuonna 2020.

Tänään kirjekuori avattiin yleisötilaisuudessa Satakunnan museossa.

Pääset katsomaan tallenteen tilaisuudesta klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa.

Kirjekuoren päällä ollut teksti antoi viitteen siitä, että se sisältää muistikirjan. Tämä piti paikkansa, mutta muistikirjan sisältö oli yllättävä: pikaisella silmäyksellä muistikirjasta löytyi taloudellisia paljastuksia tunnettujen porilaisten sukujen jäsenistä.

Pankinjohtaja Mellin ei itse ole asioita kirjannut, vaan tiedot ovat hänen kahden edeltäjänsä kokoamia, joita Mellin oli säilyttänyt.

Se, miksi pitkään Porissa pankinjohtajana toiminut Mellin halusi nämä tiedot jälkipolville jakaa, ei tilaisuudessa täysin selvinnyt. Saatetekstissä tosin vihjaistiin, että tiedot on jossain vaiheessa saatu pelastettua tulipalosta.

Pori-seura ja Satakunnan museo pohtivat nyt yhdessä, mitä muistikirjan tiedoille jatkossa tehdään. Yhtenä ajatuksena ehdittiin jo esittää, että ruotsiksi kirjoitetut tiedot käännettäisiin ja kirjoitettaisiin kaunokirjoitusta helpommin luettavaan muotoon.

Mellinin lahjoittama arkku avataan vasta 2056

Pitkä odotus on edessä Mellinin toisen mystisen lahjoituksen kanssa. Massiivinen matka-arkku saapui Poriin vuonna 1966, kun Mellin testamenttasi sen Satakunnan museolle. Testamentissa todettiin, että arkun saa avata vasta noin 90 vuotta myöhemmin, Porin 500-vuotisjuhlien kynnyksellä.

Testamentin mukaan arkussa olisi postimerkkejä. Arkun paino on saanut monet kuitenkin arvuuttelemaan, että sisällä olisi muutakin. Myös tiukat ehdot ja pitkä odotusaika lisäävät epäilyjä.