Lääkäri pelasti 43-vuotiaan Tea Salon, joka tuupertui Prisman parkkihalliin – nainen yllätti hänet kiitoksella: "Nämä tilanteet voi laskea yhden käden sormilla"

Asiantuntijoiden mukaan kiittämisellä on työelämässä aikaisempaa suurempi merkitys. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

– Olen ollut liikasuorittaja, joten minun täytyy nyt antaa armoa itselleni, sanoo sydäninfarktin saanut Tea Salo. Kuva: Antro Valo / Yle

Oli 26. joulukuuta vuonna 2019, kun Tea Salon, 43, elämä muuttui hetkessä.

Salo oli Kouvolan Prismassa miehensä kanssa, kun hänelle tuli yhtäkkiä huono ja kuvottava olo. Salo oli tuolloin kaupan kassalla ja sanoi miehelleen, että menee heikon olon takia nopeasti autolle.

Hänen miehensä Petri Salo tajusi heti, että kyse on jostakin vakavammasta. Vaimon iho näytti harmaankalpealta. Mies soitti ambulanssin Prisman parkkihalliin, jonne Tea Salo oli ehtinyt kävellä.

– En muista tapahtumasta muuta kuin sen, että lähdin kävelemään autolle. Seuraava muistikuva on sairaalasta, Tea Salo kertoo.

Salo vietiin Päijät-Hämeen keskussairaalan teho-osastolle Lahteen.Diagnoosi oli sydäninfarkti. Hänelle tehtiin pallolaajennus.

– Sydämessä oli massiivinen tukos oikealla puolella. Minut laitettiin lääkkeelliseen koomaan ja herätettiin sieltä leikkauksen jälkeen.

Salo vietti sairaalassa kaksi viikkoa. Lahdesta hänet siirrettiin vielä Kymenlaakson keskussairaalaan yhdeksi yöksi.

Eräs asia jäi kuitenkin vaivaamaan Saloa.

Tea Salo sai sydäninfarktin joulukuussa ja oli sen seurauksena sairaalassa kaksi viikkoa. Kuva: Tea Salon kotialbumi

Salo oli Lahdessa hoidossa ollessaan päässyt kiittämään häntä sairaalassa hoitaneita lääkäreitä, mutta ei hoitoketjun alkupäässä ollutta ensihoidon tiimiä.

Ensihoidon lääkäri ja siihen kuulunut muu tiimi oli saapunut paikalle viidessä minuutissa eli hyvin nopeasti hätäpuhelun soittamisesta ja pelastanut elvyttämällä hänen henkensä.Se siis pelasti hänen henkensä.

Siksi Salo halusi kiittää lääkäriä henkilökohtaisesti.

Kiitoksen merkitys työelämässä on lisääntynyt

Työterveyspsykologi Heli Hannonen Työterveyslaitokselta kertoo, että positiivinen psykologia on voimistunut viime vuosina työelämässä. Yksi osa tätä on kiitoksen sanominen toiselle, tuli se sitten kollegalta tai asiakkaalta.

– Se herättää ihmisiä tarkkailemaan ympäristöään. On hyvä asia, että myönteisistä asioista puhutaan.

Monelle on tuttua, että palautetta tulee yleensä vain silloin, jos on tehnyt virheen. Kun kaikki menee hyvin, mitään ei kuulu.

Ihmiset tarvitsevat sekä kiittävää että rakentavaa palautetta.

– Työntekijä ei voi tietää, tekeekö työtään oikein, jos sitä ei kerrota.

Kiitoksen saaminen merkitsee enemmän ulkoapäin ohjautuville kuin sisältäpäin ohjautuville, mutta kaikki kuitenkin kaipaavat hyväksyntää ja arvostusta.

– Sisältäpäin ohjautuville riittää, että homma on heidän mielestään hyvin tehty. Vaikka yksilöt ovat erilaisia, myönteisestä palautteesta ei ole kenellekään haittaa.

Tea Salo sai ajatuksen lääkärin tapaamisesta jo sairaalassa ollessaan, mutta ajatus jäi hautumaan. Hänen kaverinsa Timo sattui olemaan töissä Kymenlaakson pelastuslaitoksella ja Salo kysyi häneltä asiaa. Tapaamista alettiin sopia helmikuussa ja se järjestyi viikon päästä 22. helmikuuta.

– Kaverini auttoi siinä, että tapaaminen järjestyi.

Tea Salo on sairauslomalla maaliskuun loppuun asti. Sitten hän aloittaa taas päivätyönsä, opinnot ja keikkailut muusikkona.  Kuva: Antro Valo / Yle

Tampereen yliopiston työhyvinvoinnin johtamisen dosentti Marja-Liisa Manka sanoo, että yli kymmenen vuotta sitten merkityksellisiä asioita työhyvinvoinnin kannalta olivat esimerkiksi virkistyspäivät. Viime vuosina palautteen saaminen esimerkiksi kiitoksen muodossa on korostunut.

– Puhutaan enemmän työhteisötaidoista, joilla rakennetaan hyvää henkeä työpaikoilla ja siinä kiittäminen on yksi tärkeä asia. Pidetään kiitollisuuspäiväkirjoja ja mietitään, mikä on hyvin.

Mankan mukaan kiittäminen vähentää koettua kuormitusta. Hyvä mieli lisää nimittäin jaksamista ja edistää palautumista.

– Stressi on tuhoisaa silloin, kun ihminen ei palaudu siitä. Jos saa pieniä virikkeitä, myös stressikuormitus vähenee.

Mankan mukaan kiitoksen sanomisessa on silti yhä parantamisen varaa. Kiireessä kiittäminen helposti unohtuu.

– Ajatellaan ihmisen tietävän itse, että hän tekee työnsä hyvin. Vaikka tietäisikin, kiitoksen ääneen sanominen on silti tärkeää.

Tea Salo tapasi ensihoitolääkärin henkilökohtaisesti helmikuussa 2020 Kymenlaakson keskussairaalassa.

Kyyneleiltä ei vältytty

Salo ei unohda tapaamista koskaan. Hän liikuttuu yhä, kun muistelee kohtaamista Kymsoten ambulanssiasemalla helmikuussa.

– Kyyneleet tulivat, kun näin lääkärin. Ei meinannut löytyä sanoja, mutta kiitin lääkäriä. Lääkäri oli mielissään.

Salo antoi kukkia ja kakun lääkärille.

Lääkäri oli Kymsoten lääkäriyksikön sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) palveluksessa työskentelevä Niko Neuvonen.

Tea Salo sai tilaisuuden kiittää henkensä pelastamiseen osallistunutta lääkäriä Niko Neuvosta (kuvassa vasemmalla) henkilökohtaisesti. Tea Salon vieressä hänen miehensä Petri Salo. Kuva: Tea Salon kotialbumi

Neuvonen ei voi kommentoida yksittäistapausta hoitotilanteessa, mutta pitää kiitosta työstään aina isona asiana. Hän on tehnyt työtään ensihoitolääkärinä vuodesta 2013 ja vastaavat tapaamiset voi laskea yhden käden sormilla.

– On harvinainen tilanne, että potilas kiittää jälkeenpäin työstä. Kun se tapahtuu, se lämmittää mieltä. Pidän työtäni muutenkin merkityksellisenä, mutta henkilökohtainen kiitos auttaa jaksamaan.

Neuvonen ei kuitenkaan halua kiillottaa sädekehäänsä. Hän muistuttaa, että auttamisketjuun osallistuu koko hoitotiimi aina hätäpuhelun soittamisesta sairaalaan asti.

– Koko ketjun pitää toimia, että saadaan hyvä lopputulos. Ensihoitovaihe on vain yksi osa.

Myös hyvä työyhteisö ja mahdollisuus kouluttaa ja kehittää itseään merkitsevät.

– Työn suola on se, että näkee oman ja muun hoitoketjun työn tuloksen.

Jos kiitosta ei saa, se lamaannuttaa

Työterveyslaitoksen Heli Hannonen sanoo, että esimerkiksi ensihoidossa työskentelevä lääkäri ei saa niin helposti palautetta potilaalta, koska on hoitoketjun alkupäässä.

– On hyvä kiittää niitäkin, jotka eivät sitä välttämättä työssään kuule. Ammateissa, missä tehdään konkreettista asiakaspalvelutyötä, kiitoksen merkitys korostuu. Näitä ovat esimerkiksi kaupan kassat ja siivoojat.

Tampereen yliopiston Marja-Liisa Mankan mukaan kiittämistä tarvitaan alalla kuin alalla ja arjessa.

– Jos kiitosta ei saa, se lamaannuttaa. Silloin ihminen jää ulkopuolelle yhteisöstä, masentuu ja voimavarat hupenevat.

Mankan mukaan kiittäminen kannattaa aina, vaikka se vaatii rohkeutta kiitoksen sanojalta.

– Monesti toisen saa ilahtumaan, kun sen uskaltaa tehdä.

Tea Salo ei pelkää kuolemaa, mutta sydäninfarkti pysäytti. Kuva: Antro Valo / Yle

Kaupassa ei saa olla enää rauhassa

Tea Salo päätti tehdä hänen ja lääkärin tapaamisesta postauksen helmikuussa Facebookiin.

– Kirjoitan harvoin henkilökohtaisia asioita, mutta koin, että tämä oli tärkeä juttu, kun siitä Kouvolassa puhuttiin.

Postauksen jälkeen moni on sanonut Salolle pysähtyneensä miettimään asioita.

– Olen nauranut, että ei ole sen kirjoituksen jälkeen ollut yhtäkään kauppareissua niin, etten olisi halannut jotakin ihmistä.

Sydäninfarkti ei tullut Salolle yllätyksenä, sillä hänen isänsä kuoli siihen nelikymppisenä. Nyt Salolla on sepelvaltimotautiin lääkitys. Lisäksi hän on tehnyt elämäntapamuutosta ja syö siksi terveellisesti.

Salo on kiitollinen siitä, että jäi henkiin ja hänen viestinsä onkin nyt selvä.

– Eläkää ihmiset. Olkaa positiivisia, älkääkä jääkö katkeruuteen. Kiittäminen ei ole koskaan turhaa.

Kiitetäänkö työssä ja arjessa tarpeeksi? Voit keskustella aiheesta 6.3. klo 23 asti.

Lue myös: