1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Onko maailmantalous pelastettavissa korona-katastrofilta? Kokosimme yhteen viime päivinä esitellyt taloudelliset hätätoimet ja niiden vaikutukset

Maailmanpankki, keskuspankit ja ministerit tarjoavat keinoja rajoittaa virusepidemian haittoja taloudelle. Epidemian ennustetaan pudottavan Suomen talouskasvun tänä vuonna nollaan.

Työntekijät desinfioivat katua Kiinan Xiaoganissa maanantaina. Kuva: AFP

Koronavirus on saanut maailman tärkeimmät talouspäättäjät huolestumaan ja toimiin ainutlaatuisella tavalla:

Kokosimme tähän juttuun eri toimenpiteiden ydinsisällöt, niiden mahdollisia vaikutuksia ja ekonomistien arvion niiden toimivuudesta.

Fed laski korkoa – "paniikkiliike"

Fedin päätös laskea korkoa 0,5 prosenttiyksikköä on Swedbankin pääekonomisti Heidi Schaumanin mukaan ennen kaikkea yritys rauhoittaa markkinoita. Tosin yritys ei tuntunut täysin onnistuvan ja osakemarkkinat Yhdysvalloissa olivat eilen reippaassa alamäessä.

– Vaikeaa nähdä, että tässä vaiheessa voimakas rahapolitiikan elvyttäminen auttaisi hirveän paljon, Schauman ihmettelee keskuspankin toimia.

Swedbankin pääekonomisti Heidi Schaumanin mielestä monet taloustoimet ovat toistaiseksi liian aikaisia, koska tiedot epidemiasta ja sen laajentumisesta ovat vielä epävarmoja. Kuva: Matti Myller / Yle

Schaumanin mukaan Fedin päätös laskea korkoa nopeasti ja paljon tulkittiin markkinoilla jopa "paniikkiliikkeeksi".

Yhdysvaltojen markkinat heijastuvat koko maailmaan ja siksi Fedin menestys markkinoiden rauhoittelussa heijastuu myös Eurooppaan ja Suomeen. Nyt markkinat tulkitsivat toimia vähemmän rauhallisesti.

– Fed ei oikein pystynyt perustelemaan, miksi tätä tehdään juuri nyt. Puhuttiin vain yleisesti talouden vireestä, vaikka eihän nyt ole paljon mittareita siitä, miten korona on iskenyt Yhdysvaltojen talouteen.

Aiempaa synkemmän talousennusteensa tänään julkaisseen OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskasen mukaan kyseessä oli ennaltaehkäisevä toimi. Oppia on otettu finanssikriisin ajoilta.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen on heikentänyt Suomen talousennustetta: Tänä vuonna kasvua ei tule lainkaan. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

– Varmuuden vuoksi täytyy reagoida nopeasti. Sillä pystytään rauhoittamaan markkinoiden tunnelmia ja estämään, että epävarmuuden kautta kielteiset vaikutukset leviävät maailmalle.

Myös Heiskanen katsoo että markkinoiden tulkita koronlaskusta ei ollut aivan se, mitä tavoiteltiin.

– Se herätti ristiriitaisia tunteita, ja kysymyksen siitä, onko tilanne vakavampi kuin ymmärretään.

G7 lupaa yhteistyötä – "löysää puhetta"

Suurimpien teollisuusmaiden G7-ryhmän valtiovarainministerit ja keskuspankkien pääjohtajat vakuuttivat eilen tiistaina, että ne ovat valmiita käyttämään "kaikkia tarkoituksenmukaisia politiikan työkaluja", jotta koronavirus ei vahingoita maailman taloutta. Hätäkokouksessa ei kuitenkaan yksilöity, millaisia keinoja on harkinnassa.

Heidi Schaumanin mukaan markkinoille oli pettymys, että talousmahdeilta saatiin "vain löysää puhetta".

– Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että on ihan hyvä, että tässä vaiheessa ei luvata liikaa. Vielä on aika pohtia ja analysoida, mitä toimia oikeasti tarvitaan.

Schauman sanoo, että kokouksessa luvattu keskinäinen koordinaatio on "tapa motivoida valtioita osallistumaan talkoisiin" eli tukemaan niitä talouden alueita, joilla kussakin maassa on suurin tuen tarve.

– Että ei tule vapaamatkustajia.

EU-maat – "ei elvytyspakettia"

EU:n valtiovarainministerit pitävät tai ovat pitäneet tänään keskiviikkona puhelinkokouksen koronaepidemian takia. Euroryhmän puheenjohtaja Mário Centeno kertoi hätäkokouksesta, mutta sen tarkempaa ajankohtaa ei ole paljastettu.

Kokouksen puheenaiheena on arvattavasti G7-ryhmäkin lupaama keskinäinen koordinaatio viruksen taloushaittojen torjumiseksi.

– Emme tiedä epidemiasta vielä riittävästi. Ensin pitää katsoa, mitkä maat joutuvat ongelmiin ja miten ratkaistaan niiden ongelmat. Yleinen elvytyspaketti tuntuu aika kaukaiselta, Schauman ennakoi.

OP:n Heiskanen on samaa mieltä.

– Jos epidemiasta tulee lyhytaikainen, niin välttämättä ei tarvita valtioiden toimia. Mutta jos se pitkittyy, niin toki on oleellista että toimitaan.

Heiskanen sanoo, että nopeassa reagoinnisa keskuspankit ovat avainasemassa. Sen sijaan esimerkiksi veroelvytys tepsii hitaasti.

– Jos notkahduksesta tulee lyhyt, niin sillä ei ole merkitystä jos puolen vuoden päästä tehdään jotain, Heiskanen kiteyttää.

Heiskanen mielestä valtioiden erilaiset lupaukset voivat olla luottamusta herättäviä, mutta varsinaiset toimet tulevat vasta myöhemmin.

Maailmanpankilta 12 miljardia – "auttaa vain köyhiä"

Maailmanpankki kertoo olevansa valmis tarjoamaan 12 miljardia dollaria pikaista rahoitusta koronaepidemian taltuttamiseen. Jo aikaisemmin rahoitusta oli luvattu neljä miljardia dollaria, ja nyt summaa kasvatettiin kahdeksalla miljardilla.

Maailmanpankin johtaja David Malpass lupaa koronaepidemian taltuttamiseen 12 miljardin dollarin pikarahoituksen. Kuva: Ali haider / EPA

Kyse on ennen kaikkea sellaisten köyhien maiden tukemisesta, joilla ei ole mahdollisuuksia muilla tavoilla rahoittaa terveydenhuoltoaan. Tosin Maailmanpankin lainaehtojen takia sen rahoitukseen turvaudutaan vasta, jos muualla rahahanat ovat kiinni.

– Tämä ei ole ilmaista rahaa, vaan kyseessä on laina, joka pitää maksaa takaisin.

Schauman arvioi, että rahoituksen tarve riippuu käytännössä paljolti siitä, miten laajasti virus leviää Afrikkaan.

– Maailmanpankin rahoituksella autetaan maita, jotka tarvitsevat taudin hoitoon rahoitusta. Sillä ei ole talouden isoon kuvaan merkitystä, Reijo Heiskanen sanoo.

OP leikkaa ennustettaan – "poikkeuksellisen nopea muutos"

OP-ryhmä julkisti tänään uuden talousennusteensa. Pankki laskee, että tänä vuonna Suomen talous ei kasva lainkaan. Aiemmin OP ennusti Suomelle täksi vuodeksi puolen prosentin kasvua.

Ennustetta on jouduttu synkentämään koronavirusepidemian takia. Reijo Heiskasen mukaan Suomen talous on suurimpia kärsijöitä Euroopassa.

OP:n talousennuste Suomelle

20202021
BKT:n muutos, %0,00,5
Työttömyys, %6,97,0

– Suomen talous on altis vientimarkkinoiden vaihteluille, ja Kiinan talouden merkitys Suomen taloudelle on suuri. Suomi onkin Euroopassa suurimpien kärsijöiden joukossa, Heiskanen sanoo.

OP:n ennusteen mukaan Suomen talous ajautuu taantumaan, jos epidemiasta tulee pitkäaikainen ja se kestää useita kuukausia. Ratkaisevaa on kuitenkin, miten nopeasti Kiinan talous palautuu virusta edeltävään kasvuvauhtiin.